איך לעזור לגוף להתמודד עם שינויי מזג האוויר?
מזג האוויר, שעובר מקיצוניות אחת לשניה, משגע לא רק את החזאים אלא גם את הגוף שלנו. קרן בית און, מטפלת ברפואה סינית, מסבירה מדוע זה קורה וכיצד ניתן לעזור לגוף להתמודד עם "עונת הסירוגין"
מזג האוויר האירופי שפוקד את אזורינו לאחרונה מוכר לנו אשליה מתוקה של סמטה קסומה בלונדון. אבל הגוף שלנו, כמו תמיד, אינו מתמסר בקלות לאשליות ועסוק בעיקר במלחמה עיקשת בוירוסים שמנסים לכבוש עוד יעד בגופינו. למה זה קורה לנו דווקא עכשיו והאם באמת מזג האוויר הוא האחראי העיקרי לכך? התשובה נמצאת במצפן עונות השנה של הרפואה הסינית הקלאסית.
הרפואה הסינית הקלאסית גורסת כי גוף האדם, בדיוק כמו העולם, מנכס לעצמו את ארבעת עונות השנה ויודע היטב כיצד לעשות בהן שימוש מושכל על מנת להפעיל את עצמו באופן הנכון ביותר. עונות השנה הן אלה שמאפשרות ליקום ולאדם להתנהל באופן מחזורי, כך שבעונת החורף הקר הגוף אוגר את כוחותיו ובונה את התמציות החיוניות לו, ובקיץ הוא עושה בהן שימוש לפעילות גדולה ורחבה יותר. עונות המעבר הן העונות בהן הגוף מסגל את עצמו למרחב ומווסת את המעבר בין קוטביות אחת לשנייה.
השנה, בשונה מהשנים האחרונות, אנו מוצאים את עצמנו מתמודדים עם מציאות של מזג אוויר משתנה וקוטבי. בתקופה שבה השמש והחום היו אמורים לכבוש כל פיסת רקיע בעולמנו, או רקמה מגופינו, אנו מגלים שיום שהחל עם גשם מסתיים עם שמש קייצית. אך הלבטים לגבי מה ללבוש או לנעול אינם הסוגייה העיקרית שלנו. עמוק בגופינו מתחילה לנבוע הבעיה העיקרית והבלבול נותן את אותותיו.
קורבנות של "עונת הסרוגין"
עונת החורף, הגשמים והקור יוצרים בגוף האטה של זרימת האנרגיה וגורמים לה לנוע ברבדים העמוקים יותר שלו. זו הסיבה שאנו נוטים להיות חולים יותר בתקופה זו של השנה, מאחר והגוף שלנו חשוף יותר למחוללי מחלה חיצוניים כגון וירוסים. זו גם הסיבה שהרפואה הסינית תומכת בחיזוק הגוף ובתמיכה לקראת החורף וטוענת לכתר "הרפואה המונעת". בקיץ, בשונה מהחורף, החום, השמש והתנועתיות האופייניים גורמים לאנרגיית הגוף לנוע ברבדים החיצוניים. כך מתחסן הגוף ונמנעת חדירה של ווירוסים אליו.
בבור קר, בצהריים לוהט מחום (צילום: shutterstock)
כיוון שהגוף מסונכרן למתרחש ביקום, השפעות מזג האוויר והאקלים תורמות לשינויים ותהליכים פנימיים בגופינו, כך שבכל פעם שמתרחש שינוי במרחב, מתרחש גם בנו שינוי פנימי ברובד כזה או אחר. "עונת הסרוגין" היא העונה השולטת בשבועות האחרונים, כך שרבים מאיתנו הופכים להיות קורבנות שלה. חלקנו חש זאת בתהליכים פיסיולוגיים פנימיים פשוטים, שנחלשים או כושלים, אחרים חשים זאת במצבם הרגשי ורבים מרגישים זאת בהתמודדות עם מצבי חולשה שהסממנים שלהם הם בחילות, סחרחורות, מיחושים בבטן, כאבי ראש ועוד.
איך תשמרו על עצמכם בעונת הסירוגין?
- שגרה: חוסר היציבות האקלימית משבש את סדרי הגוף ולכן תמיכה של סדר יום קבוע ומאורגן יכולה לחזק אותו היטב. הקפידו על שעות שינה ואכילה קבועות ומסודרות. הן יהוו עוגן חשוב לגוף בתקופה זו.
- תזונה: תזונה היא מרכיב חשוב בהשפעה על איזון ויציבות הגוף. חשוב לשלב תזונה מבוקרת שתבוסס על מזונות שמחזקים את מרכז הגוף ואת מערכת העיכול. בין המזונות שחשוב לאכול נמצאים הדגנים, ירקות השורש והקטניות. השתדלו לא לבלבל את הגוף באופי המזון שאתם אוכלים. הימנעו משילוב של שתייה קרה עם אכילה של מזון חם או כבד. התאפקו והימנעו מאכילה רבה של גלידות, יוגורטים ופירות הקיץ. זמנם עוד יגיע.
- שתייה: טפטפו לכל כוס מים כמה טיפות של לימון טרי. הטעם החמוץ של הלימון מעודד את הכבד להזרים את הדם והאנרגיה בגוף.
- פעילות ספורטיבית: פעילות ספורטיבית היא חשובה וחיונית בעונה זו, אך צריך להקפיד על פעילות מתונה. הסיבה: הגוף נדרש לשמר אנרגיה לוויסות פנימי ופעילות רבה ומאומצת עלולה
לגזול מהאנרגיה הדרושה להגנה מפני הווירוסים.
- שינה: הקפידו על שעות שינה ומנוחה. הגוף נבנה בעת המנוחה והשינה ומאפשר לעצמו להיטען באנרגיה חיונית ומזינה. היעדר שעות שינה יכול להוביל את הגוף להיחלש ולהיות חשוף לווירוסים.
- נשימה: על פי הרפואה הסינית הריאות משמשות כאיבר האחראי להגנת הגוף ומערכת החיסון שלנו. הקפדה על סדרת נשימות עמוקות לבסיס הבטן בתחילתו של כל יום תשפיע ישירות על הריאות. עשו זאת בשכיבה, כשאברי גופכם רפויים ואינם מתוחים.
- משקה ביתי טבעי לחיזוק האנרגיה בעונת הסרוגין: הכינו חליטה ביתית הכוללת דבש ג'ינג'ר טרי וקינמון. הדבש המתוק משפיע ישירות על מרכז הגוף, המהווה את בסיס היציבות שלנו. הג'ינג'ר והקינמון (צמחי מרפא סיניים ידועים) יוצרים זרימה של אנרגיה מפנים הגוף כלפי הרבדים החיצוניים. כך תימנע חדירה של ווירוסים אל הגוף.
הכותבת היא מטפלת ומרצה בנושא רפואה סינית מעבירה סדנאות וקורסים בנושא תזונה לאורח חיים בריא במזרח מערב בת.ל.מ.