גם הרופאים חוששים: עבודה "לפי התקן" - אסון
הכרזת ההסתדרות הרפואית על הפסקת השעות הנוספות של הרופאים מיולי, התקבלה במחיאות כפיים. "תהיה קטסטרופה", הם הודו עם זאת, "נקווה שלא נצטרך לממש את הצעד"
איך ייראה בית חולים שעובד "לפי הספר"? מספר תורנויות המתמחים לא יעלה על שש בחודש והן יקוצרו וימשכו 20 שעות, במקום 26 כיום, כפי שנקבע בהסכם הקיבוצי של הרופאים משנת 2000. בנוסף, יעבדו הרופאים המומחים לפי התקנים שנקבעו בשנת 1977 ולא עודכנו מאז. הכרזת יו"ר ההסתדרות, ד"ר לאוניד אידלמן, היום (א') על החרפת המאבק ועבודה "לפי התקן" החל מחודש יולי, אמנם התקבלה במחיאות כפיים רמות, אבל בפועל גם הרופאים מטילים ספק כי יצליחו לעמוד בהנחיות כלשונן.
"במצב הקיים עם מחסור בכוח אדם רפואי, עם קשיים בפריפריה ועומס הולך וגדל של עבודה, כל הקטנה של כוח אדם תהיה קטסטרופה", הזהיר ד"ר שמעון שרף, מנהל בית החולים ברזילי. "זה צעד חסר תקדים ואני מקווה שלא נצטרך לממש אותו", הודה ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ועד הרופאים במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. "אם מתמחים יעשו רק שש תורנויות, מנהלי בתי החולים יצטרכו לצמצם שעות פעילות ומספר האשפוזים. זה ייצור מצב בלתי אפשרי. הודענו על כך ב-22 במאי מתוך אחריות, וכדי שלמנהלים יהיה מספיק זמן להתארגן ולאחד מחלקות, כדי שבלילה יהיה מענה רפואי לחולים".
הרופאים בהפגנה היום. אין ברירה (צילום: מתי אלמליח)
הרופאים תמימי דעה לגבי העובדה כי מדובר בצער חמור, אולם חלקם סוברים כי כבר לא נותרה להם ברירה. ד"ר ליאור פרל, מייסד עמותת מרש"ם, דווקא בירך על היוזמה. "לצערי, התחושה היא שעד שלא נחריף את המאבק, לא תהיה התייחסות רצינית לנושא המצוקה שלנו", אמר, "בעיני המתמחים, לגיטימי לדרוש שנעבוד לפי ההסכמים הקיבוציים האחרונים".
סגן שר האוצר: "אין שותף להסכם"
המתמחים עצמם מקווים כי המהלך יפנה תשומת לב למצוקתם ההולכת וגוברת. "את לוח התורנויות לחודש הקרוב התחלתי עם מחסור של 68 תורנויות", סיפר ד"ר אורי גלנטה, המתמחה הראשי בחטיבה הפנימית בסורוקה, האמון על משימת השיבוץ המייגעת. "אחרי גיוס רופאים מהצבא ומחוץ לסורוקה, ירדנו לחוסר של 36 תורנויות, שזה שווה ליותר משתי מחלקות שאין בהן תורן. רופאים מתמחים עושים לא פחות משמונה תורנויות ואנחנו נלחמים בשיניים שלא יהיה יותר. אם יאחדו מחלקות, תורן אחד יצטרך לשמור על 90 חולים בלילה, זה לא ריאלי.
"המערכת כבר קרסה מזמן", טוען ד"ר גלנטה. "היחידים שמחזיקים את המערכת הם הרופאים. הפתרונות הם או שיפתחו את הארנק ויביאו תורנים בשכר, או שיסגרו עוד מחלקות. אני מגיע למצב שאבא של מתמחה נפטר ואין לי איך לשחרר אותה לשבת שבוע בבית. אם מתמחה מודיעה שהיא בהריון ומשלב מסוים היא לא עובדת בלילות, אין לי איך לסגור את זה".
"זה ייצור מצב בלתי אפשרי". ומי יעזור למתמחים? (צילום: צפריר אביוב)
ד"ר יונה וייסבוך, מתמחה במחלקת אף אוזן גרון בבית החולים בילינסון, עושה כיום בממוצע 8 תורנויות בחודש. "בתורנות במהלך הערב והלילה אני אחראי על המחלקה שלי ועל המיון בבילינסון ועל המיון בשניידר. אני צריך להיות בשלושה מקומות בו זמנית. אני מעריך שאם יקצרו את שעות התורנות של המתמחים בערך שליש מהחודש לא יהיה רופא תורן, וזה בבית חולים במרכז, שבו המצב יותר טוב מבפריפריה. האוצר כל הזמן אומר שבישראל יש רפואה מצוינת. הצעד הזה יחשוף את ההזנחה של המערכת ולא מהיום".
הערב נפגשו נציגי הרופאים והאוצר לישיבה נוספת במסגרת המשא ומתן. לדברי גורם המקורב לשיחות, ישנן סוגיות רבות עליהן ניתן היה לחתום "כבר שלשום". מדובר בסוגיות הנוגעות לבעיית המתמחים ומצוקת כוח אדם, בעיקר בפריפריה. עוד חשף כי בפורום סגור ומצומצם הושגה התקדמות לגבי הנהגת שבוע עבודה קצר יותר, ללא ימי שישי, דבר שמעלה בשמונה עד 12 אחוזים את שכר הרופאים. ההסכמה על שעון נוכחות לא הושגה, משום שהרופאים מתנים אותו במענק חתימה לכלל הרופאים.
מחר ישבתו מרפאות החוץ, היחידות לאשפוז יום והמכונים בבתי החולים מאיכילוב ודרומה. "רק בשבוע האחרון סיכם משרד האוצר על הסכמים מורכבים עם המורים, עם מנהל מקרקעי ישראל ועוד. במקרה של הרופאים אין שותף אמיתי איתו ניתן להגיע להסכם", אמר היום סגן שר האוצר, יצחק כהן. "ההנהגה הקיימת מעדיפה להמשיך ולפגוע בחולים".
שוב שביתה, שוב החולים לא ידעו
היום פעלו בתי החולים ברחבי הארץ במתכונת שבת במסגרת שביתה כללית, אולם לבית חולים העמק בעפולה הגיעו מטופלים שלא היו מודעים לעיצומים. "אם השביתה תמשיך אשתי תהיה בסכנה", הלין בהג'ת ג'בארין, תושב ביאדה שבצפון, שליווה את אשתו לניתוח והופתע לגלות שאין קבלת קהל. הוא קרא לממשלה "לא להשאיר את העניינים פתוחים".
גם סמיר סלימאן, תושב בענה שבגליל, הופתע מכך שלא קיבל הודעה על ביטול התור. "השביתה לא מעניינת אותי כל כך", אמר, "סך הכל אני דורש שירות רפואי לי ולכל החולים שסובלים ממחלות שונות העלולות לסכן את חייהם".
לאה פוקס מנצרת עילית, לעומתו, הביעה תמיכה נחרצת ברופאים וקראה לממשלה להתחשב בדרישותיהם, "כדי להשאיר רופאים מקצועיים בכל מחלקות בתי החולים". "הממשלה מקשה על הרופאים במקום לפתור את הבעיות", הוסיפה סמדר אלפסה, שהגיעה לבית החולים עם בעלה. לדבריה, "בשלושת החודשים שאני מלווה את בעלי, אני רואה עד כמה הרופאים עובדים קשה. הזנחתם מפריעה לי מאוד".