לאחר שמונה שנים: הבריטים עזבו את עיראק
בשיא הפלישה האמריקנית לעיראק שיגרה בריטניה את הכוח השני בגודלו למדינה. היום מסיים הצי המלכותי את הסגת כוחותיו שעסקו באחרונה באימון המקומיים בהגנה על מתקני הנפט. ובינתיים באפגניסטן: הונאת ענק מונעת את הפינוי המוקדם
בריטניה אמנם הסיגה את רוב חייליה מעיראק ב-2009, אך צי הוד מלכותה נותר במדינה כדי לאמן את הכוחות העיראקיים בשמירה על הגבולות הימיים ומתקני הנפט שבים. אנשי הצי אימנו 1,800 חיילים עיראקים, כחלק מהמאמץ לאבטח את מסופי הייצוא בדרום המדינה, שדרכם מיוצא רוב הנפט המופק בה.
חיילים בריטים באזור בצרה (AFP)
"תרומתם הייתה מוערכת וחשובה", אמר שר החוץ העיראקי הושיאר זבארי, "הם הקריבו רבות למען איזון עיראק". זבארי הוסיף אמנם כי "נעשו טעויות, לא רק על ידם, אלא על ידי כולנו", אך ציין: "הדבר אינו גורע מתרומתם יקרת הערך לאימון ולאחרונה גם להגנת מתקני הנפט שלנו".
כ-46 אלף חיילים בריטים נשלחו לעיראק במרס ואפריל 2003, בשיא המבצע הצבאי שהביא לנפילתו של סדאם חוסיין. 179 אנשי צוות בריטים נהרגו במהלך שירותם במדינה שהידרדרה למלחמת אזרחים עקובה מדם. מספר קטן של חיילים נשארו בשגרירות הבריטית בבגדד, והם נחשבים לחלק מהסגל הדיפלומטי.
ב-2009 הורה ראש הממשלה דאז, גורדון בראון, על פתיחת חקירה עצמאית כדי לבדוק את תפקידה של בריטניה במהלך מבצע הפלישה ולאחריו. דו"ח החקירה הסופי צפוי להתפרסם השנה.
נסיגתם הסופית של הכוחות מתבצעת 52 שנים לאחר הנסיגה הקודמת של בריטניה מעיראק, במאי 1959, ששמה קץ לנוכחות בריטית שהחלה ב-1918. היא גם מקדימה בחודשים ספורים את סיומה המתוכנן של הנסיגה האמריקנית שבמסגרתה יעזבו את אדמת עיראק 45 אלף חיילי צבא ארה"ב.
אפגניסטן: הונאת הענק שמשאירה את החיילים
בינתיים באפגניסטן מתעכבת נסיגתם המתוכננת של החיילים הבריטים בעקבות חשיפת פרשת הונאה וגניבה בבנקים מקומיים שמגיעה לסכום של מיליארד דולרים ופוגעת בסיוע הבינלאומי למדינה.
ה"אינדפנדנט" הבריטי דיווח היום כי בעקבות ההונאה אדירת המימדים ב"בנק קאבול", עצרו גופים בינלאומיים את הזרמת הכספים למאות מיזמים באפגניסטן.
על פי דו"ח אמריקני סודי, גורמים בבנק העבירו לידיהם במרמה, תוך שימוש בהלוואות, כ-850 מיליון דולרים. המפקד לשעבר של הצבא הבריטי, גנרל סר ריצ'רד דנאט, הזהיר אתמול כי השערורייה פוגמת בסיכוי לנסיגה מוקדמת מאפגניסטן. לדבריו, "המאמץ לשכנע את העם האפגני לתמוך בממשלתו ולא בטליבאן ימשיך להינזק, ולא תהיה כל תקווה ליציאה מוקדמת מעיראק, אלא אם כן ניתן יהיה לייצב את שלטון החוק ואת כללי הממשל התקין במדינה".