שתף קטע נבחר

 

היום הבגרות במתמטיקה: "גם 3 יחידות בסדר"

300 אלף תלמידים ייבחנו בבגרות המלחיצה - השנה באופן מיוחד - בתקווה להגיד שלום למשוואות. המומחים חלוקים: צריך לעודד את כולם להצטיין ב-5 יחידות?

כמה זה 13,500 משגיחים לחלק ל-970 בתי ספר? זאת כנראה שאלה קלה מדי עבור 300 אלף תלמידי כיתות י-י"ב שיעברו היום (יום ב') את בחינת הבגרות במתמטיקה במסגרת מבצע לוגיסטי מורכב של משרד החינוך, ויוכלו להגיד שלום למשוואות - לפחות עד הלימודים באוניברסיטה. אבל לא רק בני הנעורים לא אוהבים את השיטה, יש גם מומחים שמסתייגים.

 

 

לדברי יאיר קארו, פרופסור למתמטיקה ונשיא מכללת אורנים להוראה, יש לשקול לשנות מתכונת בחינת הבגרות ולחלק את לימודי המתמטיקה ל"מדעים מדויקים" ו"מדעי החברה".

 

על פי הצעת פרופסור קארו, יש לקיים בסוף כיתה ט' בחינת "מתמטיקה כישורי חיים" שתהיה בחינה כללית. התלמידים יצטרכו לעבור אותה בציון 75 לפחות על מנת להתקבל לתיכון. בכיתה י', הוא מציע, יתבצע פיצול בין התלמידים שיבחרו במדעים ויידרשו למתמטיקה ברמה של 4 יחידות ומעלה, לבין אלה שיבחרו בתחומי מדעי הרוח והחברה ויסתפקו ב-2 יחידות לימוד בלבד.


13,500 משגיחים יפקחו על הנבחנים (צילום: צפריר אביוב)

 

פרופסור קארו הסביר כי בשיטה זו, תוכל המערכת לשפר את הישגיהם של התלמידים בעלי העניין המדעי, בעוד שהתיכוניסטים עם האורייטנציה ההומנית יוכלו להקדיש את לימודיהם לתחומים הקרובים יותר ללבם.

 לדבריו, מערכת החינוך שמה דגש גדול מדי על לימודי המתמטיקה, למרות ש"כדי להיות אזרחים טובים ולהסתדר במכולת ובסופר, התלמידים לא חייבים מתמטיקה גבוהה".

 

פרופסור זמירה מברך, מומחית למתמטיקה והוראה ודיקאן מדעי החברה באוניברסיטת בר אילן, סבורה שצריך להיפרד מהתפישה שלפיה תלמיד שאינו לומד 5 יחידות מתמטיקה הוא תלמיד שנכשל בלימודיו. לדבריה, "יש תלמידים עם אורייטנציה הומנית וחברתית, שמצטיינים בתחומים אחרים כמו ספרות, היסטוריה ולשון, וזה בסדר גמור. יש אף לעודד אותם לכך ולא לראות בכך שהם ייבחנו רק ב-3 יחידות למתמטיקה כברירת מחדל וכישלון".

 

ד"ר מאיר בוזגלו, מומחה לפילוסופיה של המתמטיקה מהאוניברסיטה העברית, טוען מנגד כי תלמיד תיכון עדיין אינו יודע במה יעסוק בעתיד, ולכן יש לעודד אותו כבר מגיל צעיר להצטיין במתמטיקה. "מתמטיקה זו שפה בינלאומית המשמשת מפתח למאה ה-21, לעולמות ההנדסה, מדעי הטבע והטכנולוגיה", הסביר, "ברגע שילד מפסיק ללמוד מתמטיקה ברמה גבוהה כבר בתיכון, אז בעצם סוגרים בפניו את הדלת לעסוק במקצועות אלו בעתיד וזה לא הוגן".

 

"בבת אחת האווירה משתנה"

הבחינות יתקיימו על-פי רמות הקושי השונות, הראשונה תחל ב-13:00 ואילו האחרונה תסתיים רק ב-19:15. הבחינה הצריכה היערכות לוגיסטית מורכבת במיוחד, החל מניסוח השאלות והדפסתן ב"בתי המדפיס הלאומי" וכלה בהפצתן וחלוקתן במאות בתי הספר שלוקחים חלק בבחינה, כל זאת תחת שמירה על סודיות והקפדה על טוהר הבחינות.

 

בנוסף ל-13,500 המשגיחים שיסיירו בכיתות כדי למנוע העתקות, כדאי לוודא שאין תקלות יפעיל משרד החינוך חדר מצב מיוחד שבו יישבו אנשי אגף הבחינות, שחיברו את השאלונים, ומפקח מרכז המקצוע. הם יתמודדו עם שאלות שיצוצו במהלך הבחינה, מחסור בשאלונים, תלמידים שלא נרשמו ותקלות נוספות.


מתכוננים לבחינה. יש כאלה שהעדיפו לצאת לבלות (צילום: צפריר אביוב)

 

"אין ספק שמדובר ביום מיוחד המצריך היערכות לוגיסטית לא פשוטה מכל מחלקות בית הספר", אמר רפי מיארה, מנהל תיכון בגדרה. בבית הספר שלו נבחנים כ-650 תלמידים ובלית ברירה הוא ייאלץ לשחרר את תלמידי חטיבת הביניים מוקדם מהרגיל כדי לפנות חדרים לנבחנים.

 

מיארה סיפר על אווירה מיוחדת לקראת הבחינה: "בדרך כלל בימים מסוג אלה הבקרים מאוד

 שקטים ורגועים כי בית הספר כמעט ריק לחלוטין מתלמידים, אבל לקראת השעה 12 בצהריים, כאשר התלמידים מתחילים להגיע לכיתות, פתאום בבת אחת האווירה משתנה וחשים את המתח וההתרגשות של התלמידים באוויר".

 

חלק מהתלמידים אמנם המשיכו הלילה ללמוד בקדחתנות עד הבחינה המלחיצה, אבל יש כאלה שסיפרו ל-ynet כי החליטו לנקות את הראש מהתרגילים ואפילו לצאת לבלות בערב שלפני. "מה שאני לא יודע עד עכשיו לא אדע גם בבחינה", הסביר אחד מהם. השנה החומר לבגרות היה רב משנים קודמות, בשל ביטול שיטת ה"מיקוד" שהקלה על התלמידים.


פורסם לראשונה 22/05/2011 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היערכות לוגיסטית לא פשוטה"
פרופ' קארו. מציע פיצול בכתה י'
צילום: יריב כץ
מומלצים