שתף קטע נבחר

 

שרים על נאום אובמה: יותר נוח, הטון מצוין

ראש הממשלה הביע שביעות רצון מהנאום וגם בממשלה שאבו עידוד, פחות או יותר. "לא נכון לקבוע מראש תוצאות המו"מ", הדגיש השר סער. באופוזיציה קראו לנתניהו "לנצל הזדמנות פז"

לא רק בפמליה של ראש הממשלה בוושינגטון עקבו היום (א') בדריכות אחר נאומו של הנשיא ברק אובמה בוועידת איפא"ק, גם בארץ הוא מיהר לעורר תגובות – רובן מעודדות. "האמירה המפורשת של אובמה כי ישראל לא תחזור לקווי 67' היא בוודאי יותר נוחה מנקודת המבט שלנו", אמר ל-ynet שר החינוך, גדעון סער, אך הדגיש גם כי "לא נכון יהיה לקבוע מראש את תוצאות המשא ומתן בנושאי הליבה, ונושא הגבולות הוא אחד מנושאי הליבה".

 

נאום אובמה - הכותרות האחרונות:

עדכונים שוטפים גם בפייסבוק של ynet  

 

לדברי סער, דבריו של אובמה הערב בסוגיית הגבולות אינם רחוקים מאמירותיו ביום חמישי, אך חרף העובדה כי מדובר ב"שינוי סמנטי ולא מהותי, האמירה שישראל לא תחזור לקווי 67' היא כשלעצמה יותר נוחה מנקודת המבט הישראלית. כך לא תהיה אי הבנה אצל שכנינו", הוסיף.

  

צפו בנאום אובמה בפני השדולה היהודית

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

השר ציין עוד כי נאום אובמה היום כלל "מספר מרכיבים חיוביים מבחינתה של ישראל, כפי שהיו מרכיבים כאלה גם בנאום ביום חמישי, כמו ההתנגדות למהלך החד-צדדי הפלסטיני, האמירה הברורה נגד הניסיונות לדה-לגיטימציה של ישראל וההתנגדות לחמאס.

 

"עם זאת, לא נכון לבודד את נושא הגבולות מנושאים אחרים שצריכים להיות מוכרעים במשא ומתן, כמו נושא הפליטים למשל", הבהיר סער. "הדיון צריך להתקיים בכל המרכיבים והנושאים יחדיו מבלי שהתוצאה תיקבע מראש, ובוודאי שלא צריך לבודד נושא אחד מהאחרים".

  

גם שר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו (ישראל ביתנו), הביע שביעות רצון רבה מדבריו של הנשיא האמריקני: "אני חושב שהטון היה מצוין, אובמה דיבר על ערכים משותפים, חשיבותה של ישראל, ומחויבותה של ארה"ב לביטחון ישראל".

 

עם זאת, הבהיר השר לנדאו כי לא ניתן לא ניתן ליישב את התמיכה בישראל עם קווי 67': "אלו הם קווים שאבא אבן קרא להם 'קווי אושוויץ' כי אי אפשר להתגונן מפניהם, כשם שאי אפשר לקבל את החזרת הפליטים וחלוקת ירושלים".

 

"נתניהו חייב להגיד כן להצעת אובמה"

ההתייחסות של אובמה לגבולות 1967 בנאומו ביום חמישי היא שהובילה למחלוקת חריפה עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו. בדבריו היום הציג הנשיא האמריקני עמדה מעודנת יותר, וציין כי בעיניו יש לבסס את ההסכם בין ישראל לפלסטינים על מתווה זה, אך גם להתחשב ב"שינויים" שקרו ב-44 השנים האחרונות.

 

נתניהו ויועציו עקבו בדריכות אחר הנאום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אובמה ציין גם כי מדובר ב"נוסחה ידועה" שאף נידונה בעבר – אולם השר לנדאו דחה זאת מכל וכל. "זה לא נכון", אמר בשיחות פרטיות, "אף נשיא אמריקני לא נקט בפומבי במילים קווי 67'. לא ג'ונסון, לא רייגן, לא בוש במכתב שנתן לשרון, וגם לא בהחלטה 242 של מועצת הביטחון. זוהי הפעם הראשונה שיש אזכור לגבולות 67' כבסיס למשא ומתן, וזה נאמר על-ידי הנשיא הזה".

 

ראש הממשלה ופמלייתו עסקו עד הרגע האחרון בניסיון לגרום לאובמה לשנות את הקו בנאום, ובסופו של דבר יצאו מרוצים. מלשכת נתניהו נמסר כי הוא הביע הערכה לדברי הנשיא, ואמר: "אני שותף לרצונו לקדם את השלום, ואני מעריך את מאמציו בעבר ובהווה להשגת מטרה זו. אני נחוש לפעול יחד עם הנשיא אובמה, כדי למצוא דרכים לחדש את המשא ומתן לשלום. השלום הוא צורך חיוני לכולנו".

 

בניגוד לשביעות הרצון הזהירה בממשלה, באופוזיציה קראו לנתניהו לנצל את ההזדמנות.

 "אובמה נתן פלטפורמת פז לנתניהו, אסור לו לפספס אותה", אמר חבר הכנסת יצחק הרצוג (עבודה). "הוא חייב להגיד כן ולאמץ את הצעת אובמה. מדובר באינטרס שמשרת את ישראל ואת הציונות".

 

יו"ר האופוזיציה ציפי לבני, שנכחה בנאום בוועידה בוושינגטון, אמרה כי פיתרון של שתי מדינות הוא קודם כל אינטרס ישראלי, "ולכן לשם אנחנו צריכים להוביל בשותפות עם ארה"ב. כשישראל דבקה במשימה ומבינה קודם כל מה האינטרס שלה, היא יכולה לגייס את ארה"ב, כל ממשל".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה, היום. "דיבר על ערכים"
צילום: AP
סער. "לא תהיה אי הבנה עם שכנינו"
צילום: פלאש 90
הרצוג. "לאמץ הצעת אובמה"
צילום: גיל יוחנן
לנדאו. איש לא דיבר על קווי 67'
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים