לפני ואחרי: נאומי אובמה, מצאו את ההבדלים
כשפניו לערבים הוא אמר שהמו"מ חייב להתבסס על קווי 67' והכעיס את נתניהו. אחרי פגישה אחת מתוחה ושלושה ימים, הוא דיבר מול השדולה היהודית. אז מה נשתנה? בדקנו
בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו הביעו אמש (יום א') שביעות רצון מנאומו של נשיא ארצות הברית בוועידת איפא"ק. והייתה להם סיבה: לעומת נאומו על המזרח התיכון ביום חמישי, ברק אובמה חידד את דבריו ואישרר למעשה את ההתחייבות מ-2004 של ג'ורג' בוש הבן לאריאל שרון - גושי ההתנחלויות יישארו בשטח ישראל בכל הסכם עתידי. בתוך שלושה ימים ופגישה מתוחה אחת עם ראש ממשלה ישראלי, ריכך הנשיא האמריקני את טון דיבורו. ynet ערך השוואה בין שני נאומיו של אובמה. אתם מוזמנים למצוא את ההבדלים.
נאום אובמה באיפא"ק - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- גורמים מדיניים: עכשיו נתניהו יתגמש לכיוון אובמה
- חמאס עונה לאובמה: לא תגרום לנו להכיר בישראל
- אושר טוויטו הוזכר בנאום: "התרגשתי"
- נתניהו מרוצה: נחוש לפעול עם אובמה
- שני נאומים לנשיא אחד: מדברים על זה בפייסבוק של ynet
שטחי המדינה הפלסטינית העתידית
אובמה ביום חמישי. בנאומו אמר נשיא ארה"ב כי המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים חייב להתבסס על קווי 1967. "הגבול בין ישראל לפלסטין חייב להתבסס על קווי 1967, עם חילופי שטחים מוסכמים, כך שהגבולות יהיו בטוחים ומוכרים לשתי המדינות".
אובמה אתמול. הנשיא האמריקני ניסה "לכבות שריפות" שיצר ביום חמישי האחרון והבהיר בנאומו בוועידת איפא"ק שהגבול בין ישראל למדינה הפלסטינית יתבסס על קווי 1967, תוך התחשבות ב"מציאות הדמוגרפית החדשה בשטח".
"שיחות המשא ומתן צריכות להסתיים בשתי מדינות, עם גבולות פלסטיניים קבועים עם ישראל, ירדן ומצרים, ועם גבולות ישראליים קבועים עם פלסטין. הגבולות של ישראל ופלסטין צריכים להתבסס על קווי 1967 עם חילופי שטחים מוסכמים, כך שניתן יהיה להבטיח גבולות בטוחים ומוכרים לשתי המדינות. לבני העם הפלסטיני חייבת להיות הזכות למשול על עצמם, ולמצות את הפוטנציאל שלהם, במדינה ריבונית".
עוד אמר אובמה כי "מתוקף הגדרתו (של תהליך השלום),הצדדים עצמם - ישראל והפלסטינים - ינהלו משא ומתן על הגבול, שיהיה שונה מזה שהיה קיים ב-4 ביוני, 1967. זוהי נוסחה מוכרת היטב לכל מי שעמלו על הנושא במשך שנות דור. היא מאפשרת לצדדים עצמם להתחשב בשינויים שחלו בארבעים השנים האחרונות, בכללם המציאות הדמוגרפית החדשה בשטח, והצרכים המשתנים של שני הצדדים".
עתיד ירושלים והפליטים
אובמה ביום חמישי. אובמה אמר כי עתיד שתי הסוגיות הללו צריך להיקבע רק בהמשך המשא ומתן. "שני נושאים אמוציונליים נותרים במחלוקת: עתיד ירושלים ועתיד הפליטים הפלסטינים", אמר אובמה. "אבל התקדמות כעת על בסיס שטחים וביטחון תספק בסיס לפיתרון שתי הבעיות האלה בדרך שתהיה צודקת והוגנת, ושתכבד את זכויותיהם ושאיפותיהם של הישראלים והפלסטינים".
אובמה אתמול. בנאומו בפני באי ועידת איפא"ק, נמנע הנשיא האמריקני לדבר על סוגיית ירושלים והפליטים, אולי סלעי המחלוקת הגדולים ביותר בסכסוך הישראלי-פלסטיני.
שתי מדינות
אובמה ביום חמישי. הנשיא אמר בנאומו ממחלקת המדינה בוושינגטון כי "שלום לדורות" במזרח התיכון יחייב קיומן של שתי מדינות לשני עמים - "ישראל כמדינה יהודית וביתו של העם היהודי, ופלסטין כבית לאומי לעם הפלסטיני". הוא אמר כי "כל מדינה תכיר באחרת, ותחיה עמה בשלום"
אובמה אתמול. דבריו של אובמה בפני איפא"ק לא היו שונים במהותם בסוגיה זו מדבריו ביום חמישי האחרון. לפי הנשיא האמריקני,"המטרה הסופית היא שתי מדינות לשני עמים: ישראל כמדינה יהודית ומולדתו של העם היהודי, ומדינת פלסטין כמולדתו של העם הפלסטיני; כל מדינה תהנה מהזכות להגדרה עצמית, הכרה הדדית, ושלום. שלום אמיתי הוא הדרך היחידה ליצור פלסטין שלווה כמולדתו של העם הפלסטיני, ומדינה יהודית - ישראל - כמולדתו של העם היהודי".
הכרה במדינה יהודית
אובמה ביום חמישי. אובמה לא התייחס בנאומו לשאלת ההכרה הפלסטינית במדינה יהודית כתנאי מוקדם למשא ומתן, אך הדגיש כי בסוף התהליך יהיו בין הירדן לים שתי מדינות: "ישראל כמדינה יהודית וביתו של העם היהודי, ופלסטין כבית לאומי לעם הפלסטיני".
אובמה אתמול. בנאומו בפני השדולה הפרו-ישראלית הצדיק הנשיא האמריקני את העמדה הישראלית בסוגיית ההכרה במדינה יהודית. "אנחנו יודעים שלשלום צריך פרטנר - ומשום כך אני אומר שאי אפשר לצפות מישראל לנהל משא ומתן עם פלסטינים שאינם מכירים בזכותה להתקיים, ואנחנו מטילים על הפלסטינים אחריות על פעולותיהם והצהרותיהם", אמר אובמה.
סידורי ביטחון ופירוז
אובמה ביום חמישי. אובמה דיבר על "נסיגה מלאה ובשלבים של הצבא הישראלי", שתיעשה בתיאום עם כוחות הביטחון הפלסטיניים שיקחו פיקוד. הוא גם אמר כי המדינה הפלסטינית תהיה מפורזת, והוסיף: "משך תקופת המעבר הזו צריך להיות מוסכם, והאפקטיביות של הסידורים הביטחוניים חייבת להיות מופגנת".
אובמה אתמול. דבריו של הנשיא בסוגיות אלו לא היתה שונה רבות מדבריו ביום חמישי, אך הפעם הוא הדגיש את חשיבותם של סידורי ביטחון נוקשים כדי להבטיח הגנה יעילה מפני הטרור.
"באשר לביטחון, לכל מדינה יש את הזכות להגנה עצמית, וישראל חייבת להיות מסוגלת להגן על עצמה - בכוחות עצמה - כנגד כל איום", אמר אובמה.
לדברי הנשיא האמריקני, "חייבים לנסח תנאים נוקשים מספיק כדי למנוע את תחיית הטרור; לעצור החדרת כלי נשק; לספק ביטחון יעיל בגבול. נסיגה מלאה ובשלבים של כוחות הצבא הישראליים צריכה להיות בתיאום עם לקיחת האחריות הביטחונית של הפלסטינים במדינה ריבונית ומפורזת. משך הזמן של תהליך מעבר זה חייב להיות מוסכם, והאפקטיביות של סידורי הביטחון חייבת להיראות בשטח".
הפנייה לאו"ם בספטמבר
אובמה ביום חמישי. אובמה אמר כי מאמצי הפלסטינים לעשות דה-לגיטימציה לישראל ינחלו כישלון. הוא יצא נגד יוזמת הפלסטינים לבקש מהעצרת הכללית של האו"ם בספטמבר להכיר במדינה פלסטינית, ואמר כי "צעדים סמליים שנועדו לבודד את ישראל באו"ם בספטמבר לא יביאו להקמת מדינה עצמאית".
אובמה היום. גם בנאומו בפני איפא"ק הדגיש הנשיא האמריקני את כוונתה של ארה"ב להצביע נגד מדינה פלסטינית בעצרת הכללית של האו"ם. "אי אפשר לכפות שלום על הצדדים המעורבים בסכסוך. שום הצבעה באו"ם לא תיצור לעולם מדינה פלסטינית עצמאית. וארה"ב תעמוד בפני כל ניסיון לבודד את ישראל מחוץ לאו"ם או לפורום בינלאומי משום שהלגיטימיות של ישראל איננה נתונה לוויכוח".
"ארה"ב לא תצביע באו"ם בעד מדינה פלסטינית". אובמה (צילום: AP)
הפיוס בין פתח לחמאס
אובמה ביום חמישי. נשיא ארה"ב הביע אמנם דאגה בנאומו מהפיוס בין פתח לחמאס, אך נשמע מרוכך יותר: "ההודעה האחרונה על ההסכם בין פתח לחמאס מעלה שאלות משמעותיות ולגיטימיות מבחינת ישראל - כיצד ניתן לשאת ולתת עם גורם שאינו מעוניין להכיר בזכותך להתקיים", אמר אובמה וציין כי "בשבועות ובחודשים הבאים, המנהיגים הפלסטינים יצטרכו לספק תשובה מהימנה לשאלה הזו. הם לא ישיגו שלום או שגשוג אם חמאס ימשיך להתעקש על דרך הטרור וההתנגדות".
אובמה היום.
הטון שבו דיבר הנשיא האמריקני בסוגיה זו היה תקיף יותר מדבריו ביום חמישי האחרון. "ההסכם הנוכחי בין פתח לחמאס מציב מכשול גדול לשלום", אמר אובמה. "אי אפשר לצפות משום מדינה לנהל משא ומתן עם ארגון טרור שנשבע להשמיד אותה. נמשיך לדרוש מהחמאס לקבל את האחריות הבסיסית לשלום: להכיר בזכותה של ישראל להתקיים, להתנגד לאלימות ולהיצמד לכל ההסכמים הקיימים".
בניגוד לנאומו ביום חמישי, וגם בשל העובדה שנשא דברים בפני קהל אוהד ישראל, קרא אובמה לתנועה האיסלאמית בעזה לשחרר את החייל הישראלי החטוף גלעד שליט. "אנחנו שוב קוראים לחמאס לשחרר את גלעד שליט, שמוחזק הרחק ממשפחתו במשך חמש שנים", אמר נשיא ארה"ב.