שתף קטע נבחר

 

"רמזור" צה"לי: תוקפים - ועוקבים בזמן אמת

צה"ל לא מסתפק באימונים בשטח להכנה לעימות עתידי, ומשדרג גם את מערכות המחשב. מעתה יוכלו המפקדים להתעדכן מיידית בהתקדמות התקיפה, גם כשמדובר במטרות שזוהו תוך כדי הפעילות. כשהנקודה הופכת ירוקה, סימן שהשטח פנוי

מטוס חיל האוויר מתכונן לתקיפה, והאור ב"רמזור" הצה"לי עוד אדום. הוא באוויר, והאור מתחלף לכתום. כאשר יהפוך ה"רמזור" לירוק, יידעו כלל הקצינים הבכירים – המטרה הושמדה. בנק המטרות הממוחשב של צה"ל מאפשר למפקדים לעקוב אחר פעולות התקיפה בזמן אמת, אך עד כה דרש מהכוחות להזין את יעדי התקיפה מראש, לפני תחילת העימות הצבאי. פיתוח חדש שהוכנס באחרונה לשימוש, יאפשר לקצינים לעקוב גם אחר מטרות הנרכשות בזמן לחימה: "נוכל לתקוף יותר מטרות בפחות זמן", הם מבטיחים.

 

 

ספק עד כמה החדשות הללו יעוררו שמחה בקרב חמאס, חיזבאללה או בסוריה. בצה"ל נערכים למלחמה הבאה לא רק באימונים הקלאסיים, אלא גם בשכלול מערכות מחשוב שהופכות את הפעילות בשדה הקרב לאפקטיבית יותר. בראש ובראשונה, מדובר בשדרוג בנק המטרות של צה"ל - רשימה ארוכה ומפורטת של נקודות שהופכות ליעדי תקיפה: ממחסני אמל"ח ורקטות, מנהרות, משגרים, מפקדות טרור וכל מה שמשמש את האויב.


בלי מפות נייר, עם מסך מחשב צמוד. הלוחמים של היום (צילום: רועי עידן) 

 

במאגר המטרות המעודכן, וכן ב"רמזור" המאפשר מעקב אחר שלבי התקיפה, ניתן לצפות דרך מערכת "טירת האגם", מערכת השליטה והבקרה לרמת הפיקוד והמטה הכללי. "עד כה הופיעו על גבי המפה הממוחשבת היעדים שאותרו לפני המערכה", הסביר ל-ynet קצין בכיר באגף התקשוב. "כעת, על גבי אותו מסך יופיעו בזמן אמת גם מטרות חדשות, אותם יעדים שזוהו תוך כדי המערכה".

 

לדברי הקצין, המערכת תתעדכן מיידית על כל פגיעה במטרה וכך יוכל מי שמפקד על המשימה לקבל תמונת מצב רחבה ומהימנה. "יש לו אפשרות לקבל את 'אפקט התקיפות', כלומר לראות אם אכן הותקפו יעדים מסוג מסוים וכן לקבוע תוך כדי, מהי המשימה הבאה על סמך המטרות החדשות שמופיעות במערכת". כך למשל, יוכל המפקד להורות על הפסקת תקיפה מסוימת והפניית המשאבים ליעד אחר, בהתאם להערכת המצב.

 

לאחר מלחמת לבנון השנייה, החלו בצה"ל לאסוף מטרות בגזרה הצפונית, כחלק מההכנות לעימות עתידי. כיום, מספרים קצינים בכירים, קיים מידע על אלפי מטרות בלבנון, כמו גם בסוריה. גם בפיקוד הדרום, לאחר מבצע "עופרת יצוקה", חידשו את בנק המטרות. "נוכח השאיפה לפגוע באופן קשה באויב ולקצר את זמן הלחימה, לטכנולוגיה הנוכחית תפקיד חשוב ביותר", ציין גורם צבאי בכיר.

 

הטכנולוגיה החדשה נוסתה באחרונה בתרגיל מפקדות נרחב, ובאגף התקשוב סיפרו כי אנשי המטה הכללי ופיקוד צפון הפגינו רמת מיומנות גבוהה בשימוש במערכת. עם זאת, הדגיש הקצין, עדיין מדובר בתהליך שדורש למידה והסתגלות.

 

במקביל, ממשיכים באגף התקשוב להעמיק את פרויקט "צה"ל ברשת", שעיקרו יצירת שיח אחיד בין כלל המערכים. "בסוף 2012 נגיע כבר למצב שבו מסוק קרב יוכל לדבר עם טנק ואף לקבל ממנו מידע", סיפר הקצין הבכיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותר מטרות בפחות זמן
צילום: רועי עידן
מומלצים