סיוע למאמצי יתומי פיגועים: "סוף סוף פיתרון"
לאחר מאבק עיקש אישר משרד הרווחה הענקת סיוע למשפחות שלקחו תחת חסותן יתומי פעולות איבה. "אנו שמחים לראות שיש פיתרון, ולסיים את הסאגה הזו. המשפחות כמעט מתפרקות", אמר אב שאימץ 6 ילדים שהוריהם נרצחו בפיגוע
בתום מאבק ממושך של המשפחות שארך כעשור וכשנתיים וחצי לאחר החקיקה בנושא, אישר משרד הרווחה פיצוי בגין אובדן הכנסה כסיוע של קצבה חודשית שיינתן לאפוטרופוס המגדל יתומים שאיבדו את שני הוריהם בפיגוע טרור. גובה הקצבה ייקבע בהתאם הכנסתם של ההורים המאמצים, גילם ומספרם של הילדים.
מאז שהצעת החוק של ח"כ זבולון אורלב עברה בכנסת, ניסו במשרד הרווחה לגבש את התקנות שיסדירו את החוק. במשרד
הסבירו כי נדרש זמן רב לתאם את התקנות מול הגורמים השונים בביטוח לאומי, המשפחות ומשרד האוצר.
למרות הכרזת משרד הרווחה, המאבק עדיין לא הגיע לסיומו הרשמי. תקנות החוק דורשות עוד את אישורם של שר האוצר, ווועדות העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. "התקנות המוצעות יענו על החוב המוסרי של החברה הישראלית כלפי מי שלקח על עצמו את המשימה הקשה לטפל, לחנך ולגדל את היתומים בצורה הטובה ביותר", אמר שר הרווחה משה כחלון.
"נותרנו ללא פרנסה וההוצאות רק גדלו"
בעקבות ההודעה, אמר ח"כ אורלב, שיזם את החוק, ל-ynet כי "אני מברך את משרד הרווחה ואת השר כחלון על השלמת המהלך, אבל יש לי ביקורת חריפה על התמשכות התהליך הזה, לא ברור מדוע נדרש למשרד הרווחה ולביטוח הלאומי זמן רב כל כך כדי לתת מענה למצוקתם של היתומים".
בארגון אלמנות ויתומי צה"ל בירכו על הודעת משרד הרווחה ואמרו: "נפעל לכך שהחוק יותאם גם ביחס ליתומי צה"ל שמצבם דומה".
בינתיים, בשיחה עם ynet סיפרו מובילי המאבק על מציאות מתישה וכמעט בלתי אפשרית. כעת הם מקווים שתוספת הקצבה תעניק להם מעט אוויר לנשימה.
בין מובילי המאבק, דוד בלוך ורעייתו רעיה. מלבד שלושת ילדיהם הביולוגיים, מגדלים השניים את ששת ילדיהם של הרב בנימין וטליה כהנא שנרצחו בפיגוע ליד עופרה לפני כ-12 שנה. "עזבנו את הבית, נאלצתי לעזוב את התפקיד", סיפר בלוך, שבאותה עת שירת כמפקד פלוגה בגדוד נח"ל חרדי, ואשתו שהיתה לקראת סיום לימודיה האקדמאיים, תכננה לפתוח עסק פרטי.
"גם אשתי נאלצה לוותר על העסק. אף אחד לא נתן לזה מענה", אמר, "החוק דאג לתגמולים ליתומים, אך המשפחות לא היו זכאיות לכלום. כך נותרנו ללא פרנסה וההוצאות כמובן רק גדלו".
בלוך גם תיאר את המציאות היומיומית הקשה עמה הוא ורעייתו ורבים אחרים נאלצים להתמודד. "לא רק שלא תוגמלנו, גם איבדנו מקומות עבודה. אתה מטפל בילדים עם טראומה, לרוב מדובר במשפחות מרובות ילדים וגם לך יש ילדים שנכנסים גם הם לטראומה. במשפחה שנרתמת למצב כזה, לרוב היה צריך לפחות מפרנס אחד שיעזוב את עבודתו".
"זה עוד לא נגמר"
גם סיפורם של בני והילה ליבסקין, שנמנים על מובילי המאבק, נוגע ללב. לפני כשש שנים וחודש לאחר שילדה את בתה הבכורה חן, איבדה הילה את שני הוריה, דב ורחל קול מירושלים, בפיגוע בציר כיסופים. מלבד הילה, זוג ההורים הותיר אחריו גם שני אחים קטנים - בן ובת בגילאי העשרה. לאחר הפיגוע הפכו הילה ובעלה לאפוטרופוסים שלהם.
בעקבות זאת, עולמם של בני הזוג ליבסקין השתנה ללא היכר. "עברנו מיד אליהם לירושלים, התייצבנו עם תינוקת בת חודש ומאז הכל השתנה", סיפר הבעל בני. הוא הסביר כי החליט לצאת במאבק "בעיקר בשביל אלה שאני יודע מה עובר עליהם ולא יכולים לצאת אליו".
לאחרונה חיתנו בני הזוג את האחות הגדולה מבין השניים, ולפני שבוע נולד לה ילד. האח התגייס לצה"ל ומשרת ביחידה קרבית. כמו כן, מלבד חן, כיום לבני הזוג יש עוד שני ילדים. "אפשר לספר רבות עד כמה זה מורכב, הם גדלים ואנחנו ממשיכים הלאה, אנחנו מברכים את השר שלקח את המשימה על עצמו, ועשה ככל שניתן בשיא המהירות להביא את הסוגיה הזו לפתרונה לאחר שנתיים וחצי של מאבק ממוקד", אמר בני.
גם בלוך בירך על הצלחת המאבק והודה לשר הרווחה. "אנו שמחים לראות שיש סוף סוף פיתרון, רבות תודות לשר כחלון שהשיב רוח ותרם לצעד הזה רבות, ושמחים לשמוע שגם משרד האוצר מתכוון לאשר זאת, ולסיים את הסאגה הזו, לאחר עשר שנים וחצי, בהן משפחות כמעט מתפרקות". עם זאת, הוא ציין כי המאבק עדיין לא תם. "אנו למודי אכזבות וממתינים לאישור ועדות הרווחה והבריאות", אמר והדגיש: "זה עוד לא נגמר".