שתף קטע נבחר

סיוט ושמו אסימפטוטה. עם התלמידים בבגרות

שעה לבחינה הכי מפחידה, החרשנים עושים חזרה גנרלית, ובקפיטריה עוד מריצים צחוקים, "לשכוח שעוד מעט מתחיל הסיוט". ב-13:00 הטופס צונח על השולחן, ומישהו פולט "אלוהים אדירים", לא ברור על מה. מכאן, זה כל אחד והחרדה שלו

12:59: בבית הספר "שבח מופת" מקבוצת עמל בתל-אביב. 200 תלמידים בכיתות י'-י"ב ממתינים בדריכות במקומותיהם, כשהמשגיחים עוברים בין השולחנות ומניחים את הטפסים. בין רגע הרעש וההמולה מתחלפים בדממה, ואחד התלמידים פולט "אוי מיי גד". חבריו מרגעים אותו: "אל תדאג, זאת בסך הכל בחינה". המשגיח עוד מזכיר לכולם שאסור להעביר מחשבונים מיד ליד, אבל התלמידים כבר עמוק בתוך הבחינה. שלוק קטן מהמשקה שעל השולחן, וקדימה - מסתערים על הבחינה.

 

השאלונים והפתרונות - מרשת "אנקורי":

 

"יום הבגרות במתמטיקה הוא יום מיוחד במינו, שבו גם התלמידים וגם המורים לחוצים", אומרת מאיה דובנציק, רכזת מתמטיקה בבית הספר. "התפקיד שלנו המורים הוא אמנם להרגיע את התלמידים, אבל האמת היא שמרוב שאנחנו רוצים שהם יצליחו בבחינה, לפעמים אנחנו יותר מתרגשים מהם".

 

12:00: מסדרונות בית הספר ריקים. הבחינה מתחילה רק בשעה אחת, ורק תלמידים בודדים יושבים בקפיטריה. הספרים אמנם פתוחים, אבל התלמידים מעדיפים לצחוק ולספר בדיחות כדי להפיג את המתח. "אנחנו מנסים להדחיק את הלחץ ולשכנע את עצמנו שזו בסך הכל בחינה, שזה לא סוף העולם", אומר אחד התלמידים. חבר שלו מספר שהוא הגיע מצויד לבחינה בחבילת מסטיקים בטעם מנטה ובקבוק נסטי. "אין ספק שהבחינה מלחיצה, אבל הצחוקים עוזרים להירגע ולשכוח את זה שבעוד שעה מצפה לנו סיוט שיימשך כשלוש שעות".

 

מחוץ לאחת הכתות יושבות כמה בנות ומתרגלות את החומר. "אני מאמינה שגם דקה לפני הבחינה אפשר ללמוד משהו חדש ולוודא שלא שכחתי שום נוסחה", היא אומרת בחיוך. "כשלומדים ברגע האחרון, הכל נכנס ישר למוח ומתפרץ בבחינה, בתקווה שרגע אחרי הבחינה הכל ייעלם ונוכל להמשיך בחיינו גם בלי חדו"א (חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי) ובעיות תנועה".

 

אלכס ואיתי, תלמידי כיתה י"ב, מנסים לשדר רוגע, ואומרים שהכל בסדר ואין מה להיכנס ללחץ. "מתמטיקה נחשב למקצוע קשה שגורלי לעתיד שלנו, והרבה מתייאשים ופורשים ללימודי 3 יחידות, אבל האמת היא שמי שלומד ומכין את עצמו לבחינה בצורה טובה, לרוב גם מצליח בה. אנחנו מחכים כבר לרגע שבו נוריד את העטים ונסיים את הבחינה, ואז נרגיש תחושת הקלה עצומה ובטח נרוץ ישר למורה שלנו, ונבקש שתעלה לנו את הציון גם במגן", הם מתלוצצים.

 

חריצת הדינים: מי לים, מי למועד ב'?

12:30: מסדרונות בית הספר כבר מלאים בתלמידים, האווירה נינוחה, אבל עיני התלמידים משדרות מתח וחרדה. רגע לפני שהם נכנסים לכיתות, הם ניגשים ללוח המודעות המרכזי המוצב במרכז בית הספר ומוודאים את מספר הכיתה שבה הם רשומים. מנהל בית הספר, ד"ר דב אורבך, מספר: "יש לנו שמונה סוגים של שאלונים, כשיש שאלונים נפרדים לשלוש יחידות ושאלונים אחרים לארבע וחמש יחידות. גם בכל יחידה עצמה יש הפרדה וסוגים שונים של שאלונים, אבל זו בהחלט אופרציה לא פשוטה שלשמחתי אנחנו מתורגלים בה".


"תחושה של חשיבות יתר". המבחן בבית הספר שבח מופת (צילום: בן קלמר)

 

המנהל אורבך אומר שמתמטיקה היא מקצוע חשוב, אבל טוען גם כי התלמידים מתרגשים לקראתה במידה רבה "משום שאנחנו כולנו במדינה מטפחים את החשיבות הרבה של המקצוע הזה לעתידם, ולפעמים אף יוצרים תחושה של חשיבות יתר". דווקא בשל כך, הוא אומר, תפקיד סגל המורים הוא להפיג את החשש והחרדות של התלמידים, כדי לסייע להם

להצליח בבחינה.

 

12:55: התלמידים יושבים בכיתות, והמשגיחים קוראים לכל אחד בתורו לבוא לקחת את מחברת הבחינה, ולוודא כי המדבקה תואמת את פרטיו האישיים. ברקע נשמעים קולות צחוק מבוישים. התלמידים הנבוכים רק מחכים לקבל את הטופס ולהתחיל בבחינה. אחת הבנות מסתובבת לדבר עם חברתה, אבל המשגיח מעיר לה, וקורא לחזור למקומה.

 

13:00: הבחינה מתחילה. התלמידים אומרים בהצלחה, ומקווים לטוב. כשהם ייצאו מכאן החוצה, הם כבר יוכלו לחשב ב-ynet כמה קיבלו, ואם פניהם למועד ב' או לחוף הים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהל בית הספר, ד"ר דב אורבך. "אנחנו כאן כדי להרגיע"
צילום: בן קלמר
נבחן ב"שבח מופת"
צילום: בן קלמר
מומלצים