פנסיה: ההשקעה במניות גבוהה יותר מאשר ערב המשבר
לדברי המפקח על שוק ההון, היקף הנכסים המנוהלים בשוק החיסכון הפנסיוני על ידי הגופים המוסדיים, כבר חצה את טריליון השקלים כך שכל תזוזה עלולה להיות בעלת השפעה עצומה על החשיפה של המשק ותנודות המט"ח
"היקף הנכסים המנוהלים על ידי הגופים המוסדיים כבר חצה את טריליון השקלים. מדובר בסכומים עצומים שכל תזוזה עלולה להיות בעלת השפעה עצומה על החשיפה של המשק", כך אמר היום הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר, עודד שריג, בכנס חיסכון פנסיוני שהתקיים היום (ב') במרכז הבינתחומי בהרצליה.
"שיעורי ההשקעה צריכים להיות מותאמים לגיל החוסך הממוצע במקום הזה הוא נמוך ממה שאנו רואים במקומות אחרים ולכן דרושה התערבות. מנתוני תיק ההשקעות של מדינות ה- OECD לעומת התיק הישראלי, ניתן לראות ששיעור המניות במדינות ה- OECD גבוה ביותר מ- 50% משיעור ההשקעה במניות בישראל. אנחנו שונים ממה שקורה ב-OECD אך משתמשים בו כנקודת התייחסות".
שריג הוסיף כי שיעור ההשקעה במניות היום יותר גבוה משהיה ערב המשבר.
יצא שכרו בהפסדו
הטבה בפנסיה לעניים רק תגרום להם נזק
שלומית יהב
באוצר מתכננים להגדיל את החיסכון הפנסיוני של מקבלי השכר הנמוך על ידי הענקת הטבה על הסכומים שיחסכו. הכוונות אולי טובות, אבל בפועל גם הם ינזקו וגם מעמד הביניים שיממן את זה. היחיד שיצא נשכר הוא הביטוח הלאומי שיחסוך כסף רב
שריג ציין עוד כי " המטרה הראשונה שלנו היא לגרום לאחידות במוצרי ההשקעה והשנייה היא לגרום לכך שהאורגנים השונים יהיו מעורבים יותר בפיקוח וביישום העקרונות. אנחנו מצפים מהמוסדיים שהם אלה שיקבעו את כללי המשחק, יתחרו עליהם ויפקחו על ביצועם. בסופו של יום אנחנו לא יכולים להיות בכל מקום ובכל שעה כדי לפקח על כל כלל שקבענו ולכן ההסתמכות שלנו על גופים מחייבת שניתן יותר עקרונות ופחות כללים פרטניים.
לדברי שריג "כיון שאנחנו משק קטן, רמת הריכוזיות שלנו גבוהה יותר ולכן אנחנו משתמשים בכלים של ניהול השקעות כדי למדוד את הסיכון".
כספי הגמל מפסיקים לזרום
בפאנל אחר שנערך במסגרת הכנס ועסק בתחום הגמל, ציינו גורמים בענף כי למרות הרפורמה שמתכנן האוצר על מנת להחזיר "עטרה ליושנה" בתחום קופות הגמל, יש צורך בשינוי מהותי יותר.
"קופת הגמל הפכו למשהו לא רלוונטי" אמר שמואל זלוטניק ראש מערך היעוץ בבנק לאומי. "מכה אחרי מכה חיסלה את המוצר הזה. אותם חוסכים ,עברו למוצרים אחרים".
בקופות הגמל מסבירים כי השינוי שהחיל האוצר לפני 3 שנים ששינה את חוק קופות הגמל וחייב את החוסכים בקבלת קצבה ללא אפשרות לקבל את החיסכון כסכום הוני חד פעמי, הפך את המוצר הזה ללא רלוונטי. "קופת הגמל שתמיד היתה רובד נוסף לפנסיה, הולכת ונעלמת", אמר רונן טוב, מנכ"ל פסגות. "ההפקדה ירדה בממוצע בכ-5 מיליארד כל שנה. התוצאה היא שהפנסיה גדלה, ניתן לראות שכ- 98% מהחוסכים בפנסיה הם שכירים שבעבר הרבה מהם החזיקו את קופות הגמל. לדעתי זה כסף שאנחנו מפסידים. אפילו באנגליה יש תהליך של חזרה אחורה למכשיר הוני כי הכסף הזה הולך לאיבוד".
טוב, המנהל את הגוף המוסדי המחזיק בנתח הגדול ביותר בשוק קופות הגמל, הדגיש כי יש להחזיר את הגמל לקדמת הבמה ולאפשר לחוסכים למשוך את הכסף בצורה הונית תוך הגבלות מסויימות.
יו"ר מערך הייעוץ בלאומי התייחס גם לדמי הניהול בקופות הגמל ואמר "העלות של הפנסיה ללקוח נמוכה יותר. כולנו יודעים שדמי הניהול עלו מדרגה, הם מרכיב דרמטי בתשואה שמשיגים הגופים. אנחנו בוחנים בפינצטה את דמי הניהול. הפנסיה היא הזולה ביותר ביטוח מנהלים נמצא בדרך כלל בראש".
בתגובה אמר טוב, כי יש היגיון שתהיה תנועת מחיר כלפי מעלה וכי לא נכון שהרגולטור יתערב במחיר.
פרופ' אמיר ברנע, הדיקן המייסד של בית ספר אריסון לנהל עסקים במרכז הבינתחומי, אמר כי "קשה לציבור להבין מהו חיסכון פנסיוני לטווח הארוך. העמית עצמו לא שולט בחוק. כיום השקיפות לעמית לא קיימת. מוכרחים למצוא את הדרך שבה תועבר אינפורמציה רלוונטית ישירות לעמית שבה יוכל לבחון גם את היועץ ולא רק את הקרן".
עודד שריג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים