שתף קטע נבחר

הכוכב של "נבחרת ישראל" בערוץ 10: ריכרד וגנר?

הפרומו לתוכנית הסאטירה החדשה של הערוץ מלוּוה ביצירה הנשמעת דומה מאוד לזו של "המלחין המוקצה". מוזיקולוג מעמותת וגנר: "זה לקוח מיצירה שלו". בערוץ 10 לא מכחישים את הדמיון אבל אומרים: "מדובר ביצירה של בריאן בורוס"

מי שלא רצה את ריכרד וגנר באולם הקונצרטים, מקבל אותו עכשיו בפריים-טיים של ערוץ 10. אחרי שנים בהן המלחין נחשב בישראל למוקצה, ויצירותיו אינן מבוצעות בארץ במסגרת הרפרטואר העונתי המתחלף של התזמורות המתוקצבות כהסכמה שבשתיקה, תוכנית הסאטירה החדשה של ערוץ 10, "נבחרת ישראל", שוברת את הסטטוס קוו, באמצעות תשדיר פרומו המלווה בטייק-אוף על אחת מיצירותיו המזוהות ביותר של המלחין הנחשב לאנטישמי.

 

 

הערוץ, בו תעלה התוכנית מחר (ג') משדר בתכיפות כבר מהשבוע שעבר את הפרומו, בו שודכה לתוכנית - שכאמור נקראת "נבחרת ישראל" - פרפראזה כמעט זהה ל"דהרת הוולקירות", מהקטעים המזוהים ביותר של וגנר, מתוך האופרה השנייה באפוס רחב ההיקף, "טבעת הניבלונגים".

 

מדי כמה חודשים עולה מחדש שאלת החרם על וגנר בישראל. רק השבוע העלה ח"כ דני דנון הצעה, שנדחתה על ידי שרת התרבות על הסף, לשלול תקציב מהתזמורת הקאמרית הישראלית שעתידה להופיע השנה בפסטיבל ביירוית, המוקדש כולו ליצירותיו של וגנר. 

 

השרה לבנת היתה גם זו שהכתירה ב-2001 את מאסטרו דניאל ברנבוים כפרסונה נון גראטה בישראל, לאחר שניצח על תזמורת השטאטסקפלה מברלין שהתארחה בפסטיבל ישראל, וביצעה כהדרן בהוראתו את הפרלוד לאופרה, "טריסטן ואיזולדה", מאת וגנר.

 

לבנת קראה באותה העת לשלול מברנבוים את פרס וולף המוענק בכנסת, ודרשה מהמאסטרו התנצלות פומבית. ברנבוים לא התנצל על ביצוע היצירה אך פשרה הושגה כשהמאסטרו הצהיר: "אם היו אנשים שנפגעו, אני מצטער. הסיבה שאנחנו לא מנגנים את וגנר, היא לא בגללו. כלומר לא בגלל שהוא היה אנטישמי או לא. הסיבה קשורה באסוציאציות שהנאצים בנו ועל ידי כך אנחנו נותנים להם את הזכות להחליט".

 

סערת וגנר נמשכת

בחודשים האחרונים צפה ועלתה סוגיית וגנר שוב, הפעם בעקבות הזמנה שקיבלה, כאמור, התזמורת הקאמרית הישראלית להשתתפות בפסטיבל ביירוית בגרמניה. זו הפעם הראשונה בה משתתפת תזמורת ישראלית בפסטיבל שנוסד על ידי צאצאיו של המלחין.

 

"דהרת הוולקירות" של וגנר בניצוחו של דניאל ברנבוים בלה-סקאלה. דומה?

 

בעקבות הסערה התקשורתית והציבורית שהתחוללה לאחר פרסום השתתפות התזמורת בפסטיבל, הושקה בנובמבר אשתקד עמותת וגנר בישראל, בראשה עומד עו"ד יונתן לבני, ועל חבריה נמנים בין היתר גם המוזיקולוגית מיכל זמורה-כהן, המוזיקולוג והקומפוזיטור פרופ' יהואש הירשברג, פרופ' יורם דינשטיין וההיסטוריון הצבאי פרופ' יאיר מגן.

 

"הגיע הזמן לאפשר למי שחפץ בכך, לשמוע את המוזיקה של וגנר בארץ", אמר לבני עם הקמת העמותה, "את קארל אורף, שהיה נשיא לשכת המוזיקה של הרייך, מנגנים בארץ. מדוע אם כן את וגנר, שנפטר שנים לפני עליית הנאצים לשלטון, אסור לנגן? החרם הזה אינו הגיוני עוד".

 

זה או לא זה?

המוזיקולוג, פרופ' יהואש הירשברג, חבר בעמותת וגנר, אמר ל-ynet בעקבות תשדיר הפרומו: "זהו אמנם לא התזמור המקורי אבל אין ספק שמדובר בקטע הלקוח מהיצירה 'דהרת הוולקירות' של וגנר. זה מטושטש בגלל כל הרעשים שהולבשו על המוזיקה ולכן סביר שאנשים לא יזהו את הקטע.


מאסטרו ברנבוים בפעולה. סערה עתיקת יומין (צילום: מרב יודילוביץ')

 

"צריך לזכור שמדובר באחד הקטעים המשומשים ביותר בין יצירותיו, בין היתר כיוון שעברו מספיק שנים מאז מותו של וגנר, מה שמאפשר להשתמש ביצירה ללא תשלום זכויות יוצרים באופן פרוץ". פרופ' הירשברג מדגיש: "מעבר לדעותיו האישיות ולמאמר של וגנר על יהדות ומוזיקה, שהוא מאמר מתועב ומסמך אנטישמי בהחלט, אין במוזיקה שלו ובאופרות עצמן שום מוטיב אנטישמי. אני מתנגד לפרשנות שרואה ב'ניבלונגים' יהודים. וגנר היה מלחין דגול, מהגדולים ביותר, ואני חושב שצריך למצוא את הדרך להכניס אותו לרפרטואר".

 

המוזיקולוגית מיכל זמורה כהן, מקימת רשת "קול המוזיקה" ולשעבר ראש האקדמיה למוזיקה ע"ש רובין בירושלים, הנמנית גם היא על חברי עמותת וגנר בישראל, אומרת עם זאת: "נכון שיש בפרומו את המוטיב הווגנרי אבל זה לא התזמור של וגנר אלא קטע שלקוח מווריאציות על היצירה. זהו אחד הלהיטים הכי מבוקשים של וגנר".

 

בערוץ 10 לא מכחישים את הדמיון בין מוזיקת הרקע של הפרומו לתוכנית הסאטירית לבין יצירתו המונומנטלית של וגנר,

אך אומרים בתגובה: "כפי שכל מוזיקאי יזהה מיד, זו אינה מוזיקה של וגנר, ממש כפי שציינה המוזיקולוגית מיכל זמורה כהן, מקימת רשת 'קול המוזיקה' ולשעבר ראש האקדמיה למוזיקה ע"ש רובין בירושלים. זה קטע מוזיקלי בשם ואלהאלה שהולחן לפני כמה שנים על ידי המלחין בריאן בורוס, ונרכש מספריית מוזיקה. אין כל צורך לנסות בכוח לעורר מהומה על לא דבר".

 

בורוס, מלחין ומפיק מוזיקלי שבא מרקע של מוזיקה קלה, סימן את תחילת דרכו בעבודה משותפת על אלבומו השלישי של רוג'ר ווטרס. לאורך השנים הלחין מוזיקה לפרסומות, טלוויזיה, סרטים עלילתיים ותיעודיים וכתב והפיק אלבומים לרבים וטובים בהם רובי וויליאמס ונלי פורטאדו. היצירה המדוברת הנקראת "Valhalla", מלווה באנסמבל אלקטרוני ומופיעה באלבום "Killing The Classics".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וגנר. להשמיע או לא להשמיע
צילום: gettyimages imagebank
לאתר ההטבות
מומלצים