השביתה עולה צפונה: עיצומים במרפאות ובמכונים
בבתי החולים מצפון לת"א לא יפעלו היום מרפאות החוץ, המכונים ואשפוז יום. האוצר קרא לרופאים: הבהירו בכתב את דרישותיכם
אתמול התמקדו עיצומי הרופאים באזור הדרום, היום השביתה עולה צפונה. מרפאות החוץ, המכונים ואשפוז יום בבתי החולים מצפון לתל-אביב יושבתו היום (ג') כחלק ממאבק הרופאים. זאת, לאחר שאתמול ננקטו צעדים דומים בשאר בתי החולים. העיצומים יחולו על בתי החולים שיבא, בילינסון, השרון, שניידר, מאיר, הלל יפה, רמב"ם, בני-ציון, כרמל, העמק, פוריה, זיו ונהריה.
- כל העדכונים - גם בעמוד הפייסבוק של ynet
בזמן שההסתדרות הרפואית ממשיכה בצעדי המחאה, מתעקשים באוצר כי גם לאחר פגישות רבות סביב שולחן הדיונים - עוד לא ברור להם מה בעצם רוצים הרופאים. "אף לאחר חודשים רבים של דיונים אינטנסיביים, איננו יודעים במדויק מהן דרישותיכם הכלכליות", ציין הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, במכתב לראשי ההסתדרות.
"לאחר חודשים של דיונים, עמדות הרופאים לא ברורות" (צילום: אליעד לוי)
"לראייתנו, כלל לא שיניתם עמדותיכם, שהוצגו במעורפל במגוון רחב של נושאים", הוסיף לוין וקרא לרופאים להבהיר בכתב את עמדתם במגוון סוגיות, "במטרה לנסות ולהגדיר במדויק את הפערים הכלכליים בין עמדתכם לבין עמדתנו".
בין היתר, ביקש האוצר להבהיר אם הרופאים יסכימו להליך בוררות, מהי העלות הכוללת של הסכם השכר שהם מבקשים, ומהי עמדת ההסתדרות לגבי החתמת שעון נוכחות והתוכנית לקיצור שעות תורנות המתמחים, שהציג משרד הבריאות. לדברי לוין, יש צורך להאיץ את המשא ומתן כדי למנוע את החרפת המאבק ומעבר לעבודה "לפי התקן" מחודש יולי, כפי שמאיימים הרופאים.
"באף מקצוע אין כל כך מעט זמן פנוי"
בתחום הפערים בכוח האדם, כבר הכריזה ההסתדרות הרפואית כי היא דורשת תוספת מיידית של 1,000 תקנים, אך במקביל יזמה בדיקה מפורטת יותר של המצוקה. מממצאים חלקיים שהציגה אתמול, עולה כי בישראל חסרים 600 תקנים לרופאים פנימיים, 574 תקני מרדימים, 90 תקנים של פתולוגים ו-70 רופאי קרינה. הבדיקה, שנערכת בסיוע חברה לייעוץ ארגוני, נמשכת עבור מקצועות רפואה נוספים.
עם זאת, בהסתדרות הרפואית מבהירים כי אין הם מצפים לתוספת תקנים שתפטור את הבעיות בכלל התחומים. "אנחנו ריאליים", ציינה מנכ"ל ההסתדרות, עו"ד לאה ופנר, "עוד לא ראינו את
תוספת 1,000 התקנים שדרשנו. אנחנו רוצים שמשרד הבריאות יתייחס לזה או שתקום ועדה אובייקטיבית שתבחן בעצמה את צורכי מערכת הבריאות".
בינתיים העלתה הבדיקה כי רק 4% מזמנו של מרדים או של רופא במחלקה פנימית מוקדשים ל"זמן פנוי" - הליכה לשירותים, הפסקת שתייה, שיחה עם עמית במסדרון או טלפון למשפחה. "בכל מקום עבודה יש זמן פנוי שהוא בערך 10% עד 15% מזמן העבודה", ציינה עו"ד ופנר. "כדי שהרופאים יוכלו לעשות עבודה כל כך אינטנסיבית ולהכיל את המקרים הקשים, הם צריכים להתאוורר. אנחנו לא מדברים על הפסקת צהריים, אלא על דברים בסיסיים יותר. אנשי המקצוע שעשו את הבדיקה אמרו שבאף מקצוע לא מצאו כל כך מעט זמן פנוי".