היסטוריה באגף המודיעין: קצינים חרדים ראשונים
סג"מ ישראל (28) וסג"מ דודי (24) החליטו לשנות כיוון, לעזוב את הישיבה ולהתגייס לתוכנית מיוחדת. "זו ציונות של ממש והרגשה שיש מה לתרום", אמרו השניים ל-ynet
המסלול אליו התגייסו השניים הוא חלק מתוכנית שנפתחה בצה"ל לפני כשנתיים ונועדה לבעלי מעמד "תורתו אמונתו", שמעוניינים לצאת לשוק העבודה, אך עדיין לא שירתו בצבא.
עד כה דרך התוכנית התגייסו לאגף המודיעין כמאתיים חיילים, כולם גברים בגילאי 22 עד 27, בעלי אורח חיים חרדי ורקע תורני. באמ"ן הכינו עבורם פרויקט מסודר שנקרא "בינה בירוק", שכולל הכשרה מקצועית ובמסגרתה נלמדים מקצועות שונים, כגון תוכניתן, בודק תוכנה, מנהל רשת מחשבים, מפעיל תקשורת ועובד חקר מודיעין, המאפשרים השתלבות בשוק העבודה.
על-פי ההגדרה הרשמית, "המשתתפים בתוכנית עוסקים בנושאים מודיעיניים מסווגים, אשר נוגעים לביטחון המדינה והצלת חיי אדם בחזית הלחימה הטכנולוגית מול ארגוני הטרור, ואיומים בלתי קונבנציונאליים על מדינת ישראל". משך שירותם נע בין 16 ל-24 חודשים, והם זכאים לשכר מלא לאורך כל תקופת הלימודים והשירות.
"היה צריך להסביר למשפחה של אשתי"
סג"מ ישראל (28), נשוי ואב לשתי בנות, וסג"מ דודי (24), נשוי ואב לילדה, למדו עד לא מזמן בישיבה והחליטו לשנות כיוון. "למדתי בישיבות מהשורה הראשונה עד גיל 25, אבל היה לי ברור תמיד שיום אחד התגייס", סיפר סג"מ ישראל, "אני מגיע אמנם ממשפחה חרדית, אבל סבא שלי ניצול שואה. מזכירים את השואה ומבינים שישנה חשיבות עצומה לעשות מעשה כדי שאירועים כאלה לא יתרחשו שנית. לעומת זאת, המשפחה של אשתי קיבלה את זה באופן שונה, היה צריך קצת יותר להסביר".
לעומתו, סג"מ דודי עזב בגיל 21 את הישיבה בה וחיפש את כיוונו בחיים, עד שנתקל בפרויקט "בינה בירוק" של אמ"ן. הקצין הצעיר סיפר כי המהלך הפתיע מאוד את בני משפחתו, אך בסופו של דבר תמכו בו. "בהתחלה הופתעו אצלי במשפחה על הכיוון הזה, היום מאוד גאים בי".
בשיחה עמם סיפרו השניים על הפערים שנאלצו להשלים עם גיוסם לצה"ל. "סיימתי ללמוד אנגלית ומתמטיקה בכיתה ח'", אמר סג"מ ישראל. את הטירונות הם עברו במחלקות מגדריות, בקורס בבסיס ההדרכה של חיל המודיעין. אולם, בעוד סג"מ ישראל צורף לקבוצת חרדים, סג"מ דודי נשלח לקורס מעורב ולכן הוכן חדר מיוחד לחיילי "בינה בירוק".
שניהם מודים כי התפקידים שביצעו ריתקו אותם. "חייב להודות שככל שהזמן עבר, הרגשתי שמה שאני עושה גם נכון אידיאולוגית", אמר סג"מ דודי וסג"מ ישראל הסביר מדוע החליט לצאת לקורס הקצינים: "זו ציונות של ממש והרגשה שיש מה לתרום".
"מקווים שיהיו עוד כאלה"
קורס הקצינים עצמו הציב בפני השניים אתגרים חדשים. "אלו יציאות אחרות הביתה, האשה והבנות לבד, הכל נופל עליה, אני בקושי זמין", ציין סג"מ ישראל, "מצד שני הבגרות שלנו, הגיל, זה יתרון בשבילנו". על הענקת התואר "חניך למופת" בסיום הקורס, אמר: "הופתעתי, בסך הכל הייתי מי שאני".
כעת, לאחר שסיימו את הקורס והפכו לקצינים הראשונים באמ"ן שהגיעו מהעולם החרדי, חשים השניים תחושת סיפוק גדולה. "זאת היסטוריה קטנה ותקווה שיהיו עוד כאלה", אמר סג"מ דודי. חברו מוסיף שעל מנת שזה יקרה צריך לפעול בקרב הקהילה החרדית למען העתיד: "כולם מכירים את הנתונים לגבי כמה תלמידים בכיתה א' יש היום במגזר החרדי, חשוב מאוד שלא נגיע למצב שהם לא יתגייסו. לכן אנו חלוצים, וחייבים שיבואו עוד אחרינו".
בינתיים, לשניים אין עדיין תוכניות לגבי העתיד ומשתדלים להתרכז ולהשקיע בתפקידיהם הנוכחים, שבכלל אסורים לפרסום. "לא יודעים אם נעשה קריירה, כרגע חשוב לנו לעשות את התפקיד הנוכחי הכי טוב", סיכמו.