שאני אשפשף? טיפים לניקיון במטבח
בישלתם? אפיתם? עכשיו הגיע הזמן לנקות. אז איך מסירים קרמל מסיר, איך מונעים מכפות העץ להשחיר ואיך מנקים את כותש השום? יעל גרטי תחקרה עקרות בית נואשות וחזרה עם תשובות
אוהבי הבישול והאפייה מתפלגים לשתי קבוצות: אלה המחבבים עד מאוד את שטיפת הכלים והברקת המטבח עם סיום הבישולים (ומעצבנים בדיוק כמו הנשים ששוכחות לאכול) – ואלה המסיימים לבשל, משליכים את הסינר ומותירים לאחרים בבית את מלאכת קרצוף הסירים והברקת המחבתות.
אני בהחלט משתייכת לקבוצה השנייה. אני כל כך מתעבת את שטיפת הכלים, עד כדי כך שאני מתחנפת לאמא שלי ולאורחים אקראיים שירחצו כלים במקומי. אבל לא תמיד יש בסביבה מי שיסייע, ולפעמים אין ברירה וצריך לקפל את השרוולים ולהשחית את הציפורניים כדי לנקות את הכיריים או את הסיר שזה עתה סיים את תפקידו. מכיוון שאינני אודטה או מרתה סטיוארט, פניתי לעקרות בית, כולן בלבוסטות למופת (כולל הבלבוסטה הפרטית שלי) וביקשתי תשובות לשאלות שמטרידות כל מי שמוצא עצמו מול ערימת כלים בכיור.
רגע לפני שאני עוברת לקושיות, הריני להצהיר כי אף יצרנית/יבואנית מוצרי ניקיון לא שילמה לי או ל-ynet כדי להופיע בכתבה - כל ההמלצות על המוצרים השונים נמסרו מפיהן הזך של המרואיינות.
איזה פינוק! (צילום: shutterstock)
רחיצת כלים
כיצד רוחצים מחבת עם ציפוי טפלון?
"כשהמחבת עדיין חמה אני מנגבת אותה בזהירות במגבת נייר ונפטרת מלכלוכים", עונה אורנה-נריה יוגב, מתקשרת, אסטרולוגית ועורכת לשון מירושלים, "מייד אחר כך אני יוצקת מעט נוזל כלים 'פיירי' למחבת, מוסיפה קצת מים (במקרים קשים: מים רותחים), משרה זמן-מה ורוחצת היטב, בעזרת מברשת או "סקוץ' ברייט" לא חדש מדי, כדי שלא ישרוט את המחבת. גם קרה שהכנסתי מחבתות כאלה למדיח עם טבליות 'פיניש קוואנטום' והתוצאה היתה מעולה".
כיצד מסירים שומן שרוף מסירים, מחבתות ותבניות?
"משרים את הסיר במים חמים עם סבון כלים", עונה רחל גרטי (להלן: אמא שלי), עורכת מדעית, בשלנית למופת ומתחזקת מטבח בוהק בנקיונו, "אם השומן לא נפרד מהסיר, מקרצפים עם כרית קרצוף. אם זה לא עוזר, אפשר להרתיח את הסיר עם מים וסבון כלים - כלומר לשים בסיר מים וסבון כלים, לשים על אש גבוהה ולהביא לרתיחה. תבניות אפייה ללא ציפוי טפלון כדאי לקרצף עם סקוץ' ברייט - ואפשר להיעזר במשחת 'אסטוניש' לניקוי תנורים וכיריים, שמתאימה גם לתבניות וסירים מן הסוג שמותר לקרצף".
לניקוי סירי אלומיניום של פעם ממליצה אורנה על שימוש בצמר פלדה (אם יש עדיין בבית...) – ולניקוי תבניות אמאיל, נירוסטה ופיירקס היא ממליצה על שימוש ב"ננס" (ראו מילון מונחים בסוף הכתבה), בתוספת נוזל כלים. גילי דעי, קונדיטורית ועובדת ב"שירותי בריאות כללית" ואמא ל-2 מבאר שבע ממליצה על שימוש בברזלית, בתוספת נוזל כלים "פיירי".
כיצד מסירים קרמל שנדבק לסיר?
"במקרה זה לא מומלץ להשתמש בכח", ממליצה אורנה, "פשוט ממתינים שהסיר יתקרר מעט, מניחים בכיור וממלאים במים. תוך זמן מה הקרמל יימס לגמרי ושטיפה קלה תספיק כדי לסלק את כל הלכלוך. במקרים עיקשים במיוחד, מרוקנים את הסיר ממי ההשריה, יוצקים לתוכו מים רותחים ומשאירים כך לזמן מה. לרוב כל הלכלוך מוּסר".
כיצד מנקים תבניות פיירקס?
אורנה ממליצה להשרות את תבניות הפיירקס במים רותחים עם מעט סבון כלים – ואז לרחוץ. כתמים שרופים היא ממליצה לנקות בעזרת ננס. גילי דעי ממליצה להסיר את הכתמים העיקשים דווקא עם ברזלית, ואילו שירה, מהנדסת מחשבים מרמת גן, ממליצה על שימוש בסקוץ' או כרית ניקוי, בתוספת סבון כלים.
סקוטץ' מחרף את נפשו (צילום: shutterstock)
כיצד לנקות ביעילות תבניות סיליקון, בלי לפגוע באיכותן?
גילי ממליצה להפוך את השקעים של התבנית החוצה, כך שהצד המלוכלך יהיה חשוף, ולהכניס למדיח הכלים. שירה, לעומתה, מנקה את התבניות הללו בעדינות, בעזרת כרית קרצוף.
איך מנקים כלי פלסטיק לאחסון, מבלי שיישארו שומניים?
"כלי הפלסטיק סופגים הכל ונשארים דביקים", אומרת רחל גרטי, "ולכן מומלץ לאחסן מזון בקופסאות זכוכית, שיותר קל לנקותן. ובכל זאת, כדי לנקות את הקופסאות הללו מומלץ לשטוף אותן כמה וכמה פעמים, במים חמים עם הרבה סבון כלים".
כיצד נפטרים מהכתמים האדומים (של רוטב עגבניות) שדבקו בקופסת הפלסטיק?
"אם הרוטב האדום הכיל שמן, ואפילו טיפה, הסיכוי להסיר את כתמי הרוטב הוא קלוש, כיוון שהוא נספג בפלסטיק", אומרת אורנה. "הייתי מנסה לשטוף את הכלי במדיח, בעזרת טבליות 'פיניש קוואנטום', שעזרו לי להיפטר מכתמים עקשניים, ששום דבר לא הועיל להם. אם זה לא יצליח, כדאי להשתמש במעט מאוד אקונומיקה".
איך מנקים את וו הקצפה/המטרף של המיקסר?
דנה מזור, אופה דגולה ואמא ל-2 מרמת גן, ממליצה להשרות את ווי ההקצפה במים רותחים עם סבון לזמן מה - ואז לקרצף עם כרית קרצוף. להסרת לכלוכים שנתקעו במקומות בלתי נגישים בוו ההקצפה, ממליצה רחל גרטי להיעזר במברשת קטנה, דוגמת מברשת שיניים ישנה.
איך מנקים מסננת שנתקעו בה חלקיקים קטנים ומעצבנים כמו גרגירי בורגול או פרחים קטנטנים של ברוקולי?
"הופכים את המסננת ומנקים את חלקה הקמור בעזרת מברשת ידנית", ממליצה אורנה. רחל ושירה ממליצות להפוך את המסננת ולשטפה תחת זרם חזק של מים, עד שכל הגרגירים ייחלצו.
איך מנקים כותש שום?
חברת "עוזרות" ממליצה לנקות את פיסות השום שנתקעו בכותש השום בעזרת קיסם דק או גפרור. גילי דעי ממליצה להשרות את כותש השום במים רותחים. "רוב השום הדבוק ירד", היא מבטיחה, " ואם לא, כדאי לתת כמה ניעורים כנגד השיש, מעל נייר סופג". אני, אגב, פשוט רכשתי כותש שום שמצויד במנגנון ניקוי עצמי וקל מאוד לנקותו (למשל של חברת OXO).
כיצד מנקים היטב קרש חיתוך (עץ, פלסטיק, סיליקון)?
"קרש עץ כדאי להרטיב כמה שפחות ובשום אופן לא להשרות במים", קובעת רחל גרטי, "יש לשטוף את הקרש שטיפה מהירה ולאפשר לו להתייבש בצורה טובה, מבלי שיעמוד בתוך שלולית מים, כדי שלא ישחיר. כל קרש אחר אפשר להשרות ולשטוף עם מים וסבון ללא כל הגבלה".
"משפשפים את הקרש בעזרת מברשת לניקוי או ננס ונוזל שטיפת כלים", ממליצה אורנה, "ובמקרים קיצוניים יוצקים מים רותחים על הקרש או מכניסים למדיח הכלים".
"מפזרים מלח גס על הקרש", מציעה גילי דעי, "ומשפשפים עם הצד הפתוח של מחצית לימון".
איך מנקים פומפייה, על כל חוריה וזיזיה הקטנים?
"כדאי לשטוף פומפיות מייד עם תום השימוש", ממליצה גילי דעי, "אך אם הפומפייה התייבשה, כדאי להשרותה במים רותחים". רחל גרטי ושירה ממליצות לשטפה היטב, תחת מים זורמים, עד שהכל יצא. במקרים קיצוניים, ממליצה חברת "עוזרות" להיעזר בגפרור או בקיסם דק.
איך מונעים מכפות העץ להשחיר?
"כל כלי עץ כדאי לשטוף מייד לאחר השימוש, לא להשרות ולייבש מייד לאחר השטיפה", ממליצה רחל גרטי, "ואם הכף השחירה אפשר לזרקה. כף עץ חדשה עולה כ-4 שקלים".
אורנה משתמשת בננס, נוזל כלים ומים חמים מאוד לרחיצת כפות אלו – ואף מכניסה אותן למדיח.
כף עץ? מייד לשטוף! (צילום: shutterstock)
כיצד מנקים היטב את מעבד המזון, על כל חלקיו וסכיניו?
את חלקי המתכת ממליצה אורנה לשטוף במדיח הכלים. את החלקים האחרים היא ממליצה לשטוף בעזרת מברשת לכלים ונוזל כלים. "אם חדר לכלוך עיקש לחריצים אפשר להוציאו בעזרת קיסם", היא ממליצה, "או להשרות בקצרה במים חמים עם נוזל כלים או להכניס למדיח, בתנאי שאין בהם חלקי גומי, שמתקלקלים בהשפעת חום".
לא כדאי להכניס את כל חלקי מעבד המזון למדיח", מזהירה רחל גרטי, "משום שחלקי הפלסטיק השונים עלולים להתעוות – וחדות הלהב עלולה להיפגע. רחצה ממושכת שכזו אינה מתאימה לחלקים עדינים, שביניהם התאמה מדוייקת, משום שאלה עלולים להתרחב".
איך מנקים קולפן?
אורנה, גילי ושירה ממליצות לשטוף את הקולפן במים ובסבון כלים, מייד עם תום השימוש.
כיצד מנקים מסחטת מיץ מכל חלקי הפרי שנתקעו בתוכה?
שירה ואורנה ממליצות לשטוף את המסחטה תחת זרם המים, לסבן בעזרת מברשת כלים או סקוץ' ברייט, לשטוף שוב.
איך מנקים כלי שהומסה בו חמאה, מבלי למות מגועל ובלי להרוס את הסקוץ'?
מחברת "עוזרות" ממליצים לצקת מים רותחים על הכלי. אחרי שהחמאה תימס יש לשפוך את תוכן הכלי ולסבן בעזרת כרית קרצוף וסבון. גילי דעי מציעה דווקא לנגב את הכלי בנייר מגבת (נייר סופג) כדי להיפטר מהחומר השומני ואז לשטוף שטיפה רגילה. שירה ממליצה לשטוף כלי שכזה פעמיים-שלוש, עם כמות גדולה של סבון לכלים.
כיצד לנקות מברשת למשיחה אחרי הברשה בביצה או שמן?
אורנה ממליצה לשטוף את המברשת מייד עם תום השימוש. מברשת ששימשה למריחת ביצה היא שוטפת במים בלבד – ובשטיפת מברשת שנמשחה עם שמן היא מוסיפה מעט סבון לכלים. רחל גרטי ממליצה להשרות את המברשת בכלי עם מים חמים וסבון לכלים – ואילו שירה ממליצה להשתמש במברשת מסיליקון, שקל יותר לנקות.
איך לנקות כתמים עיקשים או ישנים מצלחות, כוסות וסכ"ום?
"מניעה היא השיטה הטובה ביותר", אומרת אורנה, "אין להניח לכלים להתייבש עם הלכלוכים שעליהם. אם אינני מכניסה את הכלי באופן מיידי למדיח, אני מניחה אותו בכיור ויוצקת עליו מים חמים". ואם בכל זאת נוצר כתם, לדברי שירה מגבונים לחים מחוללים פלאים בכל מקום - ובפרט במטבח.
כיור
כיצד מנקים את תחתית הכיור מכתמים שחורים שנוצרו על-ידי סירים?
רחל גרטי ממליצה לקרצף את הכתמים הללו בעזרת משחת "אסטוניש" – ואת הכיור כולו בעזרת אקונומיקה. גם אורנה ממליצה לקרצף את הכיור בעזרת מברשת לניקוי ואקונומיקה. גילי, לעומתן, מרססת תכשיר ניקוי של "סנט מוריץ" ומשפשפת עם ברזלית - ואילו שירה ממליצה דווקא על שימוש בחול ניקוי.
מקרר
איך אפשר להעלים ריח רע שדבק במקרר?
בעוד גילי דעי מציעה לרוקן את המקרר, לנקות היטב, להרתיח מים עם סודה לשתייה ולהניח בקערה למקרר (בעודו ריק) למשך שעה, מחברת "עוזרות " ממליצים פשוט להניח פרוסת לחם יבש במקרר.
פרוסה תעלים ריח רע (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
כיריים
איך לנקות את הכיריים?
כדי למנוע מהכיריים להתלכלך, אפשר לכסותם ביריעת אלומיניום לפני הבישול. ואם בכל זאת התלכלכו, אפשרויות הניקוי מגוונות:
- אורנה נריה יוגב ממליצה לפזר אבקת סודה לשתייה על הכיריים, להמתין מעט, לשפשף קלות בעזרת סקוץ' ברייט ולנגב במטלית ספוגת-מים חמימים. לכלוך קשה מסירה אורנה בעזרת מסיר שומנים קר.
- גילי דעי מורחת תכשיר "סנו X", משפשפת עם ברזלית ומנקה עם נייר סופג.
- שירה מנגבת את הכיריים במטלית לחה, לעתים ספוגה בחומר לניקוי השיש, עם סיום הבישול. לקראת פסח היא מנקה את הכיריים עם סודה לשתייה או "סנט מוריץ".
- רחל גרטי ממליצה על שימוש במטלית רכה, טבולה במים חמים עם סבון – וללכלוכים עיקשים היא ממליצה על משחת "אסטוניש עם אקונומיקה".
- מור אלזון ממליצה על נקיון הכיריים עם מגבונים לחים.
תנור
איך אפשר לאוורר ריח שרוף מתנור?
גילי ממליצה על תכשיר לנטרול ריחות שנקרא "אודרגון". שירה מציעה לאוורר היטב את התנור והבית ולאפות מהר משהו טוב, שגם יעזור להפגת התחושה הלא-נעימה.
שיש
איך מסירים כתמים של לימון מהשיש או ממשטחי נירוסטה?
"כתמי לימון הם לא באמת כתמים", אומרת אורנה נריה יוגב, "בעיקר כשמדובר בשיש אמיתי ולא סינתטי (כגון אבן קיסר, שהיא מוצר מעובד) כי אם פגימה שנוצרת בגלל החומצה שמאכלת את האבן. עדיף להתרכז במניעת הכתמים". גם רחל גרטי מזהירה מפני הכתמים הללו, שלדבריה אי אפשר להוציא.
קומקום חשמלי
איך להסיר אבנית מהקומקום החשמלי בלי להשתמש בחומרים רעילים?
אורנה ורחל ממליצות על הרתחת הקומקום כשהוא מלא בחומץ הדרים פשוט, הקרוי גם חומץ סינתטי, מהול במים. "שמים קצת יותר חומץ ממים", אומרת אורנה, "מרתיחים, משהים כעשר דקות, שופכים ושוטפים במים נקיים. גילי, לעומתן, ממליצה על שימוש במלח לימון.
כפות הידיים
כיצד נפטרים מ"צבע" של סלק, פול טרי או רימונים מכפות הידיים?
כפעולה מונעת, ממליצה אורנה לקלף רימונים, אגוזי פקאן, ארטישוק ואפילו קישואים כשהידיים עטויות בכפפות לָטקס. להסרת כתמים שכאלה, ממליצות שירה ורחל להשתמש במיץ לימון או חומץ - או לשטוף את הידיים שוב ושוב במים וסבון.
איך נפטרים מריח שנדבק לידיים לאחר קיצוץ בצל, שום וכו'?
גילי דעי מציעה לשפשף את הידיים בסיר/קערת נירוסטה – והרי זה פלא: הריח ייעלם. שירה מציעה לקלף פירות הדר כדי שניחוחם ידבוק בידיים. אני מציעה לקרצף את הידיים במחצית לימון. עוד בנושא קראו כאן.
סקוץ' ברייט עם ספוג ומעליו ננס (מימין) וצמר פלדה (צילום: shutterstock)
מילון הניקיון
סקוץ' ברייט: מטלית קרצוף עבה ושטוחה, נמכרת בדרך כלל בצבעים אדום וירוק. מגיעה גם בגרסאות עם ספוגית רחבה צמודה.
כרית יפנית לקרצוף: כרית מלבנית תפוחה בצבע כסף, זהב, ירוק או אדום. נפוצה בשימוש כיום בשטיפת כלים ונקיון כללי. יש הטוענים כי כרית זו סופגת לתוכה לכלוכים וריחות שקשה לסלק.
ננס: ספוג מתכת קטן, מורכב מחוטי מתכת דקיקים מסולסלים וסבוכים זה בזה. מנקה לכלוכים קשים. מידע נוסף ותמונה
ברזלית: כרית עגולה מורכבת מחוטי ברזל דקיקים מלופפים זה בזה. מידע נוסף ותמונה
צמר פלדה: פיסה מלבנית גדולה של חומר מתכתי דקיק שממנה תולשים פיסות לקרצוף סירים. מחליד, מזיק לכפות הידיים ועושה צמרמורת במגע, אך מוצלח בשיוף משטחים מתכתיים. לא מתאים לנירוסטה. קשה להשיגו. מידע נוסף ותמונה