שתף קטע נבחר
 

לנדאו: הגז הטבעי יוכרז כמוצר בר פיקוח

לדברי משרד התשתיות, ההצהרה על שמירת מחירי הגז נמסרה אישית לנציגי נובל אנרג'י וקבוצת דלק, שתי השותפות היחידות במאגר הגז ים תטיס

"לאור ההתפתחויות במשק הגז בתקופה האחרונה, אנו פועלים על מנת להכריז על הגז הטבעי כמוצר בר פיקוח. משק האנרגיה הישראלי יעבוד במחירים סבירים, באופן שישמור על כיסו של הצרכן" - כך אמר הבוקר (ג') שר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו.

 

 

הדברים נאמרו לאור חשיפת "כלכליסט" מהיום, אשר גילתה כי מנכ"ל משרד רה"מ, אייל גבאי, פנה לרשות להגבלים עסקיים בבקשה לבחון האם הרשות פועלת בכל הכלים העומדים ברשותה כדי לוודא שתמחור עסקאות הגז אינו גבוה ושהספקים אינם פועלים כמונופול. יצוין שלנדאו מעוניין לטפל בנושא בעצמו, מבלי התערבות של משרדי אחרים, גם בשל העובדה שהוא אמון אישית על הנושא.

 

לדברי משרד התשתיות, ההצהרה על שמירת מחירי הגז נמסרה אישית לנציגי נובל אנרג'י וקבוצת דלק, שתי השותפות היחידות במאגר הגז ים תטיס. בפגישה שהתקיימה אתמול בין מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, מר שאול צמח, לבין נציגי נובל ודלק, הבהיר להם מצח ש"לאור הדינאמיקה המתפתחת בשוק הגז הטבעי ומחיריו, כפי שמשתקפים בדיווחים השונים, תאלץ הממשלה להתערב על מנת שלא תתקבע בשוק רמת מחירים בלתי סבירה".

 

מדובר במכה מסחרית עבור שותפויות הגז, אשר יכולות היו לנצל את היעדר הגז המצרי כדי לסגור עסקאות במחיר גבוה מהמקובל. כזכור, עד לפני כחודשיים שתי חברות סיפקו גז לשוק המקומי - ים תטיס הישראלית ו-EMG המצרית. בשל פיגוע במערכת ההולכה בסיני הגז המצרי חדל מלזרום, כך שבפועל קיים רק ספק גז בודד. הגז המצרי אמור לחזור עד סוף מאי.

 

כזכור, שלשום פורסם כי בז"ן חתמה עם שותפות הגז הישראלית ים תטיס על עסקת רכש לקבלת 1.2 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי בעבור כ-1.3 מיליארד שקל. פילוח העסקה מעלה כי מדובר במחיר המשקף עלות גז של 8 עד 8.5 דולר ל-MBTU (מיליון בריטיש תרמו-יוניטס, אמת המידה ליחידת אנרגיה - ל"ג), התייקרות של 40 עד 45 אחוז ביחס למחיר העסקאות הקודמות במשק הישראלי. החשש הגדול הוא שהתייקרות מחיר הגז תגולגל לכיסו של הצרכן הישראלי, שייאלץ לשלם יותר עבור החשמל שהוא צורך.

 

גז טבעי יהפוך למוצר בר פיקוח

לדברי משרד התשתיות, בשלב הראשון יוכרז הגז הטבעי כמוצר בר פיקוח כך שבמידה ויוכח קיומו של כשל שוק - כמו לדוגמה מציאות בה קיים רק ספק בודד - יוכל המשרד "להבטיח את אספקת הגז הטבעי המשמש לצרכי המשק השוטפים, במחיר סביר". השלב השני, אם ימצא שיש בו צורך, הוא לכנס את ועדת המחירים, בה שותפים אנשי משרד האוצר, שבה יקבעו טווחי המחיר הראויים לשוק.

 

הפגישה הראשונה בנושא זה אמורה להתקיים בעוד כ-10 ימים. במשרד התשתיות מזכירים שלנושא מיעוט הספקים הנוכחי ניתן למצוא ביטוי בדעת המיעוט אותה צירפו נציגי משרד התשתיות הלאומיות לדו"ח המסכם של ועדת שישינסקי, שם הזהירו כי "על הוועדה להביא בחשבון את כשל השוק האפשרי במשק הנסמך על מקור גז טבעי הממוקם מחוץ לגבולות ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים