"דירות מהדיור הציבורי נמכרות לספקולנטים"
רק 4 חברי כנסת טרחו להגיע לדיון של הוועדה לביקורת המדינה במדיניות הסיוע לזכאים בשכר דירה. ח"כ חסון סיכם את המצב: "בזבוז כסף גדול על עזרה לא יעילה שלא מקדמת את מקבלי הסיוע שעברו ייסורי גיהינום עד שקיבלו אותו"
דירות מהדיור הציבורי נמכרות בשוק החופשי לספקולנטים ומשרד השיכון לא משתמש בכסף לבניית דירות חדשות לחסרי הדיור – כך האשימה היום (ד') ח"כ אורלי לוי-אבוקסיס (ישראל ביתנו) במהלך ישיבת הוועדה לביקורת המדינה שדנה בליקויים אותם חשף מבקר המדינה בהליכי אישור הסיוע בשכר דירה במקרים סוציאליים.
בתגובה אמר סמנכ"ל משרד השיכון לאכלוס, ישראל שוורץ, כי מדובר בדירות הרוסות שמספרן קטן ונמצאות ביישובים אשר אין בהם נזקיי דיור והשיקום שלהם עולה מאות אחפי שקלים ולכן לא משתלם.
הליקויים שחשף המבקר נוגעים לביורוקרטיה המסורבלת והמתישה הכרוכה באישור בקשות הסיוע, אשר עומד על 800-700 שקל לאדם בחודש. "הטיפול גובל ברשלנות והוא מטרטר אפילו נכים קשים בהתרוצצות מיותרת בין המשרדים להביא אישורים ולספק מידע שכבר נמצא בתיקי הפונים", כדברי ליאורה שמעוני ממשרד המבקר. שוורץ אמר בתגובה כי הבעיות מתמקדות ב-10% מהמקרים שהרוב מקבלים שירות סביר.
יו"ר הוועדה ח"כ יואל חסון (קדימה) אמר בסיכום כי המבקר והדיון חשפו "בזבוז כסף גדול על עזרה לא יעילה שלא מקדמת את מקבלי הסיוע אחרי שעברו ייסורי גיהינום עד שקיבלו אותו". זאת כשתקציב הסיוע עומד על 1.25 מיליארד שקל בשנה, אך לא מתעדכן בשיעור עליית שכר הדירה. שחיקתו והבירוקרטיה מרתיעים נזקקים רבים מלבקש אותו. הפתרון שהוצע הוא בלחץ על הממשלה לשנות את מדיניותה ולחדש את בניית הדיור הציבורי.
לאן נעלמו הח"כים?
עם תחילת הישיבה הגיעו לדיון מתוך 15 חברי הוועדה - רק יו"ר הוועדה, ח"כ יואל חסון (קדימה) וכן חברת הוועדה מרינה סולדוקין (קדימה). כמו כן הגיעו לדיון הח"כים שאינם חברים בוועדה - חנא סוייד (חד"ש) ואורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו) בישיבה השתתפו גם נציגי מבקר המדינה.
חברי הוועדה שלא הגיעו לדיון הם: אורי אורבך (הבית היהודי), אופיר אקוניס (ליכוד), אורי אריאל (איחוד לאומי), עינת וילף (העצמאות), ציפי חוטובלי (ליכוד), אמנון כהן (ש"ס), ראלב מג'אדלה (העבודה), אנסטסיה מיכאלי (ישראל ביתנו), כרמל שאמה (ליכוד), עותניאל שנלר (קדימה) וממלאי המקום הח"כים זאב אלקין (ליכוד), יריב לוין (ליכוד) וציון פיניאן (ליכוד).
דו"ח מבקר המדינה שפורסם בשבוע שעבר מצא "הזנחה פושעת" בטיפול משרד השיכון בבקשות של נזקקים לסיוע בשכר דירה. בדו"ח נכתב: "בשנים 2001-2009 פחת מספר מקבלי הסיוע בשכר דירה ב-30%, מ-195 אלף ל-137 אלף בשנה". הסיבה לכך, קובע המבקר, היא הבירוקרטיה שהמדינה מציבה בדרכם של מבקשי הסיוע.
"מבדיקה שנערכה ב-94 תיקים עולה שהטיפול היה מסורבל וארוך והתאפיין בבירוקרטיה מסורבלת", נכתב בדו"ח. "משך הטיפול ברובו ארך יותר משלושה חודשים, נמצאו מקרים שבהם לא הקפידו במשרד השיכון לבדוק את כל המסמכים שהיו בתיק והחזירו את התיק לחברות המשכנות להשלמת פרטים ללא שום צורך, כאשר כל המידע כולו כבר נמצא בתיק. נמצאו מקומות שבהם נדרשו ממבקשי הסיוע דרישות מכבידות, מיותרות ומנוגדות לנוהל שהאריכו את משך הטיפול בבקשה".
בדו"ח נטען כי הירידה בהיקף הסיוע נובעת גם משחיקת הסיוע עצמו. "מ-2005 ל-2010 לא חל שינוי בגובה הסיוע, בשעה שגובה שכר הדירה עלה ב-25% ובאזורים מסויימים ב-30%", קובע הדו"ח, נוכח הפער שנוצר בין מחירי השכירות לגובה הסיוע יש חשש שבפועל זכאים מוותרים על סיוע שכן אין ביכולתם לעמוד בהוצאות השכירות".
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה ונדל"ן