שתף קטע נבחר

צעד נוסף: "חוק הדוגמניות" עבר בקריאה ראשונה

החוק, שקובע כי דוגמנים ודוגמניות בתת משקל לא ישתתפו בפרסומות, אושר פה אחד. עוד קובע החוק: עריכה גרפית בפוטושופ להצרת הגוף תצויין בכתובית. יוזמת החוק, ח"כ ד"ר רחל אדטו: "בני נוער לא יראו ברזון המוקצן מדד להצלחה"

הסוף לעצמות הבולטות בפרסומות: הכנסת אישרה היום (ג') פה אחד, ללא מתנגדים, את הצעת החוק של ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה) וח"כ דני דנון (ליכוד) להגבלת משקל הדוגמנים והדוגמניות. הצעת החוק, שזכתה לכינוי "חוק הדוגמניות", קובעת, בין היתר, כי דוגמנים ודוגמניות המצויים בתת משקל או נראים כאלה לא ישתתפו בפרסומות. עוד קובע החוק כי במידה וייעשה שימוש בעריכה גרפית להצרת היקפי גוף בפרסומת תופיע כתובית שתציין זאת. החוק יעבור עתה להכנה לקריאה שניה ושלישית.

 

 

"רוב הדוגמניות אוכלות 500 קלוריות ביום"

לדיון שנערך היום בכנסת על הצעת החוק קדם דיון סוער שנערך בשבוע שעבר בועדת הבריאות של הכנסת. במהלך הדיון אמרה ח"כ אדטו כי "הבנות מסתכלות על דוגמניות שדופות בטלוויזיה ושואפות להיראות כמותן, הן המצליחות בעיניהן. החוק ינתץ את מודל היופי האנורקטי שמועבר על ידי התקשורת, תעשיות האופנה והפרסום ויגן על בריאותם של בני הנוער בישראל. אנורקסיה הינה מחלה ממארת, אשר מובילה גם למוות, ולכן אסור לנו לעמוד מהצד ולראות כיצד עוד ועוד בני נוער נופלים למחלות אלה. זו חובתנו להילחם במגמה קשה זו. הצעת חוק זו לא תפתור את כל בעיית הפרעות האכילה, אך זה צעד ראשון אשר מספק כלי אמיתי במאבק חשוב זה".

 

מי שהתנגדו לאורך כל הדרך לחוק הם נציגי סוכנויות הדוגמניות. "אם זהו הסטנדרט, לא תהיה אף דוגמנית מצליחה בעולם, וגם חברות מחו"ל לא יוכלו לפרסם כאן", אמרו זיוה מיכאל ודוד ישעיהו מסוכנות הדוגמנות "יולי". "זה לא ריאלי. יש דוגמניות בינלאומיות ,כמו שירלי בוגנים, עדי נוימן ויאנה גור, שה-BMI שלהן בסביבות ה-17 והן בריאות ואוכלות מצוין".

 

לדבריהם השיבה ח"כ אדטו: "ואז הן הולכות להקיא בשירותים".

 

מי שדווקא תמך בהצעת החוק, למרות היותו סוכן דוגמניות, הוא עדי ברקן. ברקן מקדם במשך שנים מלחמה באנורקסיה ובתת משקל הדוגמניות שמוגדרת על ידו כ"תעשייה חולה". "בואו נשים לזה גבול", אמר. "רוב הדוגמניות אוכלות 500 קלוריות ביום ועוד אומרים להן 'תורידי מהטוסיק'. לא נייצא את אלה שרוצות להתאבד".

 

שליש מהנערות בישראל: בדיאטה

מנתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה כי כ-1,500 ילדים ובני נוער בישראל מאובחנים מדי שנה כלוקים בהפרעת אכילה כלשהי. חשיפה לדימויי הגוף הנפוצים בתקשורת היא אחד מגורמי הסיכון להתפתחותן של הפרעות אכילה. התקשורת משפיעה לרעה על דימוי הגוף של הצופים ומגבירה את ההפנמה של אידיאל הרזון.

 

שיעור התמותה מהפרעות אכילה הוא 10% עד 17% , והוא עולה ככל שההפרעה נמשכת זמן רב יותר. שיעור ההחלמה מהפרעות אכילה נמוך: כ- 35% בקרב הלוקות באנורקסיה וכ- 45% בקרב הלוקות בבולימיה. רוב החולים סובלים מן ההפרעה שנים ארוכות, ולעתים קרובות כל חייהם. הנתונים מציינים גם כי כשליש מהנערות בישראל עושות דיאטה, רובן ללא הדרכה כלשהי. שיעור הבנות העושות דיאטה בישראל בגיל 11 ובגיל 13 גבוה במידה ניכרת מהממוצע הבין-לאומי.


 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
החוק יופחית במספר הסובלות מאנורקסיה?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים