שתף קטע נבחר

 

נגד נאום נתניהו: "המסע לשלום הפך למסע יח"צ"

אחרי שגרף תשואות מחברי הקונגרס עזב רה"מ את ארה"ב בתחושה מעודדת. אבל גורמים בוושינגטון וברשות הפלסטינית שופכים מים צוננים על ההתלהבות. יועץ לנשיא קלינטון הזהיר מ"ניצחון פירוס" והפלסטינים קבעו: הנאום הוא הכרזת מלחמה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עזב הבוקר (יום ד') את וושינגטון מעודד מהתשואות ומחיאות הכפיים שנשמעו במהלך נאומו בקונגרס האמריקני. בזמן שנתניהו עושה את דרכו מארצות הברית לישראל, מתפנים היועצים הבכירים והפרשנים לנתח את השלכות הנאום. "אנחנו כבר לא מדברים על תהליך שלום, אנחנו מדברים עכשיו על תהליך יחסי ציבור", אמר לניו-יורק טיימס רוב מאלי, שהיה יועצו המיוחד של הנשיא קלינטון למו"מ הישראלי פלסטיני.

 

נתניהו בקונגרס: כל הדיווחים והפרשנויות

 

בנאומו בקונגרס הביע נתניהו נכונות לעשות "ויתורים כואבים" על חלקי ארץ

האבות למען השלום, אך הבהיר שירושלים תישאר מאוחדת והפליטים יישארו מחוץ לתחום ישראל. "ראש הממשלה הניח את עקרונות הברזל הנחוצים לקיומה של ישראל", אמרו גורמים מדיניים בכירים בפמליית ראש הממשלה אחרי הנאום, "הוא מאמין כי הנאום שלו בקונגרס הוא בעל משמעות היסטורית מול הניסיונות לפגוע במעמדה של ישראל".

 

נאומו של נתניהו בקונגרס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

חברי הקונגרס הריעו לנאומו של נתניהו לא פחות מ-29 פעמים, יותר מהתמיכה שקיבל אובמה בנאומו על מצב האומה בינואר. לאחר נאומו של נתניהו אמר מאלי לעיתון, כי "נתניהו הצליח להשיג תמיכה מקיר לקיר בקונגרס", אולם לדבריו מדובר בניצחון פירוס לראש הממשלה הישראלי. "אין כאן שום דבר שיכול למנוע את הסכנות שהנשיא אובמה הזהיר מפניהן בנאומו לפני השדולה היהודית".

 

התמיכה מערערת את האינטרסים

"נתניהו, אל תיתן למחיאות הכפיים לשטות בך", נכתב בעיתון הבריטי גרדיאן. "היהודים בארה"ב לא אוהבים למצוא את עצמם בעמדה שבה הם צריכים לבחור בין הנשיא שלהם לבין ראש ממשלת ישראל. בשנתיים מאז הרכיב נתניהו קואליציה ימנית בישראל, ויצא נגד נשיא אמריקני שמנסה לשפר את תדמית ארצו בעולם המוסלמי, החיבור בין הצדדים עלה על שרטון כמה פעמים. הבעיה היא שהמבוי הסתום בו הם נמצאים רק הולך וגדל".


נאום נתניהו בקונגרס (צילום: AP)

 

במגזין הנחשב "פוריין פוליסי", נכתב כי "הרעיון שהקונגרס יבחר צד של מנהיג זר נגד נשיא ארצות הברית לא נראה כל כך סביר - עד אתמול בוושינגטון, בעת שנתניהו דיבר מול שני בתי הקונגרס. בעוד שנאומים כמו זה שנשא נתניהו בקונגרס נדירים ביותר, אירוע מיוחד זה היה מאוד יוצא דופן. המטרה: לתת לנתניהו במה פומבית כדי להביע את מחאתו להצעותיו האחרונות של אובמה לקידום תהליך השלום.

 

"כמובן שחברי הקונגרס יכולים לחלוק על מדיניות החוץ של הנשיא. אך מדובר בדבר אחר לחלוטין כשנראה שהם עובדים בתיאום עם מנהיג של מדינה אחרת כדי לדחוף את הנשיא לצד המתגונן - ולקוות שישיגו בכך רווח פוליטי. בעמידתם הגלויה לצד נתניהו נגד אובמה והפיכת הסכסוך הערבי-ישראלי לסוגיה בין-מפלגתית אמריקנית, הרפובליקנים עלולים להסתכן בחציית קו מסוכן ולערער את האינטרסים האמריקניים במזרח התיכון".

 

"אין לנו פרטנר לשלום"

הפלסטינים צפו בנאומו של נתניהו ולא התלהבו. בכיר פתח, נביל שעת', אמר כי תוכניתו של נתניהו, להשאיר בידי ישראל חלקים משטחי הגדה המערבית שהפלסטינים דורשים עבור המדינה שלהם, היא "הכרזת מלחמה נגד הפלסטינים". בעקבות נאומו של נתניהו, הוסיף שעת', כי "אין לנו דרך אחרת, פרט מלהמשיך את המאבק שלנו בזירה הבינלאומית, להמשיך לבנות את המדינה שלנו. אין לנו פרטנר לשלום".

 

גם באירופה לא נרשמה תגובה חמה במיוחד לנאום.

שר החוץ של לוקסמבורג, ז'אן אסלבורן, אמר כי האיחוד האירופי מתייצב מאחורי נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, בקריאתו להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967, ובראיון ביקורתי נגד ישראל שפורסם בעיתון "דר שפיגל" הגרמני, הוא איים כי אם "ישראל תמשיך בעקשנותה", על אירופה לשקול לנקוט צעדים פוליטיים נגדה.

 

"הסירוב של נתניהו לשלום המבוסס על קווי 67' הוא יהיר", אמר השר מלוקסמבורג והדגיש, כי "במיוחד בשל העובדה שאובמה ציין כי יש אפשרות לסטות מהגבולות של 1967 באמצעות חילופי שטחים הדדים". אסלבורן המשיך לתקוף את ראש ממשלת ישראל, והצהיר כי הוא "דוחק את המציאות הפוליטית ומהמר על קיפאון". לדבריו, המהלך הזה קטלני לתהליך השלום.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנאום בקונגרס. חיוכים לכל עבר
צילום: רויטרס
זכה לתמיכה מקיר לקיר
צילום: אבי אוחיון לע"מ
וגם לקריאת מחאה אחת
צילום: EPA
מומלצים