שתף קטע נבחר
 

גפני: שינוי סבסוד המעונות יפגע בתעסוקת נשים

החלטת הממשלה להפחית את הזכאות לסבסוד החל מהילד השלישי, מתוך הערכה כי ההוצאות פוחתות ככל שמספר הילדים עולה, עוררה את כעס יו"ר ועדת הכספים, משה גפני. להערכתו, כוונת האוצר היא בעצם לקצץ את הסבסוד

ועדת הכספים דרשה היום (ד') מהממשלה לדחות בשנה לפחות את יישום החלטתה לשינוי שיטת סבסוד מעונות היום לאמהות עובדות החל משנת הלימודים הבאה. "אני מוכן לקבל את ההחלטה ככתבה וכלשונה רק אם יביאו לי שני שרים שמבינים על מה הם הצביעו, שהיא פוגעת באלפי משפחות נזקקות", אמר יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה).

 

 

מדובר בהחלטה מיולי שעבר שמאמצת שיטת חישוב של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (סולם השקילות) לפיה זכאות של משפחה לסבסוד התשלומים עבור מעון יום, צהרון או משפחתון לילדיה פוחתת והולכת בהדרגה ובהתאמה ככל שמספר הילדים שלה גדול יותר, החל מהילד השלישי. 

 

גפני רמז, כי שינוי שיטת חישוב הזכאות נובע מכוונת האוצר לקצץ את השתתפות המדינה בסבסוד הוצאות המשפחה העובדת על הטיפול בילדיה, בניגוד למדיניות הממשלה לעודד יציאת נשים לעבודה. לדבריו, זהו מהלך ניסיוני שמאחוריו מסתתרת כוונה להרחיב את השיטה על כל התחומים שבהם המדינה מסבסדת שירותים. "שרי הממשלה אינם מודעים לעוול שיצרו", אמר.

 

המחקר לא משקף את דפוסי החיים של היום

גפני ציין כי להחלטת הממשלה לא קדם מחקר עדכני הצופה את השלכותיה, בעיקר שהיא עלולה לטרפד את מדיניותה להגדלת מעגל התעסוקה ודווקא לעודד אמהות ל-3 ילדים ויותר להישאר בבית. זאת לאחר שהובהר לוועדה כי הממשלה החליטה לאמץ שיטה של הלמ"ס שהתקבלה ב-1971, בעקבות מחקר שנעשה ב-1969.

 

המחקר מצא כי לפני 42 שנה הוצאות המשפחה פחתו החל מהילד השלישי עקב מחזור השימוש בציוד שנרכש עבור הילדים הראשונים. "ממצאי המחקר ההוא לא משקפים את דפוסי החיים של היום וסותרים את המצב הקיים בשטח", אמר גפני.

 

גפני קרא לממשלה להקפיא את שיטת הסבסוד הקיימת, על פי מבחן ההכנסה של המשפחה ביחס למספר הנפשות, כך שרמת הסבסוד תרד ככל שהכנסתה עולה, והסבסוד יעלה ככל שהכנסתה נמוכה יותר. בינתיים ייערך מחקר עדכני שיבחן כמה נשים ובאיזה היקף ייפגעו או ירוויחו משיטת הסבסוד, ובעיקר איך היא תשפיע על המדיניות להגדלת מעגל התעסוקה. לדבריו, בדיקה שנערכה העלתה כי מקרב כ-5,000 משפחות ייפגעו יותר מ-4,000 ורק פחות מ-1,000 ייהנו ממנה. חברי הוועדה תמכו בעמדתו, שבהחלטת הממשלה יש מסר שלילי.

 

"שרי הממשלה קיבלו החלטה שגויה"

מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי דחה את רמזי גפני כאילו מאחורי קבלת ההחלטה בממשלה נסתרת הכוונה להרוויח מהקטנת מספר הזכאים לסבסוד, והיא התקבלה אך ורק משיקולים כלכליים-אידיאולוגיים. לדבריו, הוא אפילו מאמין כי בהחלט ייתכן שהמהלך יעודד יציאת נשים לעבודה ולא יפגע במדיניות הממשלה להגדיל את מעגל התעסוקה.

 

גם סגן ראש אגף התקציבים באוצר, משה בר-סימנטוב, הגן על החלטת הממשלה ואמר כי מטרת השיטה שאומצה לסייע למשפחות שבאמת זקוקות לסיוע והיא אפילו "נדיבה בהרבה כלפי משפחות עם ילדים בהשוואה לנהוג במדינות ה-OECD".

 

היו"ר גפני לא זז מדעתו ומהחלטתו לדחות את יישום השיטה לשנת הלימודים תשע"ג ובינתיים לערוך מחקר חדש. בסיכום דבריו אמר גפני: "אין ספק כי שרי הממשלה קיבלו החלטה שגויה שתגרום נזק גדול והסתמכו רק על המלצת פקידי האוצר. עכשיו הוועדה מבקשת מהם לבחון את החלטתם מחדש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמונת אילוסטרציה
צילם: shutterstock
מומלצים