אשכנזי: אנחנו לא מסוגלים לאתר את שליט
הרמטכ"ל הודה בנאום באוניברסיטת בר-אילן כי נכשל בנושא שחרור החייל החטוף: "איננו יודעים איפה הוא, ואנחנו לא יכולים לשחררו בפעולה צבאית". הוא הביע דאגה משיעורי הגיוס לצה"ל, וקרא להשאיר את האופציה הצבאית נגד איראן על הפרק
ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, סבור שתקיפה אווירית נגד איראן היא "רעיון מטופש", אבל מי שכיהן כרמטכ"ל בתקופתו, רב-אלוף במיל' גבי אשכנזי, סבור ש"חייבים להמשיך ולקדם את הכנת האופציה הצבאית". לדבריו, "הצירוף של משטר איראני ונשק גרעיני הוא דבר שישראל לא יכולה לקבל". אשכנזי נאם הבוקר (יום ד') בפני פורום העסקים של אוניברסיטת בר-אילן, וקיבל תואר ד"ר של כבוד מהאוניברסיטה.
- עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
לדברי הרמטכ"ל היוצא, קיומה של האפשרות לפעולה צבאית באיראן הוא מה שמדרבן את העולם להטיל סנקציות כלכליות: "פגיעה כלכלית כבר הביאה בעבר לביטול תוכנית הגרעין באיראן ב-2003". הוא ציין כי "סדר היום של המזרח התיכון נקבע כעת על ידי שתי מדינות לא ערביות: איראן וטורקיה. בלי הסיוע של איראן, חמאס וחיזבאללה לא היו מה שהן, ועל כן צה"ל צריך להיות ערוך לאתגר האיראני. ברור שמחיריה של פעולה צבאית יהיו גדולים, אבל יש לעשות כל מאמץ כדי למנוע מזרח תיכון עם מטרייה גרעינית איראנית".
כמו ראש השב"כ לשעבר, יובל דיסקין, גם אשכנזי הודה ש"נכשל" בסוגיית גלעד שליט. "צריך להודות שאין לנו יכולת לקחת כוח צבאי כדי לשחרר את שליט. לא הייתה לי פנטזיה יותר גדולה מאשר לראות מסוק נוחת במחסום ארז ובו גלעד שליט, ואני מטלפן להוריו להודיע ששחררנו אותו. חמאס מסתיר את שליט באופן כזה שאיננו יכולים לאתר אותו. איננו יודעים איפה הוא. אם לא נצליח לייצר אופציה צבאית לשחרורו, יש להודות בכך ביושר ולשלם מחיר סביר תמורת שחרורו".
על רקע נאומיהם של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונשיא ארה"ב, ברק אובמה, נשאל אשכנזי על חשיבות אחזקת שטחים באזור הגבול עם המדינה הפלסטינית העתידית לצורכי הגנה, והשיב: "שאלת הגבול חשובה, אבל חשוב יותר לשלוט על מה ש'יוצא' מהמדינה השכנה לעבר ישראל. כך, למשל, חשובה נוכחות צבאית של ישראל על הירדן... ברור שעדיף להילחם עם רמת הגולן בשליטתנו, אבל השאלה איננה רק החזקת השטח".
ד"ר אשכנזי. "לשלם מחיר סביר תמורת שחרור גלעד" (צילום: יוני רייף)
אשכנזי אמר עוד: "סידורי ביטחון משפרים את היכולת שלנו להילחם. אסור להגיע למצב שבו איננו מסכימים להחזיר שטחים ואז אנחנו נלחמים, ובתום המלחמה יושבים למשא ומתן שבו מושגת פשרה טריטוריאלית". הרמטכ"ל היוצא הוסיף כי בעיניו, לא פחות מהשליטה בשטח, חשוב מי ישלוט במרחב האווירי, במקורות המים ובקידוחי המים.
לא להגזים בסכנת הבעיות לישראל
באשר לאפשרות של צעדות המוניות של פלסטינים לעבר ישראל, כפי שקרה בעיקר בגבול הצפון ביום הנכבה, אמר אשכנזי כי "משט קרקעי" הוא בעיה, אך אין להפריז בחומרתה. "כדי להתעמת עם אזרחים העולים על הגדר, יש להקים כוח משטרתי באופיו. לא מומלץ שצבא יפעל מול אזרחים".
הוא התייחס גם למהפכות במזרח התיכון: "בסוריה, תהליך המהפכה יהיה ארוך יותר. בניגוד למצרים, אסד לא יוותר על מוקדי הכוח שבידיו. הפסד הוא בלתי נסבל בעיני העלאווים. לסוריה יש את ארסנל הנשק הגדול ביותר במזרח התיכון, בעיקר נשק כימי. אם סוריה תגלוש לכאוס, אין לדעת איך זה יסתיים. אסד מבין שצה"ל חזק מצבאו".
הרמטכ"ל היוצא הכריז כי חיזבאללה הוא האתגר הגדול ביותר שאיתו מתמודד צה"ל. "חרף הביקורת על מלחמת לבנון השנייה, ההרתעה גברה בעקבותיה. אינני זוכר תקופה ארוכה כל כך של שקט מול חיזבאללה. יש לנו דור חדש של ילדים שעומדים לעלות לכיתה א' בקריית שמונה, והם מעולם לא שמעו את צופרי האזעקה".
חיזבאללה לא יכבוש את הגליל
ולמרות השקט, ציין אשכנזי ש"אם חיזבאללה ירצה, הוא יכול לירות כמות מאסיבית של טילים כמעט לכל נקודה במדינת ישראל, אבל חיזבאללה לא יוכל לכבוש את הגליל וחמאס לא יוכל לכבוש את הנגב. לכן עלינו לגבש טקטיקה, שלא תאפשר להם לירות את הטילים ושתקצר את המלחמה ככל שאפשר".
פורצים הגדר בצפון ביום הנכבה. "צריך כוח משטרתי" (צילום: אביהו שפירא)
אשכנזי הביע דאגה ממצב הגיוס לצה"ל, ואמר כי הולכת ומתפתחת בעיה קשה: "48% מן התלמידים בכיתות א' כיום הם לא ציונים (חרדים וערבים) והמספר הזה הולך וגדל. כבר כיום, פחות מ-50% מהצעירים מתגייסים לשירות חובה. זה מצב בלתי
נסבל". אשכנזי שלל את ההצעה לעבור למודל של צבא מקצועי, הן בשל הפגיעה באיכות האנשים שיבחרו בשירות הצבאי כמקצוע והן מסיבות כלכליות. אשכנזי הציע להנהיג שירות חובה לאומי לכולם, גם לערבים.
לגבי הציבור החרדי שאינו מתגייס, אמר אשכנזי כי "זו החמצה. זה ציבור מדהים. חבר'ה מצוינים, ואם נהיה רגישים לצרכים שלהם ונצליח לתת להם הכשרה מתאימה, הם יתגייסו גם לשירות קבע. הבעיה היא העלות הכספית של שירות חרדים בצה"ל, שעולה כסף רב משום שהם מקימים משפחות בגיל צעיר. עם זאת, החרדים הם לא הבעיה שלנו".
Read this article in English