יפן: מודדי הקרינה האישיים אוזלים מהחנויות
הדליפה המתמשכת של הכור הגרעיני בפוקושימה, הנמצא 240 ק"מ מצפון לטוקיו, מובילה לנסיקה בביקוש למוני גייגר אישיים, המודדים את רמת הקרינה. היפנים לחוצים, והיצרנים לא מצליחים לעמוד בקצב
המשבר הגרעיני ביפן נגמר, או לא? בעוד הידיעות בתקשורת העולמית ממשיכות לסתור אחת את השנייה, אזרחים יפניים רבים לא יודעים על מי לסמוך באשר לדליפה בכור בפוקושימה. וחלקם החליטו לעשות מעשה - הם קונים כעת בהמוניהם מוני גייגר כדי לבדוק האם הם עצמם וסביבתם נפגעו מהקרינה.
בקניון Akihabara, ה"מכה" של מוצרי האלקטרוניקה בטוקיו, חנויות רבות מכרו את כל המלאי שלהן והן לא מסוגלות לעמוד בקצב הביקוש למכשירים.
"אף אחד לא התעניין או אפילו ידע את השם של המכשיר קודם לכן, אבל מאז רעידת האדמה אנשים התחילו להראות עניין גדול מאוד", אמר מאקטו אגאסווארה, מנהל מכירות בחנות האלקטרוניקה Akibaoo. "קצב המכירות הכפיל את עצמו פי 100".
עקבות רדיואקטיביים שעוברים את תקן הבטיחות היפני נמצאו ביבולים שגדלו בסביבת הכור, כמו גם במי ברז באזורים מרוחקים מהכור, לרבות בטוקיו. "לדעתי המידע שאנחנו מקבלים הוא לא האמת כולה. זו הבעיה", אמר ברונו מנארד, שף במסעדה בטוקיו.
לדבריו, חברה צרפתית איתה דיבר מדדה רמות קרינה גבוהות בהרבה מהנתונים המתפרסמים ביפן. "אנחנו צריכים לדאוג במיוחד כשיורד גשם".
"אני עומד לקנות מכשיר רק אם המצב יחמיר, אבל שמעתי שבמילא כל המלאי נגמר", אמר סוג'אירו אויושי, בן ה-58.
במפעל פוג'י אלקטריק, אחת מיצרניות מוני הגייגר ביפן, העובדים פועלים מסביב לשעון. "הפכלנו את קצב הייצור פי 4 או 5", אמר מיצ'ירו קיטצוואה, מנכ"ל פוג'י אלקטריק. רוב מוני הגייגר המיוצרים הם עבודת יד, ולוקח 3-4 חודשים לייצרם. המפעל מציע 12 סוגים שונים של מונים, ומייצר כ-2,000 מוצרים מכל סוג בחודש.
קיטצוואה אמר גם כי החברה שלו הרוויחה מהניסיון של השנתיים האחרונות לפשט את המכשיר ולהפוך אותו לידידותי לכל המשתמשים, תהליך שהתחיל עוד לפני רעידת האדמה.