מצפצפים: ב-92% מהפאבים ממשיכים לעשן
כך עולה ממחקר ישראלי חדש שבדק עד כמה מיושם החוק ללא עישון בפאבים בישראל. עוד עולה מהנתונים: ב-75% מהפאבים לא הוקצה אזור "ללא עישון" וב-50% מהערים כלל לא אוכפים את החוק
שלוש וחצי שנים לאחר שנכנסו לתוקף ההחמרות בחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים, הוא עדיין אינו מיושם במרבית הפאבים. כך עולה ממחקר שנעשה ב-72 פאבים בישראל ומתפרסם לרגל היום הבינלאומי ללא עישון שיצויין ב-31 במאי. במחקר נמצא כי ב-92% מהפאבים נמדד ריכוז ניקוטין ברמה כלשהי.
ב-75% מהפאבים לא הוקצה אזור ללא עישון
מטרת המחקר הייתה לבחון מהי רמת העישון הכפוי בפאבים בערים בישראל. במהלך השנים 2009 עד 2010 נאספו נתונים מ-72 פאבים ב- 29 ערים. בכל פאב נמדד ריכוז הניקוטין באוויר, באמצעות מכשיר ניטור. המדידות נערכו בתוך שטח הפאב, באזור שהוגדר "ללא עישון". לפי החוק הריכוז הנמדד אמור היה להיות אפס, אולם רק בשישה מהפאבים (8%) נמצא ריכוז כזה. ב-30% מהפאבים נמצא ריכוז ניקוטין בינוני וב-25% נמצא ריכוז גבוה של ניקוטין, כאשר בחמישה מהם היה הריכוז גבוה במיוחד (מעל 65 מיקרוגרם ניקוטין למטר בשלישית)."על פי הסטנדרטים העולמיים אין רמת חשיפה בטוחה לעשן סיגריות", מסבירה כרמית סטרן, שערכה את המחקר יחד עם אורנה בראון-אפל וענת דרך-זהבי מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה ובמימון האגודה למלחמה בסרטן. "כל רמה שמעל אפס נחשבת ללא תקינה וככל שהריכוז גבוה יותר הסכנה גבוהה יותר".
בנוסף לבדיקות הניטור במהלך המחקר נעשו תצפיות שנועדו לבחון את הסביבה הפיזית של הפאב. נמצא כי ב-75% מהמקומות לא הוקצה אזור עישון נפרד, ב-57% מהפאבים לא הוצב שלט "אסור לעשן" וב-44% מהמקומות הוצבו מאפרות על השולחנות, בניגוד לתיקון לחוק. חלק מהמאפרות היו מאולתרות, לדוגמה תבניות אלומיניום קטנות או תחתיות של כוסות. עם זאת, במרבית הפאבים שנדגמו לא הוצבו מכונות אוטומטיות למכירת סיגריות, ולא הוצבו פרסומות לסיגריות. כצפוי, נמצא קשר בין רמת ניקוטין נמוכה בפאב להקפדה של הבעלים על שילוט, אי הצבת מאפרות ולהפך.
50% מהערים לא אוכפות את החוק האוסר עישון
לאחר איסוף הנתונים פנו החוקרות וראיינו נושאי תפקידים בכירים ב-25 מתוך 29 הערים שנדגמו. נמצא כי במחצית מהערים מתבצעת אכיפה מועטה של החוק למניעת עישון, בחמישית מהערים לא מתבצעת כלל אכיפה של החוק וב-16% מהערים מתבצעת אכיפה בינונית. ב-12% מהערים נעשית אכיפה רבה של החוק ובעיר אחת בלבד נעשית אכיפה רבה מאוד. לא נמצא קשר סטטיסטי מובהק בין רמת האכיפה המדווחת בעיר לבין רמת העישון הכפוי בפאבים באותה העיר.
בנוסף רואיינו 18 בעלי פאבים, שהצביעו על קשיים באכיפת החוק. הם ציינו כי הם חשים "בודדים במערכה" על אכיפת החוק, ללא גיבוי של העירייה וציינו את הקושי להעיר ללקוחות, בשל הפגיעה בהכנסות. החוקרות ציינו כי "נראה שהגורם המרכזי ליישום החוק בפאבים הוא המדיניות שמתווה בעל הפאב, והלחץ של הלקוחות (המעשנים והלא מעשנים) הנוגע ליישום החוק. נראה גם שלחץ ציבורי הינו גורם משמעותי המשפיע גם על פעילות העירייה בנוגע לאכיפה".
לאור הממצאים ממליצות החוקרות להעלות קמפיין תקשורתי במטרה לעודד את הציבור לעמוד על זכותו לנשום אוויר נקי ולייעל את אכיפת החוק, על ידי הסתייעות בגורמי אכיפה נוספים פרט לפקחי הרשות המקומית: משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה או גוף ייעודי ועצמאי.
"יש לדאוג לאכיפה משמעותית"
ביום ראשון יוגש לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן הדוח השנתי על מימדי העישון בישראל וכן ממצאי ועדה, שהתעכבו חודשים רבים במשרד הבריאות ודנים בדרכים נוספות לצמצום העישון. כפי שפורסם בתקשורת הדו"ח צפוי לכלול המלצות כמו ביטול הפטור ממכס על סיגריות בדיוטי פרי והגבלות נוספות על עישון בתחנות התחבורה הציבורית ובגני אירועים.מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן אמרה כי "האגודה למלחמה בסרטן קוראת לממשלת ישראל לאמץ את דו"ח הועדה הציבורית לצמצום העישון ונזקיו. הדו"ח, שיוגש לשולחן הממשלה בקרוב, נועד ליישום דרישות האמנה הבינלאומית למלחמה בעישון, אליהם התחייבה ממשלת ישראל. אחת הבעיות המרכזיות ביישום החוק הלכה למעשה, הינה היעדר אכיפה מספקת. אין ספק, כי יש לדאוג לאכיפה משמעותית כנדרש וכפי שעולה ממחקר זה".
לדברי זיו "המחקרים המפרטים את נזקי העישון – האקטיבי והפסיבי – מתרבים והולכים. ביום הבינלאומי ללא עישון האגודה למלחמה בסרטן יוצאת בקריאה למעשנים רבים המעוניינים להפסיק לעשן: נצלו תאריך מיוחד זה להפסקת העישון – סיגריה או נרגילה".
יש לציין כי בדו"ח העישון לשנת 2009 שהוגש לפני שנה עולה כי 22.8% מהאוכלוסיה הבוגרת בישראל מעשנת. בשנים האחרונות הירידה בשיעור המעשנים כמעט נעצרה.
מעשנים בפאב. מאפרות מאולתרות מתבניות אלומניום
צילום: רויטרס
מומלצים