שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, Getty Images imagebank

אירופה לוחצת: גינוי לסוריה, לא לאמברגו נשק

לאחר שרוסיה סיכלה הודעת גינוי במועצת הביטחון של האו"ם, ניסחו מדינות אירופה טיוטת החלטה נוספת היוצאת נגד הרג מפגינים בסוריה, מבלי להטיל סנקציות על ייבוא נשק. היא תעלה לדיון גם בוועידת 8 המדינות המתועשות שנפתחת בצרפת

מועצת הביטחון של האו"ם לא הצליחה להסכים על הודעת גינוי של האלימות בסוריה, וכעת יעלה הנושא בוועידה השנתית של מדינות ה-G8. נציגי המדינות המתועשות המתכנסים בדוביל שבצרפת, צפויים לדון מחר (יום ו') בטיוטה חדשה שגיבשו מספר מדינות אירופה, היוצאת נגד הרג המפגינים על-ידי כוחות הנשיא בשאר אסד. בינתיים, הופצה הטיוטה בין חברות מועצת הביטחון. 

 

הטיוטה, שניסחו נציגי בריטניה, צרפת, גרמניה ופורטוגל, הופצה כדי שמומחים מטעמן ידונו עוד היום בעיקריה. בטיוטה דורשות המדינות כי סוריה תנקוט צעדים מידיים, "כדי לספק מענה לדרישות הלגיטימיות של האזרחים, לאפשר השתתפות אמיתית בתהליך הפוליטי, לשחרר את אסירי המצפון, ולחדול מידית מכל הפחדה, רדיפה, עינוי ומעצר אקראי של אזרחים, בהם עורכי דין, פעילי זכויות אדם ועיתונאים".


הפגנה נגד אסד באזור דרעא. להסיר את המצור על העיר (צילום: רויטרס)

 

הטיוטה לא מטילה אמברגו נשק על סוריה, אך קוראת לכלל המדינות "לנקוט יוזמה ולמנוע מכירה ואספקה ישירה ועקיפה של כלי נשק ואמצעים דומים מכל סוג". במסמך מצוינת לחיוב הצהרת הממשלה על כוונתה לחולל רפורמה בסוריה, אך המדינות הביעו צער על כך שהרשויות טרם הגיבו לשאיפות הלגיטימיות של העם.

 

כמו כן, הן דורשות הפסקה מידית של המצור על העיר דראע, מעוז המפגינים, והסרת ההגבלות שהטיל השלטון על כלי התקשורת. הרשויות נדרשו גם לפתוח בחקירת הרג המפגינים ולהעמיד לדין את האחראים, וכן לשתף פעולה עם חקירת מועצת האו"ם לזכויות אדם בנושא.

 

עוד בחודש שעבר ניסו מדינות אירופה, בתמיכת ארצות הברית, לגבש הצהרה רשמית המגנה את האלימות בסוריה, אך היוזמה סוכלה נוכח התנגדותה של רוסיה. גם סין והודו קראו לדיאלוג ולפתרון הסכסוך בדרכי שלום, אך נמנעו מלגנות את התנהלות השלטון.

 

"שתיקת מועצת הביטחון שולחת מסר מוטעה"

שגריר פורטוגל לאו"ם, חוזה מראס קברל, ציין בעקבות גיבוש הטיוטה החדשה, כי הפעם הוא אופטימי למדי: "אני בטוח שההצעה תזכה לקולות הנדרשים", אמר השגריר לעיתונאים. הוא הדגיש את החשיבות שבשליחת מסר ברור לסוריה, אך הבהיר כי "אני לא מפחית מערך השיקולים הסבוכים המעורבים בהחלטה".

 

יותר מ-220 ארגונים אזרחיים ממדינות ערב פנו השבוע למועצת הביטחון וקראו לה לדרוש בהקדם את הפסקת השימוש בכוח קטלני כלפי מפגינים בסוריה. "אנו מאמינים כי שתיקת מועצת הביטחון של האו"ם שולחת מסר מוטעה ולא מרתיעה את הרשויות מפני המשך השימוש באלימות והפגיעה בזכויות אדם", ציינו הארגונים במכתבם.

 

גם פיליפ בולופיון, נציג האו"ם בארגון זכויות האדם Human Rights Watch, בירך היום על הטיוטה וקרא לאימוצה. "הגיע הזמן שמועצת הביטחון תבהיר לשלטונות סוריה כי יהיה עליהן להתמודד עם השלכות המלחמה שהן מנהלות נגד האזרחים".

 

המהומות בסוריה גבו בחודשיים האחרונים את חייהם של למעלה מ-1,000 איש. התגובה האלימה של השלטון להפגנות האזרחים עוררה את זעמן של מדינות אירופה וארצות הברית, שהגיבו עד כה בהטלת סנקציות, בהן החלטת האיחוד האירופי להקפיא נכסיו של הנשיא בשאר אסד, ואי מתן אשרות כניסה לו ולתשעה מבכירי משטרו.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים דורכים על תמונת אסד. "לא נרתע מהאלימות"
צילום: AP
מומלצים