בין שבת לראשון: בפקיעין נאבקים על יום החופש
התלמידים בכפר לא לומדים בימי שישי וראשון, ימי המנוחה של הדרוזים, המוסלמים והנוצרים. כעת דורש ועד ההורים להעביר את יום המנוחה מראשון לשבת, וטוען כי הנוצרים מהווים מיעוט. הנוצרים זועמים וטוענים לגזענות: אי אפשר לבטל את קיומנו
- עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
המחלוקת, טוענים המשביתים, נובעת מכך שההורים העובדים יכולים לבלות עם ילדיהם רק בשבתות. אולם הנוצרים, שמספרם בבית הספר קטן משמעותית ממספר התלמידים הדרוזים, טוענים כי מדובר בגזענות. כעת מנסים הצדדים להביא לסיומה של השביתה, מבלי לפגוע עוד ביחסי העדות בכפר.
"מטרת השביתה לא אמינה, נודף ממנה ריח מסריח" (צילום: אתר פאנט)
כ-70% מאוכלוסיית פקיעין הם דרוזים, 28% הם נוצרים והיתר מוסלמים. מתוך כמעט 500 תלמידים בבית הספר המשותף לחטיבת הביניים ולתיכון לומדים 28 תלמידים נוצרים. באחד מבתי הספר היסודיים בכפר לומדים 110 תלמידים נוצרים מתוך 420 תלמידים, ובבית הספר היסודי הנוסף לומדים כמעט 300 תלמידים דרוזים ומוסלמים.
ראש ועד ההורים בבית הספר התיכון בפקיעין, סלים אבו-ג'נב, הסביר בשיחה עם ynet: "ביקשנו שהחופש השבועי של בית הספר יהיה בשבת, כי רוב האנשים לא עובדים בשבת, והם רוצים לראות את ילדיהם. לא הגיוני לקבוע את ימי החופש בשישי ובראשון, כי רוב התלמידים הם מהעדה הדרוזית, ורק מעטים מהעדה הנוצרית, ובאחד מבתי הספר היסודיים אין בכלל תלמידים נוצרים".
לדבריו, "המאבק יימשך עד שנגיע לתוצאות. נכון שישנה קבוצה שטוענת שהשביתה נובעת ממחלוקת גזענית-עדתית, אבל במציאות המטרה שלנו היא לא לפגוע ביחסים בשום צורה, וזאת למרות שההורים הנוצרים המשיכו לשלוח את ילדיהם לבית הספר ולא עמדו לצידנו בשביתה".
הנוצרים: אם יבטלו לנו את החופש, נשבות גם אנחנו
אחת התלמידות, מהעדה הנוצרית, אמרה ל-ynet כי "הניסיון של ועד ההורים לשנות את יום החופש פוגע בנו מאוד מבחינה דתית וחברתית. הם חייבים לכבד את יום החופש שלנו כמו שיום שישי נחשב חופש לתלמידים מהעדה הדרוזית והמוסלמית".
לטענתה, "מטרת השביתה לא אמינה. נודף ממנה ריח מסריח וצריך לסיים אותה לפני שהיא תגרום לתוצאות לא טובות".
"אם יבטלו לנו את יום החופש ביום ראשון, נילחם באותה צורה ונשבית את בתי הספר", הבהיר אחד מתושבי הכפר, שמשתייך לעדה הנוצרית, בשיחה עם ynet. "זכותנו לנוח ביום החופש שלנו. אי אפשר לבטל את קיומנו. נראה שמאחורי המהתלה הזו עומדים אנשים שחותרים לשבור ולסכסך את היחסים בין העדות וליצור אווירה של שנאה וגזענות. המצב פה עלול להגיע לאלימות".
"כמו הורים אחרים, אני מרגיש מושפל", אמר אחד ההורים מהעדה הדרוזית, שבנו לומד בכיתה א'. "לילדינו אין שום קשר לחופש ביום ראשון. רוב התלמידים בכיתה א' הם מהעדה הדרוזית, וחלוקת ימי החופש לא מקובלת עלינו. חייבים לשנות אותה באופן דחוף".
עם זאת, הבהיר האב כי חייבים להיזהר מהידרדרות המצב. "צריך לטפל בנושא בצורה הגיונית ומקובלת", אמר, "כי התחלנו להרגיש בשינוי - מנקודת מוצא חיובית שמטרתה טובת התלמידים, הגענו ללכלוך ולסיפורים על מחלוקת עדתית".
"סכסוך עדתי? רכילות"
ישיבה מיוחדת שערכה ועדת החינוך של הכנסת ניסתה למצוא פתרון. "העיקר הוא להפחית את כל הדיבורים על אווירה דתית או עדתית", אמר ח"כ סעיד נפאע ל-ynet. "יש למצוא פיתרון לדרישות מכל הצדדים. כל פיתרון שבנוי על אי-כבוד לצד השני יביא לתוצאות שליליות ויגרום נזק לכפר, ובמיוחד לתלמידים".
לדבריו, "הוועדה הציעה לבדוק את האפשרות שהחופש יהיה בימים שישי ושבת בחלק מבתי הספר, ובחלק אחר יושבתו הלימודים בימים ראשון ושישי, בהתאם להרכב העדתי בבית הספר ובהסכמת כל הצדדים".
"דרישתינו היא זכות, לא גזענות", טען אחד מחברי ועד ההורים. "זכותנו לדרוש שיום החופש של התלמידים יהיה בשבת, כי רוב הפועלים והפקידים נחים ביום הזה, ויש לנו את הזכות גם לשבת עם ילדינו. אם דרישתנו לא תתקבל נמשיך במאבק ונדרוש לחלק את בית הספר בצורה הגיונית, שתאפשר לתלמיד הדרוזי ללמוד עם חברו הנוצרי".
ראש מועצת פקיעין, נסראללה כיר, מכבד את מאבק ההורים אך טוען כי אין חשש מסכסוך עדתי. "זכותו של ועד ההורים לדרוש זאת. אנו תומכים בכך, אך לא תומכים בשביתה. בנוגע לסיכוי לסכסוך עדתי, אני חושב שמתעסקים ברכילות. לא נרשה לדברים כאלה להתפשט".