קרקע חקלאית? "עדיף להשקיע בקזינו"
ז'יטונים במקום תפוזים: מישל דור פגש עו"ד המתמחה בנדל"ן ושמע ממנו על דרך הייסורים שצריך לעבור מי שרוכש קרקע חקלאית. זהירות - האדמות האלה עלולות לבלוע אתכם
פיסות קרקע חקלאיות מוצעות מכל עבר לציבור במחירים זולים ואטרקטיביים. אבל בפועל, לרוב באדמות שכלל לא החלו תהליכי הפשרה ושעלולות להכניס את הרוכש להוצאות הרבה יותר גדולות ממה שתכנן. עו"ד לאונרדו קיבריק, מומחה לנדל"ן מסביר כיצד וממה להיזהר.
כדי למנוע הפתעות מיותרות, קיבריק מספק מספר טיפים עבור מי שמתעניין ברכישת קרקע חקלאית. ראשית, יש לבדוק את תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) לגבי ייעוד הקרקע, וכן את תוכניות המתאר המחוזיות והמקומיות בועדות המקומיות לתכנון ולבנייה לגבי ייעוד הקרקע.
בנוסף, יש לבדוק אם הקרקע היא קרקע חקלאית מוכרזת, אם קיימת תוכנית מאושרת, אם מתגבשת תכנית בנייה, אם יש תוכנית להפקעת הקרקע לצרכי ציבור ואם מדובר בקרקע שיעודה פארק. כמו כן יש לברר את הסמיכות של הקרקע לאזור בנייה ולנתיבי תנועה.
קיבריק מדגיש כי על רוכשים פונציאלים לדעת, שבתום הליך הפשרת הקרקע, יופקעו משטחה כ-40%-50% לצרכי ציבור, ללא פיצוי. בנוסף, עליהם לשלם הוצאות פיתוח והיטלי השבחה בגין שינוי ייעוד הקרקע. היטל השבחה שווה למחצית עלות השבחת הקרקע והוא משולם לרשות המקומית בו נמצאת הקרקע.
המייל של עו"ד לאונרדו קיבריק l-kibrik@zahav.net.il