הבוחשות בכיפה: שפיות בעולם החרדי
גם החרדים גילו את השף-סלבריטי: בחנויות ספרי הקודש יש מדפים שלמים המוקדשים לבישול. השפיות החרדיות שמאחורי הספרים כבר הפכו לכוכבות ומופיעות גם בקמפיינים מסחריים
באחרונה ביקשו בקופת חולים לאומית לארגן ערב הסברתי בקרב נשים במגזר החרדי. איך מושכים קהל? מגייסים שפית. הבחירה נפלה על קלרה פטל (42) חרדית מביתר, אם לשמונה ושפית-קונדיטורית שהפיקה סדנה מוסרטת בה צפו כבר אלפי נשים חרדיות. "אני הגרסה החרדית לתוכניות הטלוויזיה של קארין גורן וישראל אהרוני," מכריזה פטל בלי להתבלבל. "מזמינים אותי לסמינרים, להרצאות, ואני מעבירה מופע של שעה ומשיבה לשאלות הנוכחות." האולם היה מפוצץ.
פטל היא נציגה של נישת כוכבות חדשה וצומחת: השפיות החרדיות. אין להן מסעדה והן גם לא מתיימרות לפתוח אחת. "בישול במסעדה לא מתאים לאישה חרדית עם 8-6 ילדים בבית," מסבירה אפרת ליבפרוינד מירושלים ,(38) אם לשישה, אשת אברך שהספר המושקע שהוציאה לאחרונה "השלמות שבטעם" הפך ללהיט במגזר: כ4,000- עותקים בחודשיים, למרות מחירו המפולפל - 130 שקלים לעותק. "המתכונים והצילומים בספר הפכו אותו למתנה הנחשקת בקרב נשים צעירות," מסבירות נשים עמן שוחחתי. ליבפרוינד, אגב, היא גם מבין הבודדות שמראה סימנים של פריצה גם למגזר החילוני.
זכות היוצרים לתופעה שמורה לציפורה קרייזמן המנוחה, אישה חרדית מירושלים שהלכה לעולמה לפני שנים אחדות ונחשבת עד היום לרות סירקיס של המגזר. קרייזמן, שהתחילה את הקריירה בכתיבת מתכונים בעיתון המודיע לפני למעלה מ20- שנה, כאשר היה היומון החרדי היחיד, הוציאה סדרה של כחצי תריסר ספרי בישול כולם תחת הכותרת "ניחוחות," שנמכרו עד היום בלמעלה מ100,000- עותקים, מעריך משה ארלנדר מנהל השיווק של הוצאת ורשת "פלדהיים." "היא לא הייתה שפית במובן המקצועי של המונח, הצלחתה מבוססת על הפשטות והמאכלים הקלסיים המסורתיים - הגפילטע פיש, הקניידלעך, הקוגל - בנוסח מה שהיה טוב לאמא טוב לבתה."
אחריה הגיעה אביגיל מייזליק, שהייתה הראשונה שהביאה למגזר את ניחוח עולם השפים המקצועי, במסגרת המדור "אורחת לשבת" ששילב מתכונים מלווים בסיפור אישי ואורחת מתחלפת. מייזליק, היום תושבת בית שמש, אם לחמישה, הוציאה מאז שמונה ספרי בישול שחיברה ויחד עם בעלה היא מפעילה הוצאת ספרים שמפרסמת גם ספרי בישול של שפיות אחרות. "בהחלט מדובר בתופעה שהיא חלק מהשינוי בגישה לעבודה שעובר הציבור החרדי" מסכימה מייזליק, חוזרת בתשובה ותיקה, שעברה בקריירה המקצועית שלה לימודים במלון "דן," עבודה במסעדת "קרן" וגם לימודים ועבודה בחו"ל במסעדת "וורמסלי" היוקרתית באנגליה, הסמוכה לעיר באת, שם האכילה בין השאר את מלך מונקו ואת הנסיכה דיאנה.
מתוך ספרה של אביגייל מייזליק "בריאות בקלילות " (צילום: דניאל לילה)
"כשחזרתי בתשובה היו שני ערוצים עיקריים לתעסוקה פתוחים לפני החרדיות: הוראה וראיית חשבון. היום קיימת פתיחות רבה יותר, אם כי לשפיות חרדיות שרוצות ללמוד בישול עדיין יש בעיה. למעשה, קיים בית ספר חרדי אחד – 'המרכז הירושלמי לאמנות הבישול,' בראשות השף יוחנן למביאסי, מהגברים החרדים הבודדים במקצוע, שכן במגזר החרדי מרוכז תחום הבישול כמעט אך ורק בידי נשים".
כוכבות בארצות הברית
כולם מסכימים שלמרות מינוף התופעה בארץ, הפתיחות לעולמן של השפיות החרדיות בחו"ל גדולה פי כמה.
"אם אהיה גרסה נשית חרדית לאהרוני, זה יוכל לקרות רק בארה"ב," מודה ליבפרוינד, שיוצאת מדי פעם לקורסים מקצועיים לבישול וקונדיטוריה במגזר החרדי בארצות הברית. "ביקושי השיא נרשמים דווקא בקהילות החסידיות במונרו ובויליאמסבורג. נשות חסידי סאטמר וויז'ניץ מוכנות ללמוד ולשמוע עוד ועוד."
קחו למשל את הקריירה של שפית חרדית כמו ג'יימי גלר, גם היא חוזרת בתשובה, בעבר מפיקה בCNN- ובסדרת ה"סופרנוס," שמפעילה תוכניות טלוויזיה ואתר אינטרנט למגזר. ההתמחות שלה: ארוחות מהירות. ספרה מכר בארה"ב קרוב ל50,000- עותקים ובארץ כ.2,000- כשהגיעה ארצה בחורף האחרון כדי להופיע בין השאר ביריד המזון "בלבוסטע" שהתנהל באולם החתונות "כתר הרימון" בבני ברק, היה המקום מלא מפה לפה.
"כשביקשו ממני להשתתף ביריד הזה, עם דוכן לספרי האוכל שלנו ולהקצות את השפיות שלנו להדגמות, סירבתי כי לא האמנתי שהמיזם יצליח. המציאות הייתה אחרת," מודה יעקב ביבלה, מבעלי רשת "אור החיים11,000" ." הנשים שהגיעו למקום הפגינו צמא אדיר להרצאות השונות, וגרף המכירות הוכיח עד כמה יש מקום להתמקצעות של עולם הבישול במגזר החרדי. ולראיה, היום כל חנות של ספרי קודש מחזיקה גם מחלקה גדולה לספרי בישול, שמקפיצים את גרף המכירות במאות אחוזים בהשוואה לשנים קודמות," טוען ביבלה.
קמפיינים למוצרי בישול
"ספרי הבישול כמו השפיות עוברים תהליך של התמקצעות, כל אחת תופסת נישה," מסביר ארלנדר. כך למשל, אביגיל מייזליק עמלה על ספר בישול נטול גלוטן; נחמה כהן שסיפרה "בישול לייט" היה ברשימת רבי המכר של חודש מארס ב"פלדהיים" מתמחה בבישול חסכוני בפחמימות ובשומן; גלר האמריקאית, כאמור, מתמקצעת בבישול המהיר;
תמי פיליפ בבישול לאניני טעם; שרה וסרמן מתמחה במנות פשוטות שעושות רושם; מירי זורגר ואפרת ליבפרוינד מציעות מנות פשוטות שיחלצו "וואו" מהסועדים.
"צריך לזכור שאורח החיים החרדי כולל הרבה מאוד ארוחות משפחתיות, שמחות ושבתות אירוח. כאשר עבור רבות מהנשים מהווה הסעודה מרובת המשתתפים הזדמנות להוכיח את יכולותיהן בתחום הבישול והאפיה," אומר מנחם אייכלר מנכ"ל המגזר החרדי ב"מקאן מגזרים" מקבוצת "מקאן אריקסון" על תופעת השפית החרדית החדשה. "אנחנו נותנות לנשים את הכלים באמצעותן הן יכולות להרים אירועים לבד ולהרשים," טוענת קלרה פטל שמדורה "טעימה מתוקה" ב"טעימות" כבר הפך לאייקון "אין מקום שאליו אני מגיעה ולא מוצפת בשאלות."
מחפשות להיות יצירתיות (צילום: הילה ספאק)
"החברות המסחריות המובילות הבינו מהר מאוד שה'כוכבות' החדשות בתחום הקולינריה החרדית מהוות הזדמנות להובלת קמפיינים מול האישה החרדית, שבתחום המזון היא שמקבלת את ההחלטות בבית. גם הופעת שפית באירוע נשים יכולה בהחלט לקדם מכירות אולם חשוב לוודא שאכן באירוע משתתפות נשים מקהל היעד הרצוי ושההדגמה ממחישה את יתרונות המוצר ולא להפך." כך אייכלר. וכך, אביגיל מייזליק פירסמה בעבר את "אסם," היום נחשבת מירי זורגר לשפית החרדית הממוסחרת ביותר עם תחרות "מאסטר שף" חרדית ברדיו "כל חי" ועם קמפיינים כפרזנטורית לקמח שטיבל וקנווד, רק בשנה האחרונה.
הניה שוורץ ומנחם אייכלר צופים שהתופעה רק תלך ותגבר, גם כי רמת החיים עולה, ראה את כמויות החנויות המתמחות לצורכי אפייה ובישול הנפתחות במגזר, גם כי נשים מחפשות יותר יצירתיות. השפיות יהפכו יותר ויותר לסלבריטאיות. הגברים יישארו בחוץ.
- הכתבה פורסמה במוסף "24" של "ידיעות אחרונות"