בוויקיפדיה, הכל נגמר בפילוסופיה
xkcd טוען שהלינק הראשון בכל ערך בוויקיפדיה האנגלית מתחיל שרשרת שנגמרת תמיד בפילוסופיה. האמנם? הכצעקתה? יצאנו לבדוק. כלומר נשארנו בבית ובדקנו
<< מה אסירים סיניים עושים בתור עבודת פרך? משחקים וורלד אוב וורקראפט
רנדל מונרו, קומקסיאי רשת אגדי (ובן 26) והיוצר של xkcd, אולי הקומיקס הכי טוב ברשת – בהנחה שאתם חנונים, סטודנטים לתארים מתקדמים במתמטיקה, או רובוטאים לשעבר בנאס"א, כמוהו – אוהב להחביא את הקטעים הכי טובים שלו. למשל, אם תעברו על הקומיקס של אמש עם סמן העכבר, תגלו שמונרו שתל שם עובדה מעניינת ב-tooltip – כלומר, בחלונית הקטנה שקופצת כשעוברים עם הסמן על תמונות: "טריוויית ויקיפדיה (האנגלית): אם תקחו כל כתבה, תקליקו על הלינק הראשון בתוך הערך שהוא לא מודגש או בסוגריים, ואז תחזרו על הפעולה, תגיעו בסוף לפילוסופיה".
האמנם? מעניין מאוד. בואו ננסה את הערך "ג'ורג' קוסטנזה".
עורכי הערך מפנים אותנו ל"תכנית טלוויזיה":
ומשם לטלוויזיה:
שהיא אמצעי תקשורת:
שהיא כלי להעברת מידע:
מידע מסודר באופן מסוים, כלומר בסדרות:
שהן יצירים חשבוניים, מתמטיים:
מתמטיקה עוסקת בכמויות:
כמות היא תכונה, ותכונה היא תיאור מן הפילוסופיה המודרנית:
שהיא, כמובן, פילוסופיה.
אבל יכול להיות שסתם היה לנו מזל. בואו נבחר עוד נקודת התחלה אקראית. מה עם הפסקול של "משימה בלתי אפשרית"?
וואו.
או עונת 1994 של הלוס אנג'לס ריידרס - שהייתה עונתה האחרונה (בעונת 95' עברה הקבוצה לאוקלנד):
הממ.
(שימו לב: בשעות שעברו בין כתיבת הכתבה לפרסומה, חלק מהלינקים השתנו. זה טיבה של ויקיפדיה).
מה קורה פה?
הפסקה הראשונה בערך ויקיפדי מתארת את המושג. המשפט הראשון בפסקה, כמעט תמיד, מתאר את ההקשר שבו מתקיים המושג. האוקלנד ריידרס, למשל, הם קבוצת פוטבול, וקבוצת פוטבול היא קבוצה המשחקת פוטבול, שהוא ספורט קבוצתי, שהוא ספורט. ככל שאנחנו מרחיקים לכת באותו לינק ראשון, אנחנו נוגעים במושגים מופשטים יותר. אפשר להשוות את התהליך הזה, מנקודת מבט מסוימת, לילד הזה שהוריו לא מכים אותו מספיק מהפרסומת של קופת החולים, ששואל על כל שאלה למה – כשהתשובה הסופית היא שקופת החולים אוהבת אותו מאוד.
מה התשובה הסופית לשאלות ויקיפדיות? פילוסופיה. בכך אנחנו משלימים מעגל בן 2,500 שנה, המתחיל בערש התרבות המודרנית, זאת אומרת ביוון של סוקרטס ושל אריסטו ושל קודמיהם, למן תאלס ואנכסימנדרוס ועד פרמינדס והכת הפיתגוראית. הפילוסופיה היא אם המדעים – והידע האנושי כולו מתחיל בפילוסופיה.
כמובן שיש הסבר פחות פואטי. אנציקלופדיה היא מערכת היררכית של ידע, שבה כל מושג תלוי, ולמעשה מוסבר, במונחים מופשטים ממנו. בעוד שמונחים בלתי-מופשטים (סדרת הטלוויזיה "סיינפלד") אפשר להסביר באמצעים של ידע כללי (סדרת טלוויזיה), ככל שאנחנו מטפסים במעלה עץ הידע, ההסברים שאנחנו נדרשים אליהם (גלי קול; סדרה חשבונית; מידע; כמות) שייכים לתחומי ידע המנסים להסביר את העולם: בהתחלה מדע, ולאחר מכן פילוסופיה.
השיטה אינה מושלמת
למרות שוויקיפדיה משתדלת להיות מבנית ומוסדרת, זה לא תמיד עובד. לא בכל ערך מוביל הלינק הראשון לערך שמתוכו הוא נגזר. בואו נסתכל שוב על הדוגמה בפסקול של "משימה בלתי אפשרית". הלינק הראשון בערך משמעות לא מוביל אותנו לערך מופשט יותר, כי אם לפילוסוף היווני אריסטו. אריסטו מוביל אותנו לא לפילוסופים אלא ליוון, שמוביל אותנו לאומה, מדינה ריבונית, מדינה, למדעי החברה – אבל משם לא לדיונים מופשטים יותר אלא למונח "Umbrella term". אבל בכל פעם שאנחנו מופנים לענף צדדי – הסיכוי שהענף יגיע לערך פילוסופיה גדול יותר.
(עדכון: ויקיפדיה משתנה תדיר. חלק מהלינקים השתנו בין זמן כתיבת שורות אלו ובין זמן הפרסום).
דרך אגב, כפי ששמתם לב, נדמה שההסבר האולטימטיבי לכל הדוגמאות שמצאנו הוא לא פילוסופיה, אלא מתמטיקה – הערך שכל הדוגמאות מגיעות אליו. האם מתמטיקה היא אם המדעים?
"נדמה שניסו לשבור משהו ב-xkcd"
עדות לדרך שבה הדיון על ויקיפדיה משנה את ויקיפדיה עצמה, ולהפך, אפשר למצוא בסיפור הבא. כשניסינו את הטריק הזה לראשונה, אתמול, לא כל הערכים הגיעו לפילוסופיה. ערכים כמו סטרפטוקוק, שנסמכים, בסוף, על הערך "מדע", הובילו בסוף ללופ אינסופי, משום שהערך מדע הוביל לערך ידע, וזה לעובדה, וזה למידע, וזה לידע. (הערך "מידע" תוקן מאז).
במהלך הניסוי שלנו, גם הערך "מתמטיקה" הפסיק לפעול. ב-10:40, שעון ויקיפדיה, שונה הערך כך שהלינק הראשון יוביל ל"מדע" – שהוביל, בפני עצמו, לאותו לופ אינסופי. המשתמש TSP שינה את הערך בחזרה והעיר: "אני לא בטוח שיש הסכמה כללית לגבי מתמטיקה כמדע... נראה שהשינוי נעשה כדי לשבור משהו ב-xkcd".
בקרוב - אולי - גם מוזיקה בסטרימינג בפייסבוק >>