שתף קטע נבחר

הבורסה בת"א צנחה השבוע ביותר מ-4%

מדדי ת"א 25 ות"א 100 רשמו השבוע ירידות שערים של כ-4.3% וכ-4% בהתאמה. מדד הבנקים ומדד הנדל"ן ירדו בכ-3.8%. מניית אלביט הדמיה ירדה בכ-25%. ברקע השבוע השלילי: העלאת ריבית בנק ישראל והתגברות החשש למשבר חוב באירופה

שבוע המסחר האחרון בשוק המקומי התאפיין בירידות שערים חדות הן בשווקי המניות המקומיים והן בשווקי אג"ח המקומיים, וייזכר כאחד מהשבועות הגרועים ביותר בבורסה הישראלית מזה זמן רב, על אף סיומת חיובית.

 

 

בין יתר הסיבות לשבוע השלילי שחוו המשקיעים, ניתן לציין את העלאת ריבית בנק ישראל לחודש יוני לשיעור של 3.25%, התגברות החשש למשבר חוב באירופה והוספת מדינות נוספות למעגל המדינות "המסוכנות", וחשש לחדלות פירעון של מוטי זיסר בעל השליטה (בעקיפין) בחברת אלביט הדמיה אשר הובילה לגל ירידות שערים באג"ח של החברה ובכל סקטור אג"ח הקונצרני.

 

יום א' 

שבוע המסחר נפתח ביום א' על רקע ירידות שערים בשווקי חו"ל, ולצד התגברות החשש להסדרי חוב במדינות אירופה, כאשר דירוג החוב של יון הופחת ב3 דרגות לדירוג של B+ על ידי סוכנות הדירוג הבינלאומית פיץ', ואילו סוכנות הדירוג הבינלאומית S&P הפחיתה את תחזית הדירוג של איטליה לדירו גA+ שלילי.

 

הירידות ברחבי העולם, לצד נאום אובמה ביום חמישי שעבר, שבלשון המעטה לא היה אוהד כלפי ישראל, שלחו את שווקי המניות לירידות חדות, כאשר אף שווקי אג"ח, ובפרט הקונצרניים, רשמו ירידות שערים לא מבוטלות.

 

יום ב' 

יום ב' התנהל אף הוא בירידות שערים חדות, כאשר מניית אלביט הדמיה צנחה בכ-17% לאחר שנודע כי מוטי זיסר, בעל השליטה בחברת האם אירופה ישראל, לא פרע חלק מחובו כלפי בנק הפועלים בגין רכישת אלביט הדמיה. בעקבות ידיעות אלו רשמו אף אג"ח של החברה, שמזה מספר ימים רשמו ירידות חדות, ירידות חדות מאוד ששיקפו להן תשואה דו ספרתית, וגררו את כל שוק אג"ח הקונצרני לירידות שערים חדות.

 

בנוסף, ביום השני למסחר בשבוע גילו המשקיעים כי אף כלכלת בלגיה איננה איתנה כבעבר כאשר פיץ' הורידה אץ תחזית הדירוג של המדינה ל+AA שלילית.

 

אם לא די בכך, הרי שבמסיבת עיתונאים שערכו שר התיירות והשר לאיכות הסביבה הוטלה, בין היתר, על חברת כיל האחריות לעליית מפלס ים המלח, והועלתה הדרישה כי ענקית הכימיקלים הישראלית תשא בעלויות של כמיליארד שקל (בפריסה רב שנתית) לתיקון המצב. מכלול ידיעות אלו שלחו את שווקי המניות המקומיים לירידות שערים חדות.

 

בערבו של יום ב' הודיע בנק ישראל כי הריבית במשק לחודש יוני תועלה ברבע אחוז לשיעור של 3.25%. בין יתר נימוקיו להעלאת הריבית ציין הבנק את העובדה כי האינפלציה החזויה הינה עדין מעל טווח יעד האינפלציה הממשלתי (1%-3%), המשך הצמיחה במשק והגידול בפעילות הכלכלית הגבוהים מההערכות המוקדמות, המשך עליית מחירי הדיור, והחזרת הריבית לסביבת ריביות "נורמלית" (התואמת את הצמיחה במשק ואת רמת האינפלציה) בהדרגה.

 

עוד נציין כי במסגרת הודעת הריבית ציין בנק ישראל כי להערכת חטיבת המחקר שלו, האינפלציה בשנת 2011 תעלה על טווח יעד האינפלציה הממשלתי, וכי הריבית במשק תועלה לשיערו של כ-4.2% ב-12 החודשים הקרובים.

 

יום ג' 

יום שלישי נפתח על רקע ירידות חדות בבורסות ארה"ב והמזרח הרחוק, ולאור העלאת הריבית במשק. דומה כי הירידות מתחילת השבוע גררו את המשקיעים למיני-פאניקה שהלכה והתגברה ביום ג', כאשר אג"ח של אלביט הדמיה ממשיכות לרשום ירידות שערים חדות, על רקע ירידות שערים בכל סקטור אג"ח הקונצרני, וירידות שערים המשיכו להירשם אף במדדי המניות המקומיים המובילים.

 

יום ד'

יום ד' נפתח על רקע המשך תנודתיות בשווקי העולם. נדמה היה ששוק ההון הישראלי נכנס לסחרור, כשבניגוד למגמה בעולם מדדי המניות ואג"ח המקומיים רשמו יום רביעי ברציפות של ירידות שערים חדות שהלכו והתגברו, ככל הנראה על רקע פדיונות בקרנות הנאמנות.

 

יום ה'

יומו האחרון של המסחר נפתח על רקע עליות שערים בשווקי ארה"ב והמזרח הרחוק. הרוח החיובית משווקי חו"ל לצד רצף הירידות החדות שרשמו שווקי אג"ח והמניות המקומיים, הוביל לסיום חיובי של השבוע כאשר הן מדדי המניות המובילים המקומיים והן אג"ח, בפרט הקונצרניות, רשמו עליות שערים נאות, וסיימו את השבוע המר בטעם מתוק במקצת.

 

סיכום שבועי 

בסיכומו של שבוע, רשמו מדדי ת"א 25 ות"א 100 ירידות שערים של כ-4.3% וכ-4% בהתאמה, מדד הבנקים ומדד הנדל"ן ירדו בכ-3.85% ומדד מניות הטכנולוגיה ירד בכ-3.65%.

 

השבוע בלטה לטובה מניית אבגול שעלתה בכ-3%. מנגד, בלטה לשלילה מניית אלביט הדמיה שירדה בכ-25%.

 

אג"ח

בשוק אג"ח היינו עדים השבוע למגמה שלילית מעורבת, כאשר בעוד שסקטור אג"ח הממשלתי רושם יציבות יחסית, הרי שסקטור אג"ח הקונצרני רשם את אחד מהשבועות הגרועים ביותר מזה מספר חודשים רב.

 

כך, אג"ח הממשלתיות השקליות רשמו עליות שערים שהלכו והתעצמו לאורכו של העקום. במקביל אג"ח הצמודות הממשלתיות רשמו יציבות לצד ירידות קלות בחלקו הקצר של העקום שהלכו והתחלפו בעליות שערים לאורכו של העקום.

 

מנגד היינו עדים לשבוע שלילי ביותר בשוק אג"ח הקונצרני, כאשר מדדי התל בונד 20 והתל בונד השקלי רשמו ירידות של כ-0.35% כל אחד. אולם הסיפור הגדול יותר התרחש דווקא באג"ח בדירוג נמוך יותר ובאג"ח הלא מדורגות כלל שרשמו ירידות שערים והציגו שבוע שלילי ביותר, כאשר רק יום המסחר האחרון של השבוע, בו חל היפוך מגמה ונרשמו עליות שערים בסקטור אג"ח הקונצרני, המתיק במעט את הגלולה המרה שבלעו משקיעי הסקטור השבוע.

 

על אף השבוע השלילי בשוק המקומי צלח בידי חברות אלעד קנדה, מצלאווי, אספן גרופ ובריטיש ישראל לסיים הנפקות אג"ח שתכננו, כאשר אף חברת המרכולים ויקטורי צלחה בהצלחה את השלב המוסדי בהנפקת מניות שהיא מתכננת.

 

הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בת"א
צילום: דנה קופל
מומלצים