שתף קטע נבחר

 

אישי ציבור ישראלים לאירופה: הכירו בפלסטין

ל-ynet נודע כי אישי ציבור, אקדמאים וסופרים חתמו על מכתב שיועבר למנהיגי אירופה, ובו קריאה להצביע בעד הכרה במדינה פלסטינית בספטמבר. אברהם בורג, אחד החותמים: "ישראל והפלסטינים צריכים מבוגר אחראי שיחלץ אותן, חייבים התערבות"

הנשיא אובמה הבהיר שמדינה פלסטינית לא תקום  באמצעות החלטה של האו"ם - אבל לא כולם השתכנעו: ל-ynet נודע שיותר מ-20 אנשי ציבור, אנשי אקדמיה וסופרים מהצד השמאלי של המפה הפוליטית, חתמו בימים האחרונים על מכתב שיזמה תנועת "סולידריות", ובו הפצרה במנהיגי מדינות אירופה לתמוך בהכרזת העצמאות הפלסטינית.

 

 

לדברי התנועה, שתתחיל להפיץ את המסר היום (ו'), עם החותמים נמנים בין השאר: יו"ר הכנסת

לשעבר אברהם (אברום) בורג, מנכ"ל משרד החוץ לשעבר ד"ר אלון ליאל, שגריר ישראל לשעבר בדרום-אפריקה אילן ברוך והיועץ המשפטי לממשלה לשעבר מיכאל בן-יאיר.

 

בין אנשי האקדמיה שחתומים על המכתב, לפי התנועה, ניתן למצוא את זוכה פרס נובל בכלכלה פרופ' דניאל כהנמן וחתן פרס ישראל בתחום הפילוסופיה פרופ' אבישי מרגלית. על המכתב חתמו גם הסופרים ניר ברעם ורונית מטלון. "לנוכח חשדנות הדדית וגרירת רגליים, הכרזת עצמאות איננה רק זכות, כי אם גם צעד חיובי ובונה לטובת שני העמים", הסבירו החתומים על המכתב.


העצרת הכללית. "הכרה תקבע את הפרמטרים למו"מ" (צילום: AFP)

 

לדברי החותמים, "כאזרחים ישראלים, אנו מצהירים כי אם וכאשר יכריז העם הפלסטיני על עצמאות במדינה ריבונית שתתקיים לצד ישראל בשלום ובביטחון, אנו נתמוך בהכרזתו ונכיר במדינה פלסטינית שגבולותיה מבוססים על קווי 1967 עם חילופי שטחים מתבקשים ומוסכמים ביחס של 1:1". הם הבהירו כי גם רצועת עזה, אשר תישלט בידי מנהיגות פלסטינית המכירה בקיומה של ישראל, תוכר כחלק מהמדינה הפלסטינית.

 

"אנו קוראים למדינות העולם להצהיר על נכונותן להכיר במדינה פלסטינית עצמאית על פי עקרונות אלה", כתבו אנשי הציבור הבכירים, והוסיפו כי "הכרה שכזו תקבע את המסגרת והפרמטרים למשא ומתן ראוי על פרטי ההסדרים בין שתי המדינות".

 

פחות חשש מאלימות, יותר מאפרטהייד

ד"ר אלון ליאל החתום על המכתב הסביר ל-ynet מה גרם לו לקחת חלק ביוזמה. "אני עדיין מאלה שחושבים וחולמים שחשוב שתהיה מדינה פלסטינית, למרות שבעתיד הנראה לעין זה לא בר ביצוע. אני חושב שאם לא תהיה הצבעה בספטמבר על הכרה במדינה פלסטינית, אנחנו נמצא את עצמנו גולשים במהירות עוד יותר גדולה מאשר עכשיו למדרון של מדינה משותפת, אותה אני רואה ממש כקטסטרופה".

  

מנכ"ל משרד החוץ לשעבר אמר כי "אם לא תקום מדינה פלסטינית, ההסתבכות תהיה עם הזירה הבינלאומית, אך גם ובעיקר ישירות עם העם הפלסטיני, ואני חושש פחות מאלימות ויותר מאפרטהייד. מכיוון שזה נראה חסר סיכוי להקים מדינה פלסטינית, אנחנו מציעים פורמט אחר. אני חושב שצריך לעורר את התקוות, אצל אלה שהתקווה נמוגה אצלם, שמדינה פלסטינית עדיין אפשרית. גם אם זו לא תהיה ידידות, עדיפה מדינה פלסטינית לא ידידותית על פני מדינה אחת".


"חמאס לרשות, המתנחלים לישראל". משעל ואבו מאזן (צילום: רויטרס)

 

"נכון לעכשיו אין מערכת ציבורית בישראל, יש דעה אחת שלטת ללא אלטרנטיבה", אמר ל-ynet אברהם בורג. "בעקבות הנאום בקונגרס, נתניהו עלה ב-13 אחוז בסקרים, עוד 13 אחוזים שתומכים בלא לעשות כלום. המתנחלים מפחידים את ראש הממשלה, וחמאס מפחיד את ממשלת פלסטין, לכן יש שתי מדינות שצריך מבוגר אחראי שייחלץ אותן, וזה לא יילך בלי התערבות חיצונית".

 

לדברי יו"ר הכנסת לשעבר, "במג'דל שמס (הכוונה לאירועי יום הנכבה - ר.מ) נקבע שהצבא לא יוכל לנצח את הבעיה הפלסטינית. אין יותר 'תנו לצה"ל לנצח', אז אתה מצפה שהמערכת הפוליטית תעשה את זה, אבל היא רק מעמיקה את חוסר המעש, והעולם לא מחכה לך. הוא לא מחכה לך בכיכר תחריר, ולא בסנקציות בפועל וחרמות על ישראל, כגון על מוצרי התנחלויות ועל אזרחים ישראלים בעולם. אם אף אחד במערכת הפוליטית לא עושה דבר, אנחנו חייבים לעשות, ודעתנו חייבת להישמע".

 

אנשי ארגון סולידריות ישגרו מחר מכתב לשגרירים האירופים הבכירים בישראל, ובו יבקשו מהם להעביר דרכם את המסר למדינותיהם. במכתב שנשלח לשגריר הבריטי, מת'יו גולד, נכתב (לקריאת המסמך המקורי לחצו כאן): "ברצוננו לבקש פגישה, על מנת להסביר את הסיבות שבגללן אנחנו מאמינים שבריטניה מוכרחה להכיר בעצמאות הפלסטינית בעצרת האו"ם. ייתכן שהעמדה שלנו אינה מתיישבת עם המדיניות הנוכחית של ממשלת ישראל, אבל אנחנו בטוחים שהיא מייצגת את האינטרסים הטובים ביותר למדינת ישראל ואת הרצונות של רבים מאזרחיה".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 26/05/2011 23:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אברהם בורג. "הצבא לא יוכל לנצח את הפלסטינים"
צילום: דודו אזולאי
אלון ליאל. "עדיף מדינה פלסטינית לא ידידותית על פני מדינה אחת"
צילום: טלי קצורין
מומלצים