שתף קטע נבחר

 

מלאדיץ': לא מכיר בסמכות בית הדין הבינלאומי

המבוקש מספר 1 באירופה נתפס בכפר כ-100 קילומטרים מבירת סרביה, בזהות בדויה - שם שהורכב מאותיות השם האמיתי. בבית המשפט בקושי תקשר. עורך דינו: מצבו הבריאותי קשה. פרטים חדשים מתגלים על מבצע מעצרו של אדריכל הטבח בסרברניצה

פושע המלחמה הסרבי, רטקו מלאדיץ', הופיע אמש (יום ה') בבית משפט בבלגרד והודיע באמצעות עורך דינו כי הוא אינו מכיר בבית הדין הבינלאומי בהאג. פרקליטו של אדריכל הטבח בסרברניצה, עו"ד מילוס סליץ', מסר כי מצבו הבריאותי של מלאדיץ' מדורדר וכי הוא "כמעט ואינו מתקשר". המשך הדיון בהסגרתו של מלאדיץ' להולנד נדחה ליום שישי.

 

בבית המשפט נראה מלאדיץ' תשוש. הוא לבש כובע ומעיל צבאי והתהלך באיטיות, תוך שהוא זוכה לליווי צמוד של מאבטחים. בשידור הטלוויזיה הסרבית ניתן היה לשמוע אותו אומר לאחד המשתתפים בדיון "יום טוב" ."הוא מודע לכך שהוא במעצר, הוא יודע היכן הוא נמצא ואמר שהוא לא מכיר בבית הדין הבינלאומי", אמר עורך הדין סליץ' לעיתונאים בתום הדיון.

  

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בעקבות מעצרו של מלאדיץ', הנתפס על-ידי סרבים רבים כגיבור לאומי, העלתה ממשלת סרביה את רמת הכוננות של כוחות הביטחון ואסרה על הפגנות או התגודדויות. זאת, לאחר שמפלגות הימין וארגונים לאומניים הודיעו כי בכוונתם לצאת לרחובות ולמחות נגד המעצר.

  

בבלגרד סבורים כי מעצרו של הגנרל - 16 שנים אחרי שהואשם בפני השופט ריצ'רד גולדסטון (שעמד בראש הוועדה לחקר מבצע "עופרת יצוקה") - יסייע להסרת המכשול האחרון העומד בפני צירופה של סרביה לאיחוד האירופי. התובע הכללי בהאג, סרז' ברמרץ, מתח ביקורת במשך תקופה ארוכה על גרירת הרגליים של סרביה במצוד אחר מלאדיץ', עד כדי הרמיזה שסרביה מסתירה אותו במכוון.


מלאדיץ' בבית המשפט. "מצב בריאותי מדורדר" (צילום: רויטרס)

 

ברמרץ בירך על מעצרו של מלאדיץ' ואמר כי הליך ההסגרה צפוי להימשך לפחות שבוע. בחודש הבא יגיש ברמרץ דו"ח נוסף למועצת הביטחון של האו"ם בנוגע למאמצי סרביה לעצור פושעי המלחמה - דו"חות הנחשבים לקריטיים במאמציה של המדינה הבלקנית להפוך לחברה באיחוד.

 

כתב האישום שהוגש ב-1995 נגד מלאדיץ' מגולל מסכת מעשי זוועה בלתי נתפסים, עליהם ניצח המבוקש מספר 1 באירופה. הוא פיקד בין היתר על הפגזת סרייבו והוביל את טבח המוסלמים בסרברניצה, הנחשב לגדול ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה. "אלפים הוצאו להורג, נקברו בקברי אחים, מאות נקברו חיים, גברים ונשים עונו ונשחטו, ילדים נרצחו מול עיני האמהות. אנשים הוכרחו לקניבליזם. אלה היו מראות מהגיהנום, מראות שנכתבו על הדפים החשוכים ביותר של ההיסטוריה האנושית", נכתב אז בכתב האישום.

 

מילורד קומדיץ' התכווץ והחוויר

מלאדיץ', בן 69, נתפס בשעת בוקר מוקדמת בבית של אחד מקרובי משפחתו בכפר לזרבו. הוא החזיק בזהות בדויה - מילורד קומדיץ' - שם שמורכב מאותיות שמו האמיתי. בבית נמצאו שני אקדחים, אולם גורמים רשמיים מסרו כי מלאדיץ' לא ניסה להתנגד, התכווץ במקומו והחוויר. נשיא סרביה, בוריס טאדיץ', פיקח בעצמו על מבצע המעצר.

 

לפי שעה לא ברור מהו המידע שהוביל את אנשי שירות המודיעין הסרבי אל בית הלבנים החד קומתי, בו התגורר מלאדיץ'. אחד התושבים בכפר, הנמצא כ-100 קילומטרים מצפון-מזרח לבלגרד,

 סיפר כי ידע שלגנרל יש קרובי משפחה בכפר, אולם לא סבר שמלאדיץ' "יהיה תמים דיו" להתחבא דווקא במקום כזה. תושב אחר נשמע זועם על המעצר: "הם אפילו לא העירו אותנו. אני כועס מאוד. הם עצרו את הגיבור שלנו".  

 

בימים הקרובים בוודאי יעלו תהיות אם תושבי לזרבו ידעו כי המבוקש מספר 1 באירופה חי ביניהם ואם העניקו לו מקלט במודע. האפשרות הזו נראית ריאלית ביותר, במיוחד לנוכח העובדה שאת פניהם של אנשי המודיעין הסרבי קידם שלט גדול בכניסה לכפר - בו נכתב "מלאדיץ' גיבור". לעומת זאת, גורמים משפטיים שראו את מלאדיץ' מספרים כי מדובר באדם זקן, שמראהו שונה לחלוטין מזה המוכר לציבור.


מלאדיץ' מלטף ילד מוסלמי, שעות לפני תחילת הטבח בסרברניצה  

 

בבוסניה התקבל מעצרו של מלאדיץ' בקרב ארגוני קורבנות המלחמה בסיפוק רב, אפילו שלדבריהם "היו שמחים אם הקורבנות היו בחיים לראות את היום הזה". בבריסל, בירך מזכ"ל נאט"ו, אנדרס פו-רסמוסן, על המעצר ואמר כי הוא "מעניק סוף סוף את האפשרות לעשות צדק". הבית הלבן הודיע כי לכידתו של מלאדיץ' מוכיחה כי "הצדק בסופו של דבר בא חשבון עם אלה המואשמים בפשעים נגד האנושות". 

  

160 מואשמים, 48 מורשעים

מי שלא חייך אתמול הוא בן בריתו של מלאדיץ' בשנותיה הראשונות של מלחמת יוגוסלביה, מנהיג הסרבים בבוסניה לשעבר רדובן קרדז'יץ', העומד בימים אלה לדין בהאג.

בהודעה שפרסם אמר קרדז'יץ' כי הוא מעוניין לשתף פעולה עם הגנרל "כדי להוציא לאור את האמת על מלחמת בוסניה".

 

מאז הוקם בית הדין הבינלאומי למלחמת יוגוסלביה ב-1994, הועמדו בפניו יותר מ-160 נאשמים. ההליכים כנגד עשרות כבר הסתיימו: חמישה זוכו, 48 הורשעו ומהם 16 ריצו תקופות מאסר. אחד מאלה הוא נשיא סרביה לשעבר, סלובודן מילושביץ, שמת בתאו. בין המואשמים: חיילים פשוטים, גנרלים, מפקדי משטרה ועד ראשי מדינות.

 

למעט מילושביץ, קרדז'יץ', וכעת גם מלאדיץ', הועמדו לדין ראש ממשלת קוסובו לשעבר ראמוש הרדינאג', מילאן באביץ' מנהיג הסרבים בבוסניה לשעבר, ואנטה גוטובינה קצין בכיר בצבא קרואטיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלאדיץ'. "הוא הגיבור שלנו"
צילום: AP
קרדז'יץ. להוציא האמת לאור
צילום: רויטרס
מומלצים