שתף קטע נבחר

 

התרגשות ברפיח: "עוברים כמו בני אדם - בכבוד"

במקום להסתנן במנהרות, עברו מאות פלסטינים את הגבול למצרים. בין אלה שהגיעו למעבר רפיח, אב בדרך לחתונה של בתו, סטודנט להנדסה ואשה שחייבת לעבור ניתוח: "הסגר השפיע רק על הנסיעות, המחשבות שלנו לא היו תחת מצור"

יום היסטורי: כארבע שנים אחרי שנסגר, ותחת התרגשות רבה, נפתח הבוקר (שבת) מעבר רפיח מחדש באופן כמעט מלא ושב לפעילות רציפה. כעת, במקום לחפש דרכי הסתננות ומנהרות מספיק גדולות כדי לעבור בהן, יוכלו תושבי רצועת עזה לחצות את הגבול "כמו כל אזרח". בינתיים, ביום הראשון של פעילות המעבר, חצו את הגבול למצרים מאות פלסטינים.

 

בין הפלסטינים שהיו שם, בלט ראמי ערפאת, בן 52, שהגיע בשעת בוקר מוקדמת למעבר. הוא הביע תקווה שיצליח לתפוס מחר בזמן טיסה לאלג'יריה, כדי להשתתף בחתונה של בתו. "כל מה שאנו צריכים זה יחס של בני אדם, שיתייחסו אלינו בכבוד ושנרגיש כמו כל אזרח בעולם שיכול לצאת ולהיכנס בחופשיות", אמר ערפאת.

 

ארבע שנים אחרי: מעבר רפיח נפתח

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לדבריו, צמצום המגבלות במעבר "יביא ליותר תמיכה מהערבים ומהפלסטינים בשלטון המצרי החדש".

 

בעקבות פתיחת המעבר, חאלד חאלווה, בן 28, יכול כעת להמשיך את לימודיו. חאלווה שחצה מוקדם יותר למצרים סיפר כי בכוונתו להירשם ללימודים לתואר שני בהנדסה באוניברסיטת אלכסנדריה. "הסגר השפיע רק על הנסיעות או על הסחורות, המוחות והמחשבות שלנו לא היו תחת מצור", אמר חאוולה שלא יצא משטחי הרצועה כבר שבע שנים.

 

בנוסף, בין המאות שחצו את המעבר היו כאלה שנזקקים לטיפולים רפואיים, שלא ניתן לקבלם בעזה. אחת מהם, שהזדהתה בשם עיישה, סיפרה שעליה לנסוע לקהיר לצורך טיפול ממושך. באוקטובר צריכה הייתה עיישה לעבור ניתוח, אך הרשויות המצריות מנעו ממנה את המעבר, משום שהייתה לה קרבה משפחתית כלשהי לאדם שנתפס ונהרג לאחר שהפעיל מנהרת הברחה.

 

עד כה המצרים איפשרו לתושבי עזה להיכנס לשטחם רק תחת תנאים מסוימים, והפלסטינים נאלצו להמתין שבועות או חודשים לקבל אישור. החל מהיום המעבר יהיה פתוח שישה ימים בשבוע, בין 9:00 ל-17:00. תושבי רצועת עזה עדיין יצטרכו לקבל אישור ממצרים כדי לצאת מרצועת עזה, וגברים בין גיל 18 ל-40 יצטרכו גם להוציא ויזה מצרית, תהליך שלוקח שבועות.

 

"צעד לסיום המצור"

בשלב זה תותר התנועה במעבר רפיח לאנשים בלבד, אולם הפלסטינים ממשיכים לדרוש מהמצרים כי המעבר ייפתח בצורה מסודרת גם למעבר סחורות. כיום המצרים מעבירים דרך מעבר רפיח סחורות "על בסיס הומניטרי".


מעבר רפיח הבוקר. "שנרגיש כמו כל אזרח בעולם" (צילום: AFP)

 

"זהו יום היסטורי", אמר בשמחה ג'מאל אבו-ג'לאלאא', בן 52. ג'לאלאא' שנוסע לבקר את חמותו בקהיר, הוסיף: "בפעם הקודמת, הם שלחו אותי בחזרה ואמרו לי שהמסמכים שלי לא מלאים ושאין לי ויזה. כעת אני מקווה לעבור תחת הצעד החדש והגדול שביצעה מצרים".

 

מהצד השני, היו גם כאלה שחצו את הגבול מסיני לשטחי הרצועה. טאליב חאמדי פלסטיני שמתגורר באירופה הוא אחד מהם. חאמדי נכנס היום לרצועה אחרי 10 שנים שלא ביקר בביתו, משום שחשש שלא יוכל לעזוב בקלות כשירצה. "אני מאוד שמח. החלטתי לחזור אחרי היעדרות ארוכה, בלי הליכים מורכבים ומסובכים", אמר. "אני יודע שאנשים נוהגים לעמוד בגבול יותר משבועיים ולא נותנים להם לחצות. אבל כעת החצייה לשני הכיוונים נעשתה

קלה".

 

פתיחת המעבר, לראשונה מאז שחמאס השתלט על רצועת עזה, היא התפתחות דרמטית עבור הפלסטינים, ומנגד מהלך שמדאיג את ישראל מבחינה ביטחונית ומהווה עוד סימן להידרדרות ביחסים עם קהיר מאז הפלת הנשיא המצרי, חוסני מובארק.

 

"הצעד האמיץ הזה של מצרים משקף את הקשר ההיסטורי העמוק בין הפלסטינים והמצרים", אמר דובר חמאס, סאמי אבו-זוהרי, "אנחנו מקווים שזה יהיה צעד במסגרת תהליך ארוך שנועד לסיים את המצור שנכפה על עזה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטר פלסטיני במעבר
צילום: AFP
מומלצים