שתף קטע נבחר

 

פתיחת מעבר רפיח: "ההברחות מסיני פורחות"

במעבר בין רצועת עזה למצרים, שנפתח חגיגית אחרי 4 שנים בהן רק בני מזל עברו בו, מצפים למעבר של 1,000 פלסטינים ביום. בישראל מבינים שיש כאן שינוי אסטרטגי, וחוששים: "יכול להיות שיהיה קשה לעצור את האבן שתתגלגל במדרון"

הולכים בכיוונים מנוגדים. הליגה הערבית מתעלמת מישראל וקוראת לאו"ם להכיר במדינה פלסטינית בספטמבר, מצרים מתעלמת מישראל ופותחת בחגיגיות את מעבר רפיח, שהיה סגור מאז השתלט חמאס על רצועת עזה, וישראל? בישראל מנסים לנתח את המצב החדש. "פתיחת מעבר רפיח מאותתת על שינוי אסטרטגי ביחסים בין מצרים לחמאס, שיש לבחון אותו ולהבין את משמעותיו", אמרו אמש (שבת) ל-ynet גורמים ביטחוניים.

 

כ-450 פלסטינים עברו בשבת בין רצועת עזה לסיני. ברצועה רואים

בהחלטה המצרית הרשמית לפתוח את המעבר החלטה היסטורית, אולם בישראל ממשיכים לבחון את המשמעויות, זמן קצר לאחר שהשער בין מצרים לעזה נפתח. גורמים ביטחוניים הסבירו, כי לעומת השינוי האסטרטגי, בהיבט הטקטי אין באמת שינוי מהותי. "יעברו קצת יותר אנשים, אבל בזמן שעדיין פועלות עשרות מנהרות - זה שולי", אמרו.

 

פלסטינים במעבר רפיח

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מפקד השיטור במסוף, סלמה ברקה סיפר כי עם תום שעות פעילות המעבר ב-17:00, כ-410 עברו למצרים, 110 יותר מהממוצע בחודשים האחרונים. 39 מהם נשלחו חזרה לעזה, משום שלא החזיקו באשרות או תעודות מעבר מתאימות. עוד 150 עברו מהצד המצרי לתוך הרצועה. בעקבות פתיחת המעבר לפעילות בשישה ימים בשבוע, מקווים במסוף שמספר האנשים שחוצים מצד לצד יעלה ל-1,000.

 

"היום הוא אבן פינה לעידן חדש, שאנו מקווים שיסלול את הסוף למצור על עזה", אמר מנכ"ל רשויות הגבולות בשלטון חמאס והוסיף: "אנו מקווים שההקלות מצד אחינו המצרים יגבירו את מספר היציאות מהרצועה ויאפשרו לכולם לעזוב את עזה".

 

"מעבר רפיח מסיר אחריות מישראל"

במערכת הביטחון בישראל מסתכלים מרחוק אחר מה שקורה ברפיח, ובעיקר מתחילים לנתח את המצב החדש. כמה עובדות כבר ידועות זמן רב לצה"ל וליתר הגופים שעוסקים בתחום: מאז ההפיכה במצרים ישנו צמצום ניכר של השליטה המצרית בסיני, חלה התקרבות בין מצרים לחמאס ושינויים עוד צפויים במעבר רפיח עצמו. "אין ספק שהמצרים עסוקים בעניינים שלהם ולכן כל מלאכת ההברחות בסיני פורחת", אמרו.


התרגשות במעבר רפיח. "כללי המשחק לא משתנים" (צילום: AP)

 

לדברי הגורמים, "העובדה שמעבר רפיח יעבוד עוד שעה או שעתיים ביום אינה משנה את כללי המשחק". לדברי אחד הגורמים, בשנת 2010 עברו דרך המעבר כ-160 אלף בני אדם. מאז המהומות במצרים עברו יותר מ-30 אלף במעבר. כלומר, כמות העוברים אמנם גדלה במקצת, אולם נוכח חוסר השליטה הביטחונית בסיני וקיומן של עשרות מנהרות שלא מפסיקות לפעול לרגע, אין בשינוי ברפיח דרמה ביטחונית של ממש.

 

יחד עם זאת, השאלה המטרידה יותר היא מה קורה בין המצרים לחמאס. כאן, על פי הגורמים, יש סיבה לדאגה. "בשלב הראשון, זה מסיר חלק נכבד את מהאחריות של ישראל בכל הקשור לעזה, לרבות טענות על סגר ומצור", אמרו. לצד זה, ציינו הגורמים כי חיזוק הקשר המצרי עם חמאס יכול גם לתת אותותיו בפרשת גלעד שליט.

 

"אמנם יש פה שינוי של הסכם המעברים, אבל זאת סטייה קלה, שאינה מורגשת כמעט", ניסו הגורמים לצנן את התחושה כי בקהיר מתחילים להתרחק מירושלים. בפן ארוך הטווח, עשויים להיות גם היבטים שליליים. "אירוע קטן עלול להתגלגל מהר מאוד לאירוע בינוני וגדול. יכול להיות שיהיה קשה לעצור את האבן שתתגלגל במדרון, ולכן יש פה צורך מדיני בפעילות מול מצרים".

 

Read this article in english

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיין מבריחים במנהרות
צילום: AP
פלסטינם במעבר רפיח
צילום: AP
מצפים ל-1,000 מבקרים ביום
צילום: EPA
מצרים סירבה למעבר 39 פלסטינים
צילום: EPA
מומלצים