שתף קטע נבחר

 

נשיא הונדורס המודח שב מגלות: "די להפיכות"

מנואל סלאיה שב לארצו כשנתיים לאחר שהודח בהפיכה. "בעיות העוני והשחיתות, מהגדולים שבאתגרים הניצבים לחברות באמריקה הלטינית, לא ייפתרו באמצעות אלימות, אלא רק דרך דמוקרטיה", אמר סלאיה. צ'אבס "צייץ": "תחי הדמוקרטיה"

נשיאה הקודם של הונדורס, מנואל סלאיה, שהודח לפני כשנתיים בהפיכה שהציתה משבר פוליטי חמור, שב אמש (יום שבת) לארצו. עם נחיתתו בנמל התעופה בעיר הבירה טגוסיגלפה, חגגו במקום אלפי תומכים שחנו בנמל בציפייה לבואו.

 

 

סלאיה, בן 59, שב להונדורס כחלק מהסכם בינלאומי שסולל את דרכה של המדינה המרכז אמריקנית בחזרה לקהילה הבינלאומית. המדינה סולקה מ"ארגון מדינות אמריקה" בשל ההפיכה הצבאית נגד משטר סלאיה ביוני 2009. בעקבות חזרתו, צפוי הארגון להתכנס בקרוב ולדון בהחזרתה של הונדורס כחברה מלאה בו.  


אלפי תומכים בשדה התעופה. סלאיה בעיר הבירה טגוסיגלפה (צילום: רויטרס)

 

סלאיה שירד מהמטוס כשהוא חובש את כובעו הלבן, שנהפך לסימן ההיכר הבולט שלו, קרא לשים קץ להפיכות הצבאיות במדינה וקרא לתומכיו לנקוט "התנגדות בלתי אלימה בלבד". הנשיא המודח אמר לאלפים שחיכו לו: "בעיות העוני והשחיתות, מהגדולים שבאתגרים הניצבים לחברות באמריקה הלטינית, לא ייפתרו באמצעות אלימות, אלא רק דרך דמוקרטיה".

 

"ניצחון גדול לעם בהונדורוס"

לסלאיה התלוו בטיסה אשתו, שתיים מבנותיו, כמה בכירים בממשלו, נשיאה לשעבר של פנמה ושרי החוץ של ונצואלה ובוליביה, שממשלותיהם תמכו בסלאיה במאבקו בקושרים נגדו. את שחרורו של סלאיה בירכו בין היתר נשיא קולומביה, חואן מנואל סנטוס, ונשיאת ארגנטינה, כריסטינה פרננדס דה-קירשנר, שתמכו בו בגלות וסייעו במגעים שהביאו לחזרתו.

 

נשיא ונצואלה הודו צ'אבס, בעל-בריתו של סלאיה מבחינה רעיונית ומעשית, "צייץ" בטוויטר: "סלאיה חזר לאומה ההונדוראית! זהו ניצחון גדול לעם בהונדורס! הלאה הדיקטטורות! יחי כוח העם הישיר! תחי הדמוקרטיה האמיתית!"  


"הלאה לדיקטטורות! תחי הדמוקרטיה האמיתית". צ'אבס (צילום: רויטרס)

 

ההפיכה שאיחדה בין האויבים המרים

ההפיכה בהונדורס היתה אירוע יוצא דופן משום שהיא הביאה כמה אויבים מרים להתייצב בחזית אחת נגד הקושרים נגד סלאיה. התגובה המיידית של כל המדינות המעורבות באזור, כולל ארצות הברית וונצואלה, היתה גינוי גורף.

 

במהלך מאבקו נגד הממשלה הזמנית שמונתה אז, חזר סלאיה בחשאי לתוך הונדורס והתבצר בשגרירות ברזיל. רק לאחר שהושג הסדר בינלאומי בתיווך קוסטה ריקה השכנה ולאחר שהעם דחה במשאל את חזרתו של הנשיא בעל האוריינטציה השמאלנית, הסכים סלאיה לצאת לגלות בשנית.

 

זמן לא רב אחר כך נערכו בחירות בהונדורס, ונבחר פורפיריו לובו, פוליטיקאי ימני מיריביו של סלאיה. עד היום לא מכירות מדינות רבות באמריקה הלטינית בתוצאות הבחירות ההן, על אף שסלאיה לא מערער על התוצאות באופן גלוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האיש והכובע. סלאיה
צילום: AP
גינוי חריף להדחת סלאיה. אובמה
צילום: AFP
מומלצים