בעקבות הפיחות בבלארוס: הסתערות על החנויות
אזרחי המדינה הקומוניסטית לשעבר, שהפחיתה את ערך הרובל שלה ב-36%, רוכשים מכל הבא ליד, החל ממוצרי חשמל, דרך תכשיטים ועד מוצרי מזון, בניסיון לנצל את שער החליפין הישן. המוצר המבוקש ביותר, שכמעט אינו בנמצא, הוא דולרים
אזרחי בלארוס מסתערים בימים האחרונים בהיסטריה על מדפי החנויות המתרוקנים בניסיון לההשתמש ברובלים שלהם המאבדים מערכם, לאחר שביום שלישי שעבר הפחיתה בלארוס את ערך הרובל שלה בעוד 36%, כשהיא מעמידה אותו על שער של 4,930 רובלים עבור דולר. החשש מזינוק חריף נוסף במחירי הסחורות המיובאות, מעודד את התושבים לקנות מוצרים מכל הבא ליד, במדינה הקומוניסטית לשעבר.
בחנות הכלבו הגדולה המרכזית בעיר הבירה מינסק, אי אפשר למצוא עוד מסכי טלוויזיה או מקררים במחסן, אחרי שאנשים מיהרו לבזבז את הרובלים שלהם על כל מה שיכלו, ממכשירי חשמל, למעילי פרווה ועד לתכשיטים. "אנשים קנו הכל...הכל. המשלוחים הבאים הם כולם בשער החליפין החדש. רק סיכות לעניבה נמכרות בשער הישן", אומר אחד המוכרים במחלקת התכשיטים.
גם מצרכי המזון נחטפים. "אני קניתי אורז, שוקי עוף קפוא ופסטה עם כל הכסף שנשאר לי מהפנסיה", אומרת ליליאן פבלוביץ', פנסיונרית ממינסק. "המחירים החדשים יהיו גבוהים הרבה יותר עבור הכל, ובדרך הזו אני אשרוד עם המחירים הישנים לתקופה מסוימת".
צרכנים שמעוניינים לרכוש דולרים במחירי השערים הרשמיים מתקשים לעשות זאת, כשכל כך מעט אזרחים מוכנים למכור את המטבע האמריקני ולרכוש את הרובל המקומי. הדבר מוביל לתורים ארוכים מחוץ לחנויות המרת המטבע.
"אף אחד לא מכר דולרים היום", אומרת אזרחית היושבת עם ארבעה אנשים נוספים על קופסאות וכסאות מתקפלים ליד אחת מחנויות המרת הכספים במינסק, כשהם ממתינים לדולרים, או כל סוג של מטבע זר אחר שיוצע למכירה, "אתמול כמה אנשים מכרו חמישה עד עשרה דולרים".
העומדים בתור מחזיקים בידיהם רשימת 50 רוכשים פוטנציאלים של מטבע זר, הממתינים להצטרף למכירה. מדי פעם הם מגיעים למקום לבדוק ששמם לא לא נמחק, מתוך תקווה להשיג קצת מטבע זר.
"אנשים מנסים להיפטר מהרובלים שלהם, ולהשקיע במשהו, כל דבר, לא משנה מה. הם מסתובבים בין החנויות ומחפשים פריטים שהם יכולים לקנות במחירים הישנים", אומר קונסטנטין סקורטוביץ', אנליסט כלכלי.
הנשיא מאשים את מחירי האנרגיה של רוסיה
כמה מהכלכלנים הזהירו שהצעדים של הממשלה לייצוב המטבע הלאומי התנהלו שלא כהלכה. "הפיחות הגיע מאוחר מדי", אומר סטניסלב בוגדנקביץ, הנגיד לשעבר של הבנק המרכזי, "זה היה יכול להתנהל בצורה תרבותית, ולהתחיל עם 15%-20%. אבל עכשיו, זה מגיע עם הפסדים כבדים לחסכונות בבנקים ולאוכלוסיה ככלל", אומר הנגיד לשעבר.
המשבר הכלכלי של בלארוס פרץ בעקבות גרעון מסחרי שערורייתי והוצאות לאומיות עצומות שהקדימו את הבחירות לכהונה הנוספת של הנשיא, הדיקטטור אלכסנדר לוקשנקו.
ביום רביעי הודה הנשיא שערכו של הרובל מתרסק, אבל הוא סירב לייחס את הבעיות למדיניות הכלכלית של ממשלתו, כשהוא מאשים את המצב בעליות המחירים של מגזר האנרגיה שנקבעים על ידי רוסיה. "אולי הגזמנו עם ניסיונות ההרגעה, אבל העניין המרכזי הוא הקפיצה במחירי האנרגיה", ציטטה סוכנות החדשות המקומית דברים שאמר לוקשנקו בזמן ביקורו בקזחסטן. "זה בסדר שנעשה פיחות, אין עם זה בעיה", אמר.
לוקשנקו מבקש לקבל הלוואת חילוץ מרוסיה, שבמשך שנים תמכה בכלכלה הבלארוסית על ידי מכירה של גז במחירים זולים מאוד למדינה. אלא שבשנה שעברה מוסקבה העלתה את המחירים, כשבכיר בממשל הרוסי צוטט השבוע כשהוא אומר שבלארוס "חייתה על חשבוננו מספיק זמן".
איחוד של מדינות ברית המועצות לשעבר פועל כעת לגבש הלוואה של 3 מיליארד דולר לבלארוס, בתמורה למכירה של החברות הנשלטות על ידי המדינה. החלטה סופית בנושא צפויה להתקבל ב-4 ליוני. רוסיה נמצאת כבר כעת במעמד שמאפשר לה להשתלט על חברת הגז הממשלתית של בלארוס והיא לוטשת את עיניה לעבר כמה נכסים תעשיתיים בעלי ערך במדינה.