שתף קטע נבחר

הסיגריות מתייקרות - המכירות רק עולות

העלאות המסים שחלו על סיגריות בשנתיים האחרונות לא הרתיעו, ונרשמה דווקא עלייה בשיעור המעשנים בישראל. הפטנט: עוברים למותגים זולים. מנכ"ל משרד הבריאות: "אנשים מתאבדים דרך הסיגריות. אסור לעמוד מהצד". האם החוקים החדשים יצליחו היכן שהכיס נכשל?

עם החקיקה החדשה שנועדה להגביל את המעשנים , שיעור המעשנים בישראל רק עולה: שיעור העישון בישראל בשנים 2010-2009 עמד על 23.3% בקרב בני 21 ומעלה - שיעור גבוה יותר מזה שנרשם שנה קודם לכן. חמישית מהמעשנים הם "מעשנים כבדים", שמעשנים יותר מחפיסה ביום.

 

 

נתונים אלה הוצגו היום (א') על ידי משרד הבריאות במסגרת הדו"ח השנתי בנושא עישון, ולצדם הוצגו מסקנות הוועדה שעל בסיס המלצותיה יינקטו צעדים למניעת עישון.

 

מפילוח הנתונים עולה כי עלייה נרשמה בקרב גברים ערבים (52% מהם מעשנים) ונשים ערביות (9.7%) ואילו במגזר היהודי ישנה מגמת יציבות בקרב הגברים (28%) וירידה קלה בקרב הנשים (16.1%).

 

קונים מותגים זולים

אף על פי שבשנתיים האחרונות חלו העלאות במיסוי על הסיגריות, הדבר לא השפיע על המעשנים. מהדו"ח עולה כי נרשמה עלייה של 0.5% בצריכת הסיגריות הלאומית בשנת 2009, בהשוואה ל-2008.

 

חיים גבע הספיל, אחראי תחום העישון במשרד הבריאות, הסביר כי "בשנתיים האחרונות חלו העלאות מסים של כ-22% וצפינו שתהיה ירידה בתחום זה. המגמה היא שפשוט קונים מותגים זולים יותר". 

 

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, התייחס לנתונים בדאגה: "בשלוש השנים האחרונות שיעור המעשנים בישראל לא יורד ואנחנו מודאגים.

 

"כל העולם מתחיל להקדים אותנו, ביוון ובטורקיה יורדים בשיעורים אדירים ואנחנו תקועים במקום.

 

"חובה עלינו לעשות הכל באמצעות המיסוי, הפרסום והשיווק. אסור לעמוד מהצד. אנשים מתים מסיגריות יום יום. אנחנו רואים את שיעורי העישון ושיעורי סרטן הריאה באוכלוסייה הערבית וזה מטריף אותנו. אנשים מתאבדים דרך הסיגריות".

 

פרופ' גמזו אמר כי יגיש בתוך חודש המלצות לוועדת השרים לענייני חקיקה להחמרת האיסורים על עישון במקומות ציבוריים. "אנו נמצאים בצומת קריטית לדרך שבה מדינת ישראל תטפל בנושא העישון".

 

עוד הסביר על משמעות אישור הממשלה היום: "הממשלה בעצם החליטה לקבל את יוזמת משרד הבריאות לשנות את החוק שעוסק במניעת עישון במקומות ציבוריים. ישונה גם החוק שמגביל פרסום ושיווק של מוצרי טבק.

 

"בנוסף לכך, יבחן שר האוצר את הגדלת שיעור המס על סיגריות, יוקם גוף בעל סמכויות אכיפה במשרד הבריאות, ויהיו פקחים שיפעלו למניעת עישון מטעם משרד הבריאות. נפעל גם להגבלת העישון בתחבורה הציבורית בתיאום עם משרד התחבורה".

 

נתון מעניין אחר שעולה מהדו"ח מראה כי חברות הטבק הפחיתו את השקעות העתק שלהן בקידום מכירות ושיווק בשיעור של 25%, והשקיעו בשנת 2009 "רק" 37 מיליון שקל בסעיפים אלו.

 

"חברות הסיגריות לא נשארות אדישות למאמצי משרד הבריאות. ב-2008 הושקע הרבה כסף בפרסומות וחסויות, כתגובה להחמרת החקיקה שהייתה אז. ב-2009 לא הייתה כמעט חקיקה בנושא עישון וההשקעה בתחום הזה ירדה", אמר גבע-הספיל.

   

מה יהיה גורל הדיוטי פרי?

התוכנית שאישרה הממשלה מבוססת על שורה של המלצות שהגישה ועדה ציבורית לצמצום העישון ונזקיו, שבראשה עמד פרופ' גמזו ובין החברים בה פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן. 

 

אחת ההמלצות המסקרנות ביותר של הוועדה לא הובאה היום לאישור הממשלה, והיא לבטל את הפטור ממכס על רכישת סיגריות בדיוטי פרי בטווח של שלוש שנים.

 

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הודיע כי לא קיבל את ההמלצה הזו: "נושא הדיוטי פרי לא פשוט, הבנו שזה גורם גם להגברה של הברחות. גם בעולם לא ראיתי שזה נהוג, ונשמור את זה לשלב הבא".

 

שתי סנקציות קשות נוספות שעליהן המליצה הוועדה הן העלאת המס על סיגריות ב-3% לפחות, כך שישתווה למס הממוצע באיחוד האירופי, וכן העלאה פי חמישה של מס קנייה על טבק לנרגילה וטבק להרחה. משרד האוצר אמר כי יודיע בתוך חצי שנה על עמדתו לגבי העלאת מס על הסיגריות בשיעור של 10%. 

 

עוד הוצע כי חברות הטבק יעבירו את רשימת הרכיבים בסיגריות ומידע על רעילותם לידי שר הבריאות והוא יהיה רשאי להחליט אם לפרסם אותם, למעט סודות מסחריים.

  

אסור לעשן בבית כנסת ובממ"ד

המלצות הוועדה בנושא איסור עישון מחמירות אף יותר מאלו שנדונו בישיבת הממשלה. הוועדה המליצה לאסור עישון בשורה של מקומות ציבוריים נוספים: משרדי ממשלה (ובעתיד יורחב לכל מקומות העבודה), אולמות אירועים, איצטדיונים ואמפי-תיאטראות ומחוץ לבתי החולים. העישון ייאסר אף בבתי כנסת, במסגדים, במתנ"סים ואפילו במקלטים ובממ"דים, לאחר שנמצא כי בשל המתח הרב הנוכחים במקלט מציתים סיגריה, למורת רוחם של משתמשים אחרים במקום.

 

ישנה המלצה לאסור על עישון בבריכות שחייה ובשטח של 2.5 מטר מסביבן. במסעדות ובבתי קפה יותר לעשן רק בחלק שלא יעלה על רבע מהשטח החיצוני שלהן. כן ייאסר עישון בבתי אבות.

  

בנוגע לעישון בבתי הספר, הציבה לה הוועדה כיעד להוריד לאפס את החשיפה של תלמידים לעישון כפוי בבתי הספר, לאחר שבסקר של משרד הבריאות דיווחו 30% מהם כי עישנו בקרבתם בבית הספר.

 

הוועדה הציעה לאסור לחלוטין עישון בבתי ספר, פרט לבתי ספר עם חצר גדולה העולה על 50 דונם שבהם ניתן להקצות מבנה מבודד בחצר לצורך כך ולהבטיח שהתלמידים לא ייחשפו לעישון כפוי של מורים.

 

בוועדה ציינו כי שר החינוך התנגד ליוזמה דומה שעלתה בוועדת הבריאות של הכנסת וכי הסתדרות המורים מתנגדת גם היא להצעה.

 

חברי הוועדה ציינו כי המדיניות הנוכחית שלפיה ישנם אזורי עישון מבודדים למורים בחצר בית הספר "מובילה לתחומים אפורים, לעיגול פינות והמסר לתלמידים הוא כפול ומזיק של עצימת עין וחוסר יכולת או רצון להתמודד עם האכיפה". 

 

באשר לעישון במקומות בילוי, אחד מלקחי התיקון האחרון לחוק היה שלא ניתן לקנוס את המעשן או את בעל המקום, משום שעד הגעת הפקח כבר הספיקו לכבות את הסיגריה. לצורך הגברת האכיפה ממליצה הוועדה לקבוע סף מסוים של זיהום אוויר, שמעליו ניתן לקנוס את בעם המקום. 

 

הוועדה אינה ממליצה לאסור הצגת סיגריות באופן בולט בחנויות ובנקודות המכירה, אך מציינת כי "סביר שצעד זה יהיה מתבקש ונדרש בתוך שנים בודדות". 

 

עוד מוצע להקים קרן שאליה יועברו כספים מקנסות בגין עבירה על חוקי העישון. הכסף יועבר למשרד הבריאות וישמש לפעולות לצמצום העישון. 

 

הוועדה המליצה כאמור על הקמת יחידה ייעודית למלחמה בעישון במשרד הבריאות ובה יחידת פיקוח, שתבצע פעילות גלויה וסמויה. עוד המליצה להקים מעין "מלשינון" לדיווח על מקומות שבהם החוק לא נאכף. 

 

לצד החמרת המגבלות על המעשנים, מציעים בוועדה להקל על המבקשים להיגמל ולשפר את הנגישות לאמצעי הגמילה מעישון. כיום מממנת המדינה, באמצעות סל התרופות, מתן תרופות גמילה בשילוב סדנה קבוצתית בקופות החולים.

 

הוועדה ממליצה לכלול במסגרת זו גם ייעוץ אישי, להגיש לסל הבריאות שירות גמילה מעישון באמצעות קו טלפוני וכן להכליל תחליפי ניקוטין בסל התרופות. 

 

יעדי הוועדה לשנת 2020

  • הפחתה של 8% בשיעור המעשנים בישראל (מ-22.8% ל-14.8%).

 

  • הפחתת עישון סיגריות ונרגילות בקרב בני 12 עד 16 בשיעור של 60% (מ-3.6% ל-1.3%); בקרב חיילים בשיעור של 45%; בקרב המשוחררים בשיעור של 35%.

 

  • הפחתה של כ-40% במספר חפיסות הסיגריות הנרכשות.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברות הטבק הפחיתו את ההשקעה בפרסום
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים