שתף קטע נבחר
 

מעשנים? מתברר שאפשר לפטר אתכם

אם אתם יוצאים בכל כמה דקות לעשן ובכך פוגעים בקצב העבודה שלכם - דעו שהחוק אינו מגן עליכם בפני פיטורים. למעשה, למעסיק שלכם אפילו מותר לדרוש שלא תעשנו כלל. על רקע ניסיונות הממשלה לצמצם את כמות המעשנים במדינה, בדקנו מה מצבם במקומות העבודה

הממשלה רוצה שנפסיק לעשן, אך איך זה ישפיע, אם בכלל, על העובדים המעשנים? הממשלה אישרה אתמול (א') את התוכנית הלאומית לצמצום ממדי העישון ונזקיו בישראל, שאחד מיעדיה, הורדה של שיעור המעשנים ב-8% בתוך שמונה שנים ומניעת חשיפה של אוכלוסיות רבות, בהן תלמידים, לעישון כפוי. עלות ההצעה שגיבש סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מוערכת בכעשרה מיליון שקלים.

 

  

בין השאר, מדובר בהגבלות רבות על ציבור המעשנים, עם איסור העישון במקומות כגני אירועים ותחנות אוטובוס ורכבת. הגבלות נוספות המתוכננות הן קנסות למעשנים על סמך זיהום באזורי בילוי והגבלות על פרסום הסיגריות.

 

אך מה לגבי עישון במקומות עבודה? האם לעובד מותר לצאת להפסקות עישון והאם למעסיק מותר לפטרו עקב זאת?

 

"החוק אינו מתייחס לעישון כאל פרמטר שאסור להפלות בגינו ולכן לדעתי, מעסיק יכול לדרוש ממועמד שלא לעשן בזמן העבודה", אומרת עו"ד דגנית לפידור-זינגר ממשרד לפידור ושות' המתמחה בדיני עבודה.

 

אך מה עם עובד שמעשן, ולא יכול להימנע מכך משך שמונה שעות רצוף ואף יותר?

 

"אם העילה לפיטורים היא עישון בעבודה אך עבודתו של העובד לא נפגעת בשל העישון - אין עילה לפיטורים. אבל אם העובד יוצא בכל דקה והדבר הוא נגד שביעות רצון המעסיק - יש כאן עילה לפיטורים", אומרת לפידור-זינגר. היא מוסיפה כי הנושא טרם נבחן בבית הדין לעבודה.

 

האם אני בתור מעסיק יכול לפסול מראש בראיונות עבודה עובדים שמעשנים?

 

"גם סוגייה זו לא נבחנה בבית דין לעבודה", אומרת לפידור-זינגר. "עישון לא נבחן כפרמטר ולכן ניתן לדרוש ממועמד שלא לעשן בזמן העבודה. הדבר יכול להיחשב כשיקול של המעסיק".

 

האם מקום העבודה חייב לאפשר לי לצאת להפסקת סיגריה?

 

"מקום העבודה חייב לאפשר לך הפסקות בהתאם לחוק. לא ניתן לדרוש הפסקות עישון מהמעסיק והחוק לא מחייב את המעסיק לתת זאת, בניגוד להפסקות המחייבות אותו כמו הפסקות שירותים וחובת התפללות".

 

גם בחוק שעות עבודה ומנוחה וגם בחוק שיוויון הזדמנויות בעבודה אין ציון של נושא העישון. על פי חוק שעות עבודה ומנוחה (תשי"א 1951), ביום עבודה של שש שעות ולמעלה, תופסק העבודה למנוחה ולסעודה ל-3/4 שעה לפחות, ובכלל זה תהיה הפסקה רצופה אחת של חצי שעה לפחות.  בעת הפסקה הנמשכת חצי שעה או יותר רשאי העובד לצאת מהמקום שבו הוא עובד, אלא אם נוכחותו במקום העבודה היא הכרח לתהליך העבודה או להפעלת הציוד והשימוש בו.

  

באחרונה החלו לא מעט מקומות עבודה לממן חלקית סדנאות גמילה מעישון לעובדיהם כך שהרווח יהיה כפול - העובדים יוכלו להיגמל מההרגל הלא בריא ומקום העבודה יזכה לפרודוקציה גבוהה יותר מהעובד.

 

רק 20 משרות ללא מעשנים

עד כאן לגבי עובדים מעשנים במקום עבודה, אך מה לגבי מועמדים למשרות חדשות? האם עליהם להגיד בראיון העבודה כי הם מעשנים או שמא עליהם לא לדווח על עובדה זו?  

 

"ידוע לי שיש מעסיקים ששואלים בראיונות עבודה את המועמד האם אתה מעשן", אומרת יעל פרימק, מומחית לראיונות עבודה ומרכזי הערכה באולג'ובס. "אך יש לציין כי לא מדובר בדבר גורף".

 

האם עלי להגיד בראיון עבודה שאני מעשן?

 

"אם שואלים, צריך תמיד להגיד את האמת", אומרת פרימק ומציינת כי נתקלה בעבר במרואיינים שאמרו כי "יש גבול עבור מה שאני יכול לעשות בשביל העבודה". אותם מרואיינים, אגב, לא התקבלו לעבודה המיוחלת.

 

מה לגבי מעסיק עתידי? האם עליו לשאול מרואיין אם הוא מעשן?

 

"אם למעסיק יש בעיה עם עישון בסביבת העבודה שלו אז עליו להגיד זאת בראיון עבודה כי זה סוג של תיאום ציפיות. יחד עם זאת, אין מקום לחנך את המועמד בראיון העבודה - אם הוא מעשן יש לומר לו היכן מעשנים ובזאת לסיים את הנושא".

 

מסתבר כי נכון להיום אין עסקים רבים אשר מפרסמים במודעותיהם "לא מעשן" כחלק מהדרישות לקבלת עבודה.

 

דנית ניצן, מנהלת מחקר ותוכן באולג'ובס מציינת כי "מתוך 31,277 משרות שיש במאגר המשרות בישראל, רק 20 משרות מפורסמות כיום ובתוכן העדפה ל'לא מעשנים', מה שמעיד על כך שלפחות כלפי חוץ מעטים מאוד הם המעסיקים שמציינים בגלוי שהם מעדיפים עובדים לא מעשנים על פני מעשנים". 

 

על פי נתוני הלמ"ס שהתפרסמו אתמול (א'), אחוז המעשנים בישראל נמצא במגמת ירידה, בדומה למגמה הכללית במרבית מדינות ה-OECD. מאמצע שנות ה-90 ירד אחוז המעשנים בקרב הגברים בכ-17% ובקרב נשים בכ-21%.

 

כמה אנחנו מעשנים ביום עבודה?

מסקר שערכה עוקץ מערכות, הבודק את הרגלי העישון בעבודה, עולה כי 26.73% מהגברים מעשנים במקומות העבודה לעומת 18.25% מהנשים. בולט במיוחד מספר העובדים הצעירים המעשנים - 36.5% מהעובדים הצעירים מעשנים ו-29.4% מהעובדות.

 

הסקר הקיף 174 חברות, המעסיקות כ-3,100 עובדים ובמסגרתו נבחנו נתונים משעון הנוכחות, רישום ידני של הפסקות העישון בעסקים שאינם מנהלים את ההפסקות בשעון הנוכחות וכן באימות טלפוני של הנתונים.

 

עוד עולה מנתוני הסקר כי גברים לוקחים לעצמם בממוצע כ-50% יותר הפסקות עישון ביום עבודה. 5.15% לעומת 3.47%. המגזר שבו יצאים הכי הרבה עובדים להפסקה הוא בשמירה ואבטחה ואילו העובדים במשרדים יוצאים להכי מעט הפסקות עישון ביום.

 

משך הפסקת העישון בקרב הנשים גדול יותר - משך הפסקה ממוצע של עובד הוא 5.48 דקות ואילו הפסקת עישון ממוצעת של עובדת היא 7.02 דקות (כ-28% יותר).

 

רק מעט יותר ממחצית מקומות העבודה מקצים אזורים מיוחדים לעישון. ביתרת המקומות יוצאים העובדים החוצה לעשן או שמעשנים באזורים ציבוריים.


פורסם לראשונה 29/05/2011 18:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים