לטוס מבית חם. נוער אתיופי מככב באוניברסיטה
נערים אתיופיים מהבית החם של ויצו בשכונת פרדס כץ השתתפו בקורס תעופה לנוער שוחר מדע באוניברסיטת ת"א. הטיסן שבנו הרקיע שחקים והיה למוצלח בקורס. "התרגשנו ושמחנו שהצלחנו כמו הילדים הישראלים שנולדו כאן. אנחנו מסוגלים לכל דבר"
בחמש השנים האחרונות הילדים למדו ושיחקו בחנות קטנה וצפופה ליד השוק, במקום הצר מלהכיל את מספרם, את הצורך שלהם במרחב שכולו שלהם ולא פחות מכך – צר מלאפשר את חלומותיהם, את שאיפותיהם ואת מימוש הפוטנציאל הגלום בהם. הבית החדש מכיל בין היתר חדר מחשבים ובו שבע עמדות מחשב. בעתיד תשופץ החצר שתשמש את הילדים לפעילויות ספורט כגון טניס שולחן, כדורסל ועוד.
רחלי מנגולי, יו"ר סניף ויצו פרדס כץ, סיפרה כי אחת מהמתנדבות בבית החם, מרים פינטו, פנתה לפני כשלוש שנים למחלקת נוער שוחר מדע ע"ש דב לאוטמן שבאוניברסיטת תל-אביב, בבקשה לפתוח את עולם המדע בפני ילדים ונוער שעלו מאתיופיה. הבקשה נענתה בחיוב, ומאז, פעמיים בשנה, מתקיימים שלושה קורסים.
הטיסן שלא עצר, ושני טייסים גאים (צילומים: רחלי מנגולי)
רחלי מנגולי מסבירה: "מדובר בקורס רפואה, הנדסת מטוסים ופיסיקה ניסויית, המיועד לבני נוער מכל רחבי הארץ. המטרה היא לחשוף אותם לאוניברסיטה, למוסדות להשכלה גבוהה ולנוער שוחר מדע. החשיפה לעולם המדע והטכנולוגיה מאפשרת גירוי ומחשבות לגבי העתיד שלהם ונותנת להם תקווה ואפשרות לחלום על העתיד בו יוכלו להשיג כל מה שירצו".
לפני כשבוע סיימו בהצלחה מרובה מלקמו ירדאו (בן 13), אבבה אסרס (14) וואלם פארגה(12) את קורס הנדסת מטוסים ותעופה בו לקחו חלק.
אבבה אסרס: " מאוד נהניתי מהקורס ולמדתי המון על היסטוריה של בניית מטוסים וכדורים פורחים במאה ה-19. מבין שלל הסיפורים, מרתק היה סיפורם של האחים רייט, שבתחילת המאה ה-20 הרכיבו מנוע על דאון והתחילו לטוס למרחקים גדולים. המדריך תומאס לימד אותי חוקי פיסיקה והנדסה שעזרו לנו לתכנן את טיסן הקלע שלנו (טיסן קלע - טיסן המונע באמצעות גומיה).
מלקמו ירדאו: "היינו צריכים לשרטט מטוס, ועל פי השרטוט הזה בנינו מטוס מעץ. אבי סייע לי בהכנות לבניית המטוס, הוא חתך איתי יחד את החלקים ומאוד שמחתי שהוא עזר לי. הוא גם אמר לי שהוא מאוד גאה בי. ביום סיום הקורס הטסתי את המטוס שבניתי, והמטוסים שלי ושל חבריי היו היחידים שלא התרסקו באוויר. התרגשנו מאוד ושמחנו שאנחנו הצלחנו, בדיוק כמו הילדים הישראלים שנולדו כאן. ההצלחה נתנה לנו להרגיש שאנחנו מסוגלים לכל דבר".
ומה תרצה לעשות כשתהיה גדול? "כשאהיה גדול אני רוצה להיות טייס בחייל האוויר ולהטיס מטוסי ג'מבו".
אוירה של למידה וסקרנות
שירה שופטי, מנהלת היחידה לנוער שוחר מדע ע"ש דב לאוטמן באוניברסיטת ת"א: "מדובר בקורסים שמטרתם לטפח מצוינות אקדמית ולסייע לתלמידים לממש את כישוריהם במגוון תחומי מדע. התלמידים שהשתתפו אצלנו בקורסים המדעיים, הינם תלמידים מצטיינים ומחוננים המומלצים בבתי הספר.
"כמו כן, אנו מאפשרים לילדים ממשפחות במצוקה להשתלב בקורסים שלנו. השנה, כמו בשנים עברו, קלטנו את הילדים מויצו שהשתלבו בצורה בלתי רגילה ובלטו בקורס והצליחו לייצר אווירה של למידה וסקרנות, שבאה לידי בפרויקט הסיום. הילדים בנו עם המדריך שלהם, המדען תומס גולדמן, טיסן קלע שהצליח לשהות באוויר ולא התרסק".
הבית החם בפרדס כץ הוקם לפני כחמש שנים ע"י ויצו, על מנת להעניק פתרון ל-51 משפחות שזה עתה יצאו ממרכזי הקליטה ללא כל מסגרת תומכת, כלכלית ורגשית.
יוכי פלר, יו"ר ויצו ישראל, מספרת על המבנה החדש לבית החם: "הבית החם נחנך אחרי חיפושים אינטנסיביים למציאתו ופעילות רבה לגיוס תרומות למען הקמתו. פתיחת הבית החדש התאפשרה הודות לאדיבותם של מספר שותפים וביניהם עמותת 'שולחן עגול 5' שבראשה עומד ד"ר גיא ביבי, אשר תרמה כ-240 אלף שקלים לשיפוץ המבנה, דפנה וגדעון פישר – יו"ר מגבית ויצו ישראל, שלי וניר זיכלינסקי – אשר פתחו את ליבם וביתם, ועוד תורמים רבים אחרים.
בבית החם זוכים הילדים לתגבור לקראת כניסתם לכיתה א', עזרה בהכנת שיעורי בית ובהכנה לבחינות הבגרות, ועוד. "אנו גם דואגים לבריאותם של הילדים באמצעות טיפולי שיניים ורופאים מנתחים המעניקים להם שירות חינם אין כסף", מפרטת יוכי פלר. "הוריהם של הילדים מקבלים סיוע מהמתנדבים שמדריכים אותם להשתמש בתחבורה הציבורית, להכיר את זכויותיהם, להתנהל מול הבירוקרטיה הישראלית ואף מעניקים להם סיוע משפטי חינם באמצעות עורכי דין מתנדבים".
- כאמור, ביום שני, 30.5, תיפתח בתל אביב הוועידה הארצית של ארגון ויצו ישראל בהשתתפות מאות פעילות ומתנדבות מרחבי הארץ. בוועידה ינאמו שר הרווחה והתקשורת משה כחלון וראש העיר ת"א-יפו רון חולדאי וייקחו בה חלק גם נשות תקשורת ואמניות שקיבלו סיוע בפרויקטים החברתיים השונים של ויצו.