האוצר לרופאים: הקרקס לא יימשך. נפנה לבית דין
הממונה על השכר באוצר אמר כי צעדי הרופאים הם מעבר למידתיים: "זה לא אומר שנשלם ונישבר רק כי הם רוצים להתיש אותנו". לדבריו, האוצר קיבל מראש הממשלה מסר ברוח "ייתנו-יקבלו, לא ייתנו-לא יקבלו". הרופאים: "לא מאיימים עלינו"
הרופאים מאיימים להחריף את צעדי המחאה - והאוצר בתגובה שוקל לפנות לבית הדין לעבודה ולהוציא צווי מניעה נגד הרופאים השובתים, אם אלו ישתקו את מערכת הבריאות ב-1 ביולי. הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, אמר היום (ב'): "אנחנו לא יכולים להמשיך את הקרקס הזה. הצעדים של הרופאים הם מעבר למידתיים. הם פוגעים בציבור. אם בימים הקרובים הרופאים לא יירדו משלל הדרישות שלהם, נהיה חייבים לפנות לבית הדין".
הרופאים מאיימים לעבוד החל מחודש יולי רק לפי התקנים וללא שעות נוספות, עליהן הם לא מקבלים לטענתם תמורה. המשמעות היא שיהיו פחות רופאים במחלקות, מתמחים יעבדו פחות ורופאים מומחים לא יוכלו לעשות תורנויות.
"אנחנו לא יכולים להמשיך את הקרקס הזה" (צילום: מתי אלמליח)
לוין אמר בתדרוך לכתבים, כי במשרדו נוקטים בצעד הזה מתוך אחריות ציבורית. "הממשלה היא זו שמושלת. צריכה לתת דין וחשבון לציבור. הן לעניין מסגרות השכר והן לעניין הנזקים
המצטברים של השביתה. הציבור כבר שבע מההתנהלות הארוכה של המשא-ומתן. זה לא אומר שנשלם ונישבר רק כי הרופאים רוצים להתיש אותנו. חשוב לזכור שדרך המלך היא המשא ומתן ולא השביתה".
באוצר אמרו כי עדכנו אתמול את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בכוונתם להוציא צווי מניעה. לדבריהם, הם קיבלו ממנו מסר ברוח "ייתנו-יקבלו, לא ייתנו-לא יקבלו".
הממונה על השכר הזכיר גם הוא את נתניהו בדבריו: "יש לנו הנחייה חד משמעית מראש הממשלה, שאומר לנו את המשפט המפורסם 'יתנו יקבלו' ולא מוכן להסכם יקר שיפרוץ את מסגרות השכר. הרופאים הם אוכלוסייה יקרה לכולנו, אך צריך לבוא עם הסכם שישפר את הרפואה הציבורית. נכונה האמירה, כמו שאמרנו לארגון המורים: מוכנים להשקיע כסף, כדי לקבל זהב. מי שחושב שאם הוא ידמים את המערכת הוא ישיג את התוצאות שלו טועה. יש לנו יכולת עמידה. גם עם הסטייקים בנמלים. אנחנו מראים בכל החודשים האחרונים, שמי שרוצה להלך עלינו איימים לא יזכה לאוזן קשבת".
"לא נבהלים מהרופאים"
לוין הסביר: "השבועות האחרונים הוכיחו שכאשר בא ארגון עובדים ועושה שינוי אמיתי, אנחנו יודעים לשלם. אתמול חתמנו על הסכם עם ארגון המורים, שבמשך שנים לא חתם על הסכם והבין שצריך לעשות שינויים קשים. אני תקווה שגם הרופאים יבינו את המסר. לא רוצים לתת את תוספות השכר לרופאים הבכירים עם הפרקטיקה הפרטית. יש סדרי עדיפויות בממשלת ישראל".
מחלקות ריקות בימי שביתה. "אנו לא נבהלים" (צילום: ההסתדרות הרפואית)
באוצר מתכוונים לצרף לעתירה לבית הדין חוות דעת ממשרד הבריאות, שתעיד כי חולים ייפגעו מצעדי השביתה ומה יהיה היקף הניתוחים והפעולות שייפגעו מהשביתה.
סגן ראש אגף התקציבים באוצר, משה בר סימן טוב, הוסיף: "אנחנו לא נבהלים מצעדי הרופאים. אנחנו רגועים ושקולים. לכן הצענו לאורך כל הדרך את הבוררות. בית דין יכול לעזור לקדם את המשא ומתן, יכול להציב את האלטרנטיבה של בוררות, יכול להגיד שבזמן המשא ומתן לא יהיו צעדי ארגוניים וגם יכול לגשר בין הצדדים. נבקש ממנו שב-1 ביולי לא תהיה הדממת המערכת".
"הרופאים נושאים את תחלואי המערכת על גבם"
באוצר נעזרים בפנייה לבית הדין לעבודה בחוות דעת של מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, שכתב בעניין הצעדים
המתוכנים ב-1 ביולי כי "זהו צעד שאיננו יכולים לסבול. משמעותו פגיעה חמורה בביטחון החולים".
בהסדרות השיבו לטענות הבכירים באוצר ואמרו כי "האוצר מבין שאם הרופאים יעבדו על פי התקן שהמדינה קבעה, בעצם מערכת הבריאות הציבורית תקרוס ולכן הוא מרגיש שהוא במרוץ נגד הזמן. אבל אנחנו מרגישים שאנו במרוץ נגד הזמן כבר עשר שנים והסיבה היחידה שהמערכת לא קרסה עד כה כי ההסתדרות הרפואית והרופאים נטלו את האחריות ונשאו את תחלואי המערכת הציבורית על גבם".
עוד נמסר כי "לצערנו מסתבר שהאוצר אינו מוכן לפתור את הבעיות של מערכת הבריאות ואינו מוכן להיכנס לרפורמה ממשית להצלת מערכת הבריאות הציבורית".
בנוגע לאיום לפנות לבית הדין לענייני עבודה אמרו בהסתדרות הרפואית כי "בית הדין אינו איום עבורנו, נהפוך הוא, ההסתדרות הרפואית נוקטת בצעדים מתונים ובמשורה מתוך אחריות ציבורית וכי מובן שכשבית הדין ירד לעומקם של דברים ולאופן התנהלות המשא ומתן, הוא ייווכח שהאוצר לא זז מעמדותיו הראשוניות ולא מציע כל פתרונות של ממש לתחלואי המערכת".
"הכותרות אומרות ההפך"
גם ראש שדולת הבריאות בכנסת, ח"כ ד"ר רחל אדטו, זעמה על דברי אנשי האוצר: "איום משרד האוצר הינו תעודת עניות ומוכיח כי התנהלותו עד כה היתה טקטיקה מכוונת להביא לקטיעת המשא ומתן. העברת הדיון משולחן המשא ומתן לפתחו של בית המשפט תמנע כל דיון בנושא הצלת הרפואה הציבורית".
במהלך דיון בוועדת הכספים בנושא תעריפי הסיעוד, תקף סגן שר הבריאות יעקב ליצמן את הרופאים על המשך מאבקם ולא הביע התנגדות לפנייה לבית הדין לעבודה. לדבריו, הם מתעלמים מכל סיכום שהושג בסוגיות שנויות במחלוקת כמו השר"פ, תוספות שכר וכמות רופאים
בפריפריה.
"הסכמנו, הגשנו ניירות ומה אני מקבל בתמורה? כותרות בעיתונים שהכל ספינים של ליצמן. מוגזם לדרוש שהבכירים לא יעזבו את בתי החולים בשתיים אחר-הצהריים ושלא נראה רופא בכיר תורן בשבתות וחגים? אני אומר זאת כיהודי דתי כי זה פיקוח נפש. והבאתי גם פתרון לבכירים אבל הכותרות אומרות את ההפך".
הוא הוסיף: "לא אחתום על שום הסכם עם הרופאים שבו יצטרכו המתמחים לעבוד יותר מ-18 שעות רצוף ביממה. לא ייתכן שהם יעבדו 26 שעות רצופות. נהג שעובד מספר שעות כזה מורידים אותו מהכביש ואת הרופאים שדואגים לחיי אדם מפקירים".