שתף קטע נבחר

 

אהרן ברק: לא ניתן למנוע התאבדות השופט הבא

על רקע התאבדות השופט בן-עטר אמר נשיא העליון בדימוס שלא ניתן למנוע אירוע דומה, אך כדי לצמצם את הסתברותו, יש להוסיף שופטים. על הרעיון להגביל העמדת ראש ממשלה מכהן לדין: "זה מנוגד לחלוטין לתרבות המשפטית שלנו"

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק, אמר כי "לא ניתן למנוע את ההתאבדות הבאה של שופט בשל עומס התיקים". ברק אמר את הדברים במכללת שערי משפט, בהתייחס להתאבדותו בפברואר השנה של השופט מוריס בן-עטר מבית משפט השלום בירושלים. קרוביו של השופט סיפרו אז כי הוא כרע תחת עומס התיקים שהובאו לפתחו.

 

למרות דבריו של ברק במהלך ביקורו במכללה, לפיהם לא ניתן למנוע את ההתאבדות הבאה, הוא אמר כי ניתן וצריך לצמצם את הסתברותה. "הפיתרון לא יבוא רק בהוספת שופטים למערכת, אם כי ראוי להוסיף תקנים שיקלו מעט את העומס בבתי המשפט, כך שההסתברות ששופט ייקלע למצוקה נפשית וישלח יד בנפשו תהיה קטנה יותר", הסביר.

 

בן-עטר, בן 54 במותו, זומן שבועיים לפני שהתאבד לשיחה עם מנהל בתי המשפט, משה גל, ועם נשיאת בית משפט השלום בירושלים, והם הבהירו לו כי בשל הפיגורים הרבים שלו בטיפול בתיקים עומדות לפניו האפשרויות לפרוש או להתחיל למהר ולהדביק את הפער. במכתב ההתאבדות שהותיר אחריו כתב השופט "העומס הכריע אותי", וביקש סליחה מבני משפחתו. הוא הבהיר כי אין בלבו על איש.

 

במהלך ביקורו במכללה התייחס נשיא העליון בדימוס ברק גם להחלטתו של שופט בית המשפט העליון יורם דנציגר לקבוע כי הנשיא לשעבר, משה קצב, יישאר מחוץ לכלא עד לתום הדיון בערעורו. "איני בטוח שיש בכך סטייה מההלכות שקבע בית המשפט העליון בעבר", אמר ברק, "לגוף העניין ומבלי להתייחס לסוגייה הספציפית של קצב אני סבור שראוי לשקול אם לא כדאי לנו לאמץ את המודל שנהוג במדינות אחרות, ולפיו חזקת החפות עומדת לאדם גם לאחר שהורשע, וזאת עד לתום הדיון בערעורו". 

 

להשאיר את הערבים מיעוט - בדרך חוקית

ברק התייחס גם לכוונה לחוקק חוק שיגביל חקירה פלילית והעמדה לדין של ראש ממשלה מכהן, כך שבמהלך כהונתו ניתן יהיה להאשימו רק בגין מעשים שביצע במהלך הכהונה ולא לפניה. "עמדה כזאת קיימת בצרפת, אך היא מנוגדת לחלוטין לתרבות המשפטית שלנו", אמר ברק.

 

נשיא העליון לשעבר התייחס גם לאי מינויה של פרופסור רות גביזון לשופטת בבית המשפט העליון בגלל דעותיה, ואמר כי מעולם לא התנגד למינויה בגלל הדעות שלה, וכי בסך הכל תבע ממנה תקופת צינון לאחר שהשמיעה במקומות שונים

ביקורת חריפה על דרך התנהלותו של בית המשפט העליון. "גם לו הייתה משמיעה עמדות בתקשורת בעד בית המשפט לא הייתי ממנה אותה, כפי שלא תמכתי במינויו של פרופסור קרמינצר. אני סבור שמשפטן המביע עמדות בנושאים שנויים במחלוקת צריך לעבור תקופת צינון לפני שיוכל לכהן כשופט".

 

בהתייחסו לסכסוך הישראלי-ערבי אמר ברק כי יש לעשות הכול כדי לשמור על הרוב היהודי במדינה - במסגרת החוק. "אנחנו צריכים למצוא פיתרון לחיים ביחד בנינו לבין הערבים, תוך הכרה בכך שהם מיעוט וצריכים להישאר מיעוט בדרכים חוקיות, על-ידי כך שיתגבש מעמד בינוני ערבי חזק ועל-ידי כך שיהיה להם עניין בתעשייה, בחקלאות ובעושר שלנו. זה גם יביא להקטנת הילודה שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהרן ברק. על גביזון: "הייתה צריכה תקופת צינון"
משה קצב. "לא בטוח שיש סטייה מהלכות העליון"
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים