אולמרט מעיד לראשונה: "אני נאבק על חיי"
"חשוב שתכירו את האיש", אמר על עצמו ראש הממשלה לשעבר בבית המשפט, ודיבר על הקשר המקצועי עם שולה זקן: "היא מצאה חן בעיניי. אני הייתי המבוגר, היא היתה בחורה צעירה. חשבנו שהיא הכי מתאימה. לצערי גם כאן אנחנו יחד". לדבריו, סמך עליה ועל אורי מסר, וחתם על צ'קים בלי לבחון לעומק
פרשת ראשונטורס, פרשת מעטפות הכסף, פרשת מרכז ההשקעות - ועכשיו: פרשת ההגנה. ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט עלה הבוקר (יום ג') לראשונה על דוכן העדים במשפט המתנהל נגדו בבית המשפט המחוזי בירושלים. "אני נאבק כאן על חיי, לא על שום דבר אחר", הוא אמר לשופטים.
"אני יושב כאן לצערי. עברתי הרבה מכאובים ומצוקה כדי להגיע לרגע הזה", טען הנאשם במרמה ובהפרת אמונים. "הדברים שאני מספר מתחברים יחד למי שאני, לא למי שהוצגתי. לא לאיש שמנסים לצייר אותי. מאוד מאוד חשוב שתכירו את האיש כפי שאני מאמין".
השופט יעקב צבן קטע אותו: "רוב העדים שהופיעו פה כמעט מעריצים שלך... על איזה תמונה אתה מדבר"? אולמרט, שביקש להתנצל אם יאריך בדבריו, השיב: "בוודאי שזו לא היתה הדרך שבה התביעה ניסתה להציג אותי. היא עשתה מאמץ מיוחד להציג דמות קצת אחרת. אני נאבק כאן על חיי".
אולמרט, שהתכונן עם צוות ההגנה במשך שבועות, יחשוף לראשונה את קו ההגנה שלו.
אתמול הוא ביקש לדחות את עדותו בשל בעיה רפואית שמנעה ממנו הכנה ראויה לעדות, אולם השופטים מוסיה ארד, צבן ומשה סובל דחו את הבקשה. עדותו צפויה להתפרס על פני כמה ישיבות.
בראשית העדות, הסנגור, עו"ד אלי זהר, ביקש מאולמרט להציג את עצמו ולספר על עברו הן האישי והן הציבורי. הנאשם הגיב בחיוך ושאל "מה בדיוק אתה רוצה שאני אספר"? השופטים אמרו שיספר הכל מרגע לידתו. הוא פתח בדברים על משפחתו ועל עברו הצבאי.
"למה בחרת את שולה לתפקיד המזכירה שלך בתחילת הדרך?", שאל זהר על שולה זקן, שנאשמת לצד אולמרט. "היא מצאה חן בעיניי. אני הייתי המבוגר היא היתה בחורה צעירה. חשבנו שהיא הכי מתאימה. היא רק חיכתה לרגע הזה. אם היינו צריכים לחפש מישהי היינו מחפשים מישהי עם תכונות כאלו. במקביל לדרך שעשיתי היא עשתה דרך ארוכה מאוד - הפכה להיות מנהלת לשכה של ראש הממשלה".
"טלנסקי נראה לי צינור, שמחתי מאוד"
אולמרט אף סיפר בעדותו שכבר כשפתח משרד עורכי דין עם עו"ד אורי מסר, בו גם עבדה זקן, הוא סמך עליהם לחלוטין - רמז לקו הגנה לפיו פעולות נעשו שלא בידיעתו. לדבריו, הוא לא התעסק בצד הפיננסי של המשרד, ואף נהג לחתום על צ'קים שהגישו לו מבלי לבחון לעומק את הפרטים. כשנשאל אולמרט אם מאז הוא וזקן הולכים יחד, השיב: "לצערי גם כאן אנחנו יחד".
אולמרט העיד שתורמים עשירים שתמכו בו בעת המירוץ לראשות עיריית ירושלים בתחילת שנות ה-90' (ד"ר ג'סרסון וצ'ארלי בנדיי), הפגישו בינו לבין מוריס טלנסקי, כדי שזה יפעל כמגייס כספים למערכת הבחירות. "כשהם אמרו לי מי האיש אמרתי - נפלא. לא העלתי על דעתי שהוא לא עומד במבחנים של יכולת, הגינות ומקצועיות שנדרשים ממי שעוסק בתפקיד שחשוף לציבור".
טלנסקי "לא היה האדם היחידי שפעל למעני", הוסיף אולמרט, "אבל הוא בהחלט נראה לי צינור ואני שמחתי מאוד. נפגשתי איתו והוא מאוד מצא חן בעיני. הוא היה נחמד, ורבלי. הוא הציג את עצמו והוא הצטייר ככזה. הרושם הראשוני שלי עם טלנסקי היה של איש נחמד עם חוש הומור, לבבי, שאוהב את ירושלים אהבה אינסופית ושהאמין שאני יכול להיות ראש עיר".
הוא גם הזכיר ש"העמדות שאני מזוהה איתן היום מבחינה פוליטית הן לא... עשיתי דרך מאותם ימים", ולגבי הנדבן היהודי הוסיף: "יש כל מיני היבטים באישיות שלו שלא הכרתי אז, והם קצת מאכזבים אותי".
באותה פגישה, ציין "דיברתי איתו, אמרתי שאני זקוק לתרומות והיה ברור שהמאמץ העיקרי של טלנסקי הוא לגייס עבורי תרומות". הונו של איש העסקים, לדברי אולמרט, לא היה כה רב. "אומרים על כל אדם שעשה עסקה של חצי מיליון דולר הוא מליארדר... הוא היה שכיר בתנאים טובים מאוד שהרוויח כסף שבמונחים שלנו זה הרבה מאוד כסף. אבל זה לא...".
כשנשאל אם טלנסקי היה מתרים, ראש הממשלה לשעבר השיב: "הוא היה זה שהיה צריך לדבר עם האנשים בנקודות השונות באזורי ניו יורק, בעיקר בקהילות היותר מסורתיות. אלה הקהילות שהייתה להן רגישות גדולה יותר לירושלים. ההתייחסות לירושלים השליכה גם ליחס שלהם לראש העיר, לא משנה מי יהיה ראש העיר. אז יכול להיות שהוא היה מסדר לי פגישה אישית, או מארגן חוג בית".
הסנגור הבטיח עדות ארוכה
בתחילת הדיון נשא הסנגור עו"ד זהר נאום הגנה קצר. "אולמרט נאלץ לפרוש מתפקידו כראש ממשלה בגלל התעקשותו של פרקליט המדינה להביא את העד המרכזי כפי שנטען אז, מר טלנסקי, לעדות מוקדמת. הוא הובא לעדות המוקדמת כפי שנטען מנימוקים שונים שלא נמצא להם כל חיזוק", טען עו"ד זהר.
הסנגור הוסיף: "נבקש מאולמרט להתייחס בעדותו לכל פרט. הוא אכן מבקש לעשות זאת. נוכח ההיקף העצום של החומרים עדותו של אולמרט לא תהיה קצרה. הוא עד ההגנה המרכזי שלנו. עדותו מורכבת, היא דורשת התייחסות והיא עמוסה בפרטים. אנחנו מתכוונים לתת מענה לכל טענה וטענה - גם אם אין בה קמצוץ אמת, כדי להסיר כל ספק בנוגע לתקינות התנהלותו של אולמרט לאורך כל תקופת האישום, גם אם יש דברים שנראים היום בלתי ראויים. אנחנו מבקשים סבלנות".
שלוש הפרשות שבכתב האישום
בפרשת "ראשונטורס" נאשם אולמרט במרמה, בהפרת אמונים ובקבלת דבר במרמה. לפי כתב האישום, הוא קיבל מגופים ציבוריים ומהמדינה מימון כפול ומשולש לסכום של 85,000 דולר לנסיעותיו לחו"ל. הפרקליטות טוענת כי אולמרט פעל בשיטתיות בקבלת המימון הכפול, ואף שלשל לכיסו האישי את הסכום שהתקבל למימון נסיעות פרטיות של בני משפחה ושדרוגים למחלקה ראשונה.
הפרשה השנייה היא פרשת מעטפות הכסף (פרשת טלנסקי).
לפי כתב האישום, אולמרט קיבל מעטפות מזומנים ממקורבו משה טלנסקי בשווי כולל של יותר מ- 600,000 דולר, כשלטענת הפרקליטות הוא ניסה לקדם בתמורה את עסקי המיני-ברים של הנדבן היהודי. הפרקליטות טוענת כי הכספים הוחזקו ב"קופה סודית" בניהולו של עו"ד אורי מסר, שהיה מקורבו של אולמרט.
בפרשת מרכז ההשקעות, לפי כתב האישום פעל אולמרט כשר התמ"ת בניגוד עניינים, בהחלטות הנוגעות לחברות שייצג מסר.