לרקוד דווקא בשייח' ג'ראח
התשובה לשאלה "מה יש לנו לחפש שם?", שמופנית כלפי בחירת מסלול ריקוד הדגלים, חד-משמעית: שורשי העם היהודי בשכונה שבמזרח ירושלים איתנים ובני יותר מ-2,000 שנה. הניסיון למחוק את העבר - לא יצלח
ביום ירושלים הקרוב ישתתפו רבבות בריקוד הדגלים המסורתי, שלראשונה ייצא משכונת שמעון הצדיק לעבר הכותל המערבי, במסלול בו אוחדה ירושלים לפני 44 שנים על-ידי לוחמי הצנחנים.
דווקא בשכונה שסביבה ניטש הוויכוח המר בין מצדדי ומתנגדי חלוקת העיר, יצעדו עשרות אלפים, כשדגלי ישראל בידיהם, תוך הבעת תמיכה במיישבי ירושלים בירת העם היהודי - העיר אליה ערגנו אלפיים שנות גלות.
תמיהות רבות נשמעו על בחירת המסלול, ובראשן הטענה "מה יש לנו לחפש שם". שאלה שצריכה להישאל כלפי כל עם ולשון, אך לא כלפי העם היהודי ששורשיו במקום איתנים.
היינו שם
מזה כ-2,300 שנה שוכן במרכז האזור שיש המכנים אותו "שייח' ג'ראח" קברו של שמעון הצדיק - סבם של החשמונאים והכהן הגדול מאמצע תקופת בית שני - שעל שמו נקראת השכונה. בסמוך לו קבורים תלמידיו וחברי הסנהדרין, בכמה מערות קבורה. בקצה השכונה נקברו באותה תקופה, במתחם המכונה "קברי המלכים", גם כלבא שבוע אביה של רחל אשת רבי עקיבא, נקדימון בן גוריון מעשירי ירושלים, הלני המלכה ומשפחתה, ובמקום היו ממצאים יהודים שנשדדו בשנת תרכ"ג 1863 על-ידי
ארכיאולוג צרפתי שלחרפתנו מוצתגים במוזיאון הלובר ומדינת ישראל לא דרשה אותם מעולם.
בשנת תרל"ו (1876) רכש הראשון לציון, הרב הראשי לישראל הרב אברהם אשכנזי, את מתחם קבר שמעון הצדיק והקים שכונה יהודית עבור עניי ירושלים ועולים מארצות הגולה. מאוחר יותר, כאשר הרצל החל במימוש חלום שיבת ציון הוא ערך סיור בשכונת שמעון הצדיק בשנת 1898 וההוכחות ההיסטוריות שבהן חזה סייעו לו להסביר לעולם את בעלותנו על ארץ אבותינו. ב-1917, ועד הצירים לארץ ישראל - ארגון ציוני בראשותו של חיים וייצמן - שיפץ את הכניסה למערת קברי הסנהדרין במטרה להוכיח לאומות העולם שירושלים וארץ ישראל שייכים לעם היהודי.
עד מלחמת השחרור שגשגה השכונה היהודית, ונבנו בה חמישה בתי כנסת ו"כותאב" - בית ספר לילדים, סבי, מרן הרב עובדיה יוסף, שימש כקורא בתורה וכחזן בבית הכנסת לעדת יוצאי סוריה שבשכונה. חודש לפני הכרזת המדינה נרצחו ברחוב מעל בית הכנסת 78 יהודים בפיגוע הגדול ביותר בתולדות הציונות - טבח שיירת הדסה. עד היום 22 מהגופות לא הושבו .
היה או לא היה?
אף יהודי לא שאל מה היה להרצל או לחיים ויצמן לחפש בשכונת שמעון הצדיק, כולם הבינו שמקומות רבים בשכונה מבססים את טענתנו לבעלות על הארץ כולה.
אלו המכנים עצמם פלסטינים יודעים היטב שאין להם שורשים בארץ הזו ולכן הם עמלים במרץ להשמיד כל זכר יהודי בהר הבית, ושואפים לשלוט בשלב הראשון במזרח העיר כדי למחוק כל זכר וממצא ארכיאולוגי יהודי. בראיון טלויזיוני הבהיר שגריר הרשות הפלסטינית בלבנון את תורת השלבים: "היהודים מתייחסים לירושלים כמרכז הרוחני שלהם, הם מתייחסים ליהודה ושומרון כחלום ההסטורי שלהם, אם היהודים יעזבו מקומות אלה - החלום הציוני יתפורר מאליו ואז נתקדם הלאה".
אבל הם לא יתקדמו הלאה והטרור לא ינצח. ירושלים לא תחולק, ועיר דוד לא תהפוך לחמאסטן. כפי שאמר שמעון חשמונאי, נכדו של שמעון הצדיק, לשליחו של אנטיוכוס, שתבע ממנו להשיב לרשותו את הערים יפו וגזר: "לא ארץ נכריה לקחנו, ולא ברכוש נכרים משלנו, כי אם נחלת אבותינו אשר בעת מן העיתים בלא משפט נכבשה ואנחנו כאשר הייתה לנו עת השיבונו את נחלת אבותינו" (מכבים א' ט"ו).
שיבת ציון
מתברר שהטענות כי גנבנו ארץ לא לנו אינן חדשות, וכמו אז - גם היום - אנו שבים לבתינו ולאדמותינו השייכים לנו כדת וכדין. בשכונה נעשה צדק היסטורי, כאשר על חורבות בית המופתי הנאצי חאג' אמין אל חוסייני, שותפו של היטלר לביצוע תכנית הפתרון הסופי להשמדת היהודים,נבנית שכונה יהודית לתפארת ומתחם ביתו הפרטי
יהפוך לבית כנסת לזכר נרצחי השואה.
מנהיגנו נבחרו גם לרגעים קשים בהם הם נדרשים לעמוד בלחצים מצד האו"ם והעולם. כשם שלא יעלה על הדעת שצרפת תוותר על חצי מפריז עבור המהגרים המוסלמים, כך לא יעלה על הדעת שעם ישראל יוותר וימסור את מזרח ירושלים בידי הגרועים שבאוייבינו.
בית המשפט המחוזי והמטה הארצי של המשטרה, כמו גם משרדי המשפטים, המדע והטכנולוגיה, השיכון, וביטחון הפנים נמצאים בשכונת שמעון הצדיק המחדשת פניה, ובניה שבים אליה. דווקא בימים אלו, בהם מערערים על זכותנו בירושלים, רוקדי ריקוד הדגלים יבואו ביום חגה של העיר לשכונת שמעון הצדיק לחזק ולהתחזק, ולחזות בחזון שיבת ציון הקורם עור וגידים.
חג ירושלים שמח!
- יהונתן יוסף הוא תושב שכונת שמעון הצדיק