גם צעירי לונדון מיואשים: איך נקנה דירה?
הדור הצעיר של שוכרי הדירות בבריטניה חושב שלא יוכל לגייס את המשכנתא הנדרשת כדי לרכוש דירה; 84% ויתרו על רכישת דירה מחשש שלא יקבלו הלוואה, ו-64% לא מאמינים שיש להם סיכוי להיות בעליו של בית אי פעם
""דור של צעירים בריטים קרוב לאבד את התקווה שהוא אי פעם יהיה בעליו של בית משלו", כך קובע היום (ב') עיתון האינדיפנדנט הבריטי, שמפרסם סדרת כתבות מיוחדת העוסקת במצב הדיור במדינה. על פי סקר המוצג בכתבה המרכזית, רבים מהדור הצעיר של שוכרי הדירות בבריטניה היו רוצים לרכוש דירות - אך הם חושבים שלא יוכלו לגייס את המשכנתא הנדרשת מהם כדי להתקדם בסולם הנדל"ן.
ממצאי הסקר מקבילים למחקר של ארגון Shelter העוסק בתחום הדיור, שחושף שמספר המשכנתאות שהוצע באפריל, צלל לרמה הנמוכה ביותר מאז החל תיעוד היצע המשכנתאות באי הבריטי. רק 29,355 משכנתאות ניתנו באפריל - ירידה של 18% בהשוואה לאותו החודש בשנה שלפני כן.
הסקר של העיתון, שכלל 8,000 נסקרים ברחבי המדינה בגילאים 20 עד 45, מצא שיותר משלושה רבעים מהנשאלים שאינם מחזיקים בדירה, היו מעוניינים לרכוש אחת, אבל 64% מתוכם לא מאמינים שיש להם סיכוי להיות בעליו של בית אי פעם.
הסקר גם מצא כי 84% מהמעוניינים ברכישת דירה בפעם הראשונה בחייהם, ויתרו על כך בעקבות האמונה שהבנקים לא ירצו לתת להם הלוואה וימצאו תירוצים לסרב להם. 67% מהם חשבו שאין כמעט טעם לנסות ולהגיש בקשה למשכנתא מאחר שהסיכוי שיקבלו אחת נמוך מאוד.
"דור ההשכרה"
קמפבל רוב, יו"ר ארגון Shelter, אמר לעיתון כי "זו הייתה הדרך המקובלת, שבה אתה גדל, עוזב את בית הוריך ומתחיל חיים משלך. המחקר שלנו מראה שינוי דראסטי בחברה, כשהצעירים היום לא יכולים לעשות את אותן בחירות כמו הוריהם ונשדדת מהם האפשרות לחיות חיים מלאים ועצמאיים".
אליסון בלקוול, כותבת הדוח של המרכז הלאומי למחקר חברתי, שהתבסס על הסקר, אמרה לעיתון כי "לתופעה של 'דור ההשכרה' יכולות להיות השלכות סוציו-כלכליות מרחיקות לכת. ככל שיש פחות אנשים שמסוגלים לקנות בתים, יש פחות אפשרות לממן את בנייתם של הבתים החדשים הנדרשים בבריטניה כדי לעמוד בביקוש, ולכן התוצאה תהיה האטה בשוק הדיור".
עם זאת העיתון מדווח, כי המכון לתכנון ומחקר של מדיניות ציבורית מזהיר מפני הסיכונים הקשורים לפתיחת שוק המשכנתאות. בדו"ח משלו שפרסם המכון אתמול, נטען כי אחת הסיבות למחירי הבתים הגבוהים היא מכיוון שקל מדי לרוכשים לגייס משכנתאות שהם בקושי יכולים לעמוד בהן.
המכון מציע שהממשלה תגבש תקנות שיגבילו את היקף המשכנתאות לכ-90% משוויו של הנכס בלבד ויעמדו על גובה של פי שלוש וחצי מההכנסה השנתית של משק הבית. כך, טוענים החוקרים, תמנע בועת נדל"ן נוספת במדינה.