אבסורד: מי מטרטר ניצולי שואה בדרך לתרופות?
עשרות ניצולי שואה, שחלו במחלות הקשורות לתקופת המלחמה, זכאים לקצבאות. הבעיה: כדי לקבל אותן הם נדרשים להציג מסמכים רפואיים מלפני עשרות שנים - שאינם קיימים. "זו ממש בושה", אומרת ל-ynet רעייתו של אחד הניצולים
ניצולי שואה שמעוניינים לקבל הטבות נוספות בגין מחלות הקשורות לשנות המלחמה נדרשים להמציא מסמכים רפואיים בני עשרות שנים - אך לא מצליחים להשיג אותם. כך טוענים באגודה לזכויות החולה. לטענת האגודה הצטברו אצלם בשבועות האחרונים יותר מעשרים פניות של ניצולים ובכולם חוזרת הטענה כי הם אינם יכולים למצוא מסמכים בני עשרות שנים, מהם עולה כי הם אובחנו כחולים במחלות כמו סוכרת, סרטן או יתר לחץ דם.
"זה כסף שאני צריך כדי לקנות תרופות"
"אני מקבל קצבה כבר הרבה שנים ולאחרונה קיבלתי מכתב שאם אני חולה סוכרת לב או לחץ דם גבוה אני צריך לשלוח מסמכים כדי שיעלו לי את הקצבה", סיפר ל-ynet אלברט פרימו בן ה-84 מבת ים. "שלחתי מסמכים וקיבלתי תשובה שהם לא יודעים מאיזה שנה זה. אז מה, אני יכול להוכיח שזה משנת 43', כשהייתי במחנות? או משנת 50' כשהייתי בצבא? כתוב שאני יכול לפנות לבית המשפט. השופט יכול להוכיח שאני חולה? מצד אחד אנחנו צריכים להמציא מסמכים עתיקים ומצד שני הקופה לא נותנת את הנתונים".פרימו מוכר כיום כנכה בשיעור של 62.5% נכות והוא מקבל קצבה של כ-3100 שקלים. לאחרונה ביקש שיכירו גם במחלת הסוכרת וביתר לחץ דם, מהן הוא סובל. בנוסף הוא הציג מסמכים על ניתוח מעקפים, שעבר בשנת 1999.
"זה כסף שאני צריך כדי לקנות תרופות", הוא אומר. "יש לי הרבה חברים ניצולי שואה וכמעט כולם לא יכולים להוכיח. שאלתי למה צריך את זה? מה צריך להראות, יותר מזה שאני מטופל? אבל אמרו לי שלא יכולים לעזור לי".
פרימו, יליד בולגריה, עבר את שנות הכיבוש הנאצי במולדתו במחנה ריכוז בשם סומוביד. הוא מספר כי ניסה לברוח, אך הנאצים תפסו אותו והיכו אותו בצורה קשה. לאחר המלחמה נדד לרומניה, לצרפת ולבסוף, לאחר שהות בחנה המעצר של הבריטים בקפריסין, הגיע לישראל והתגייס לצבא. הוא שירת כנהג של האלוף מאיר עמית והמשיך לעבוד כנהג גם לאחר מכן.
"אני מסתדר, יש לי פנסיה ויש לי בת שעוזרת לי. אבל אני יודע שיש אחרים שאין להם פנסיה ומתפרנסים רק מזה", הוא אומר.
"במקום לעזור לניצולים - דורשים ניירות שאינם"
גם אורה גלבוע, המתגוררת בקרית מוצקין, מנהלת חלופת מכתבים עם הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר, בשם בעלה יעקב בן ה-78, יליד רוסיה, שעבר את שנות המלחמה בבריחה עם אמו ואחותו מגבול פולין-רוסיה ועד לקזחסטן."בעלי לא רצה במשך כל השנים לקבל את הקצבה, היות ואנחנו לא זקוקים לכסף", סיפרה ל-ynet. "רק לפני שנתיים, אחרי ששמענו מכל החברים שיש אפשרות לקבל, הוא ביקש את הזכויות שלו בשל סוכרת ולחץ דם. ביקשו ממנו להביא ניירות מקופת חולים. בשנות ה-80 הוא היה מטופל אצל רופא פרטי שעבד במכבי וכבר נפטר, וכנראה שלא העביר את החומר. משרד האוצר, במקום לעזור לניצולים, דורש ניירות שאינם.
"זה ממש בושה וזועק לשמים. אנחנו כבר שנה מתרוצצים אחרי הניירות. הציעו לי ללכת לעורך דין, אבל אני לא אלך בשביל 100-200 שקל. המקרה הזה מדגים איך מטרטרים את הניצולים. אלו אנשים אחרונים, אנשים שזקוקים, והאוצר עושה להם צרות".
הרשומות הרפואיות נשמרות לעשר שנים בלבד
ההטבות הנוספות בשלן פונים הניצולים לקבלת קצבה אושרו לפני שנה, בתום דיון של ועדת מומחים בראשות פרופ' מרדכי שני, מנהל בית החולים שיבא לשעבר. הוועדה קבעה כי ישנן מחלות נוספות שניתן להכיר בהן ככאלו שנגרמו בשל המלחמה. בין ההמלצות: להכיר הכרה מלאה במחלת האוסטאופורוזיס (שמזכה בתרופות חינם ובאחוזי נכות), הכרה מלאה בסרטן המעי הגס והריאות, אפשרות להכרה בתנאים מסויימים במחלות עור כמו פסוראזיס ואטופיק דרמטיטיס והרחבת הקריטריונים להכרה ביתר לחץ דם, סוכרת ומחלות לב."אנחנו מוצפים בפניות וזה איום ונורא", אומרת עדינה מרקס, יושבת ראש האגודה לזכויות החולה. "יש בעיה בנושא הזה. הרשות לטיפול בניצולים פרסמה תקנות חדשות ויש אפשרות לקבל די הרבה כסף ופטורים. אלא שהניצולים צריכים להביא מסמכים רפואיים המצביעים על כך שהפגיעות שלהם נובעות מהשואה. מדובר על מסמכים מלפני עשרות שנים, אבל רשומות רפואיות נשמרות רק לעשר שנים ולאנשים אין דרך למצוא אותן.
התחיל מרוץ גדול ואנשים מחפשים את המסמכים שלהם, אלו אנשים שרוצים את הכסף והם כבר זקנים. בזמן האחרון פנו אלינו כ-22 איש בנושא. אלו אנשים באחרית ימיהם, אנשים שמטבעם הפרוטה לא מצוייה בכיסם ומאוד כואב להם. כנראה שמי שכתב את ההנחיות לא מכיר את המטריה ולא יודע שרשומות רפואיות נשמרות לזמן של 10 שנים".
ממשרד האוצר נמסר: "ברשות לזכויות ניצולי שואה מכירים את הבעיה. עם זאת, לאורך השנים רק מיעוט התובעים לא הצליחו להציג את המידע. יחד עם זאת, לשם הכרה במחלה רופאי הרשות מסתפקים במכתב חתום מהרופא הנוכחי המציין את תאריך תחילת המחלה, כאשר במקביל הם מסתמכים על פיסות מידע רפואי הנמצאות בתיק האישי על מנת לאפשר אישור זכאות במקרים שאכן מגיע. כמובן שללא חומר רפואי כלשהו אין אפשרות לקבוע זכאות".