שתף קטע נבחר

זהר קוסמטיקס: שביתה בניגוד לצו בית המשפט

עובדים המפעל לקוסמטיקה בירוחם חסמו את הכניסה למקום והשביתו את העבודה - למרות שסכסוך העבודה הוכרז רק אתמול ובית הדין לעבודה אסר עליהם לשבות. יו"ר הוועד: "לא אמרתי להם לשבות, אבל ההנהלה גרמה לכך". נציגת ההסתדרות: "זה מה שקורה כשמתעללים בהם"

250 עובדי מפעל זהר קוסמטיקס (קרליין ירוחם לשעבר) מקבוצת אמיליה פיתוח, משביתים היום (ג') את המפעל. העובדים חסמו את הכניסה למפעל, עצרו את כניסת הרכבים והאנשים ממנו ואליו, כיבו את האורות והפסיקו כליל את העבודה. חלק מהעובדים עומדים בשער, קוראים קריאות נגד ההנהלה ומבעירים צמיגים. למפעל הוזעקו כוחות משטרה וכיבוי אש.

 

 

השבתת המפעל נעשית בניגוד להוראה מפורשת של בית הדין לעבודה בבאר שבע. השופט, משה טויטה, הורה לעובדים, שפתחו כבר אתמול בעיצומים, לחזור לעבודה מלאה, ובמקביל הורה לשני הצדדים לקיים הידברות על טענות העובדים. השופט ציין בהחלטתו, כי "הצעדים הארגוניים שננקטים במפעל (עיצומים ושביתה, ת.ג) אינם עומדים בחובת תום הלב. נאסר לנקוט בכל פעולה שפוגעת בעבודה".


עובדי זוהר קוסמטיקס מפגינים. יצטרכו לחזור לעבוד (צילום: הרצל יוסף)

 

יש לציין גם שההסתדרות הכריזה רק אתמול על סכסוך עבודה במפעל, ומשמעות הדבר היא שהעובדים יכולים לנקוט בשביתות ועיצומים רק החל בעוד 13 יום. יו"ר הוועד, מוריס סוויסה, הסביר: "כיו"ר ועד, אף פעם לא אמרתי לעובדים לא לעבוד. אבל צריך להבין שזה לא קל פה. יש פה 250 משפחות מתפרנסות מהמקום הזה יום ולילה, לא רואים את הילדים ונאמנים למפעל. אי אפשר לתאר את הנזק שנגרם כאן. ההנהלה לא רוצה וועד עובדים. אם המפעל הזה ייסגר תהיה פה מכת אבטלה נוראית ביישוב. זה בלגן רציני. העסק פה חם".

 

רכזת האיגוד המקצועי של עובדי המפעלים הקוסמטיים בדרום הארץ, קלאריס ויניג, אמרה: "אני יודעת שהם שובתים בניגוד להחלטת השופט. מה אני אעשה להם. זה מה שקורה כשדורכים על עובדים ומתעללים בהם". 

 

הסכסוך במפעל התעורר סביב כוונת ההנהלה לפטר מספר עובדים ותיקים. בהסתדרות טוענים כי המפוטרים הם עובדים שעמדו לקבל קביעות וכי פיטוריהם נעשים, לכאורה, דווקא כעת כדי למנוע מהם קביעות. ההסתדרות מוחה גם על כך שהפיטורים, וניוד של עובדים נוספים ממקום למקום, נעשים בלא התייעצות עם הוועד בניגוד למקובל במקומות עבודה מאורגנים. ההסתדרות טוענת כי ההנהלה מתעלמת מקיומו של הוועד ופועלת בצורה חד צדדית ואף מסרבת להיפגש עם חברי הוועד.  

 

אתמול החלו העובדים לשבש את הכניסה והיציאה למפעל, ועובדים עזבו את עבודתם ויצאו לשבת במדשאות. בשלב מסויים כיבו העובדים את האורות, וההנהלה הפסיקה אור כל זאת הוחלט על ידי ההסתדרות כי סחורה לא תצא מהמפעל ולא תיכנס אליו ויוכרז סכסוך עבודה. לטענת עובדי המפעל, נשלף השעון מחדר האוכל וכובו האורות ובהנהלה הוחלט על הפסקת הייצור, ובמקביל, פנתה ההנהלה לבית הדין לעבודה וביקשה להפסיק את העיצומים - וכאמור, נענתה.

 

בהנהלה מסרבים להגיב לטענות העובדים ולשביתה. יו"ר אמיליה פיתוח, תמי גוטליב אמרה בתגובה ל-ynet: "כל הדיאלוג שלנו עם העובדים מתנהל ישירות איתם ועם ועד העובדים ולא בכלי התקשורת".

 

"צריך להתחנן על כל דבר"

דבורה פרץ (48), חברת וועד במפעל ועובדת במקום כבר 25 שנה, סיפרה: "אנחנו עובדים תחת הסכם קיבוצי, עם משכורת בסיסית ביותר ופרמיות עלובות. הפשוטים מקבלים פחות".

 

פרץ, העובדת במחלקה של אריזה ידנית, ואורזת בעצמה את מוצרי הקוסמטיקה, היא אם לחמישה ילדים, הגדול בן 28 והקטן בן 11. "קשה לנו להסתדר עם הילדים. גם בעלי עובד, אבל מקבל משכורת נמוכה. קשה להסתדר עם שתי משכורות מינימום", סיפרה. לדבריה, "ברוב המקרים אנחנו לא מקבלים את מה שמגיע לנו. אין לנו רווחה, אין לנו תנאים. כל דבר צריך להתאמץ ולשכנע את ההנהלה לתת לנו. כל דבר אנחנו צריכים לבקש בתחנונים. אנחנו לא מוכנים לדרך הזו יותר". פרץ ניסתה למתן את דבריה, מחשש ש"ההנהלה תתנכל לעובדים".

 

"העובדים ממורמרים פה, חשים שההנהלה לא סופרת אותם", סיפרה גם יפה אבוקסיס (47), העובדת במפעל 26 שנה. "בעבר הייתה לנו הנהלה שהבינה אותנו. אני מקבלת שכר של 4,700 בתור אחראית מחלקה. וזה אחרי 26 שנות וותק. קשה לחיות מהשכר הזה, עם שלושה ילדים, בת חיילת ובן שהשתחרר לא מכבר. הקטנה שלי בת 16, אבל אנחנו מצליחים להסתדר. אנחנו מסתדרים בכוחות עצמנו, עם קצת עזרה מהצד.

 

"אנחנו נלך עם המאבק הזה עד הסוף. מה שההנהלה רוצה לעשות זה לפטר עובדים לפני שיקבלו וותק, ולהעסיק רק כאלה שיהיו זמניים. הם רוצים להרוס את הוועד. הקמנו את המפעל הזה בידיים שלנו. אף אחד לא ייקח מאיתנו את המפעל הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעל זוהר קוסמטיקס
צילום: הרצל יוסף
מומלצים