חשש: שינוי תקנות בנייה בגדה יפגע בסביבה
משרד הביטחון מבקש להעניק לראש המינהל האזרחי סמכות בלעדית להחליט על סלילת דרכים זמניות ביהודה ושומרון, אולם הארגונים הירוקים מתנגדים: מי ידאג אז לסביבה?
תקנות חדשות שגיבש משרד הביטחון, שצפויות לזכות באישור מחר (ד') במועצת התכנון העליונה ביהודה ושומרון, נתקלו בהתנגדות סביבתית חריפה. הסיבה: התקנות מבקשות להעניק לראש המינהל האזרחי סמכות בלעדית להחליט לגבי סלילת דרכים זמניות בגדה המערבית, מבלי שיהיה נתון לפיקוח ארגונים סביבתיים.
מועצת התכנון היא המוסד התכנוני שפועל בשטחי יהודה ושומרון, בהיעדר חוק ישראלי מוסדר באזור זה. במועצה 10 חברים, בהם נציגים מתחום איכות הסביבה, ועל פעילותה מפקחים משקיפים נוספים המייצגים את הארגונים הירוקים.
עד כה נהגו לדון בסוגיות דוגמת סלילת כבישים, כלל הגופים החברים במועצה, אולם עתה חוששים הארגונים הירוקים כי אישור התקנות והפקעת הסמכות מידי יתר החברים, תגביר את הסכנה לפגיעה קשה בטבע.
התקנות שיועלו מחר לדיון, הונחו על שולחן המועצה לפני כשבועיים, וכבר אז זכו לביקורת חריפה מצד השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. בין היתר, הוא הביע חשש כי הן יאפשרו סלילת כביש לעיר הפלסטינית רוואבי בהליך של פטור מתכנון, והדבר יגרום לזיהום הסביבה בפסולת ושפכים.
לדברי ארדן, עתה נאלצים היזמים הפלסטינים להעביר את חומרי הבניין להקמת העיר דרך כביש הגישה המצוי בשליטה ישראלית - ורק כך יכולה המדינה לדרוש מהיזמים לעמוד בדרישות הסביבתיות. "אישור התקנות מבטל למעשה כל אפשרות לפיקוח ושליטה על המפגעים הצפויים מהליכי פיתוח העיר", הבהיר.
לקראת אישור התקנות מחר, פנו גורמים סביבתיים נוספים למועצה בדרישה לגנוז את היוזמה. במכתב ששיגרה החברה להגנת הטבע, נכתב כי מדובר בהליך לא תקין מבחינה מנהלית וציבורית,
שכן הוא פוגע בזכות ההתנגדות, וכן כי זהו פתח לגרימת נזק סביבתי ואקולוגי לאזור. לטענת החברה, "התקנות פותחות פתח לראש המינהל לאשר דרכים בכל יהודה ושומרון, שעלולות להיות להן השפעות סביבתיות ואקולוגיות כבדות ובלתי הפיכות, ללא כל דיון ציבורי או העלאת נימוקים סביבתיים בעד או נגד אותן דרכים".
תלונות דומות הציגו בפני המועצה נציגי עמותת ""ירוק עכשיו", הפועלת בשטחי יהודה ושומרון, וכן מנכ"ל איגוד ערים לאיכות סביבה שומרון, יצחק מאיר. במכתב למועצה, כתב מאיר כי "יש חשש סביר שהתקנות מטרתן לאפשר אישורים מתוך גישה של צורך מיידי, ללא לקיחה בחשבון של צורכי הדורות הבאים".
Read this article in English