53 ימים בחושך: תושבי כפר בגליל ללא חשמל
עיכוב באישור תוכנית מתאר של כמאנה הוביל לניתוק הזרם לעשרות תושבים לפני כחודשיים. במועצה הבטיחו שהבעיה תיפתר בקרוב, הם בטוחים: "ניסיון לגרש אותנו מאדמותינו"
מישהו הפסיק את הזרם: עשרות תושבים בשכונה המערבית בכפר כמאנה שבגליל מנותקים מחשמל כבר 53 ימים, לאחר שלדבריהם עמותה שסייעה להם הפסיקה להעביר להם חשמל. הם זועמים על הנזק הכלכלי והנפשי שנגרם להם, ומחכים שהמועצה האזורית משגב תפתור את הבעיה.
- עדכונים שוטפים בעמוד הפייסבוק של ynet
אחד התושבים, מוסטפא סואעד, סיפר ל-ynet על הקושי בעקבות הניתוק: "אנחנו מפעילים גנרטור חמש שעות ביום. כל משפחה משלמת 100 שקלים ליום על השימוש בו, דבר שגרם למשפחות נזק כספי ועומס נפשי. בגלל עומס החשמל בחלק מהבתים התקלקלו מכשירי חשמל. אנחנו קונים אוכל כל יום, כי אנחנו לא יכולים לשמור את המזון בקירור".
תושב אחר אמר: "עדיף לנו לחיות ביער ולא לחיות בבתים בלי חשמל.
אנחנו נתקעים בקשיים שקשה להתגבר עליהם. הילדים שלי לא יכולים להכין את שיעורי הבית שלהם, כי הם לא יכולים להפעיל את המחשבים".
החום הכבד, והקיץ שעומד בפתח, גורמים לתושבים לחשוש שלא יוכלו להפעיל מזגנים. "על המועצה האזורית לטפל בנושא באופן דחוף ואם לא - יהיו תוצאות קשות. לא נוכל לסבול יותר", אמר אחד התושבים.
התושבים סיפרו שניסו לפנות למועצה האזורית ולחברת החשמל, אך הדבר טרם הוביל לפיתרון. מוחמד סואעד, תושב נוסף, אמר שבחברת החשמל לא התנגדו לחבר אותם, אך "בשל חוסר תוכניות לתשתיות בכבישים הכל מתעכב, והקורבן היחיד הם התושבים". לטענתו, "המצב לא התקדם, אלא הידרדר. הצעד הזה הוא ניסיון לגרש אותנו מאדמותינו ואני אישית מעדיף לגור במקום אחר עד שימצאו לנו פתרון".
דוברת המועצה האזורית משגב, נירית סגל, מסרה בתגובה: "בשכונה המערבית בכמאנה יש מספר בתים בהם מתגוררים דיירים, מבלי שניתן למבנה טופס 4, וללא חיבור לחשמל". היא הסבירה ש"לא ניתן לתת לבתים טופס 4, כי התוואי בו החשמל מתוכנן לעבור עדיין לא נקבע סופית בתכנית המתאר. אישור תכנית המתאר מתעכב בשל התנגדויות ביישוב". היא ביקשה להדגיש כי "המועצה משקיעה מאמץ רב בקידומה.עם אישור תכנית המתאר – הבעיה תיפתר".
סגל כינתה את המקרה של כמאנה "מצב ייחודי מבחינה תכנונית".
לדבריה, לאחר שהמדינה הכירה ביישוב באמצע שנות ה-90, ערכה המועצה תוכנית מתאר בה נכללו שתי שכונות, המזרחית והמערבית, שאושרה בשנת 2000. אלא שבהמשך עתרו לבג"ץ תושבי שתי שכונות של כמאנה, שלא נכנסו לתוכנית, ושם הוחלט לערוך תוכנית חדשה. משרד השיכון ערך תוכנית כזו, שנמסרה ב-2008.
"לצערנו הוגשו לתוכנית מעל 50 התנגדויות תושבים, שחלקן סותרות אחת את השנייה. לאחר מיצוי הליך ארוך של שמיעת ההתנגדויות וגיבוש ההחלטה תוקנה התכנית בהתאם להנחיות, וכעת היא מוגשת לבדיקה סופית של הוועדה המחוזית. בחודשים הקרובים צפויה התכנית להיות מאושרת", הוסיפה סגל.
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "חברת החשמל אינה יכולה להקים רשת חשמל ולחבר מבנה ללא קבלת היתרים מהגורמים המוסמכים וביניהם: הוועדה לתכנון ובנייה והרשויות השונות. החברה מחוייבת לקבלת אישור מבעלי הזכויות על הקרקע בה תעבור רשת החשמל".