שתף קטע נבחר
 
צילום: אסף אמברם

פנק אותה: המדריך להכנת פנקוטה

לכבוד חג השבועות יעל גרטי יצקה תועפות של שמנת מתוקה לסירים, בחשה ולחשה, כדי להגיש לכם את המדריך האולטימטיבי להכנת פנקוטה - קינוח איטלקי קלאסי קל-הכנה ומדהים בטעמו

המרכיבים אופן ההכנה אחסון והגשה מתכונים 
חג השבועות בפתח, ורבים מתלבטים איזה קינוח כדאי להגיש לשולחן החג. אם אתם חוגגים את ערב החג בביתכם, פנקוטה יכולה להיות הקינוח האידיאלי עבורכם: המרכיבים נגישים מאוד, ההכנה קלה ומהירה – וכל שנדרש הוא מעט מקום במקרר עבור הקעריות. מוכנים? מתחילים.

 

המרכיבים

פָּנָקוטָה (או פָּנָה קוטָה, Panna cotta), שפירושו באיטלקית שמנת מבושלת, היא קינוח איטלקי קלאסי שמוצאו באזור פיימונטה. פנקוטה קלאסית מורכבת משמנת, סוכר, וניל וג'לטין, אך עם הזמן נוצרו מאות גרסאות שונות, המשחקות עם המתכון הבסיסי.


(צילום: אסף רונן)

 

שמנת

המרכיב העיקרי בפנקוטה הוא שמנת. לעתים יופיע חלב במקום אחוז מסוים מהשמנת במתכון, במטרה להפחית מאחוזי השומן (וגם מעט מעלוּת המרכיבים) וכדי להשיג פנקוטה קלילה יותר במרקמה ופחות שמנתית או כבדה. "פנקוטה משמנת בלבד היא כבדה מדי לטעמי", אומר שף-קונדיטור אורן גירון ("עושים בישול"), "ופנקוטה מחלב בלבד היא דלה מדי. השילוב המנצח בעיני הוא שליש חלב ושני שליש שמנת".

 

"כשמוסיפים לפנקוטה טעמים, מבשלים ומצמצמים את השמנת כדי שהטעמים ייספגו. אחוזי השומן עולים כך, וכדאי לאזנם עם מעט חלב", מוסיף השף דיוויד פרנקל ממסעדת "פרונטו".

 

האם אפשר להשתמש בשמנת שמכילה 15% שומן בלבד, במקום שמנת שמכילה 32% או 38% שומן?

"אפשר", עונה גירון, "אך אז יש להשתמש בשמנת בלבד - ולא לשלבה עם חלב". "זה אפשרי," עונה רוסֶלה יונה, שפית-קונדיטורית של קונדיטוריית "ביסקוטי", "אך המרקם ייפגע ויהיה פחות קרמי וחלק". "התוצאה תהיה פחות עשירה, מן הסתם", עונה דיוויד פרנקל, "אך מתאימה יותר לשומרי משקל". "מבחינת יציבות הקינוח אין בעיה להמיר שמנת מתוקה בשמנת רזה יותר", עונה לילך גרמן, שפית ובעלים של קייטרינג הבוטיק "פודארט-לילך", "משום שבכל מקרה הג'לטין הוא המרכיב שמייצב את המנה".

 

ומה עושה מי שאלרגי לחלב או מעוניין במתכון פרווה מטעמי כשרות? האפשרויות הן כדלקמן:

  • קרם קוקוס: תיאורטית, אפשר להמיר את כל כמות השמנת בקרם קוקוס (19-21% שומן), לבשלה עד סף רתיחה בדיוק כמו המתכון הראשון בכתבה ולקבל קרם שנראה כמו פנקוטה, אך שונה בטעמו. לקבלת תוצאה טובה ממליץ פרנקל לצמצם את קרם הקוקוס. לא מומלץ לנסות להכין פנקוטה מנוזל קוקוס, משום שאחוזי השומן בו נמוכים מדי. אפשר לשלב בין שמנת צמחית ונוזל קוקוס, כפי שמציע גירון, אך הטעם לא יהיה משובח במיוחד ואף יופיע טעם לוואי של השמנת הצמחית, שגירון ממליץ לנטרל בעזרת זסט של קליפת לימון. לדברי פרנקל, אפשר לצמצם את נוזל הקוקוס עד שיסמיך, או לחלופין להוסיף מייצב, דוגמת עמילן.
  • חלב סויה, כפי שממליצה רוסלה.
  • שמנת צמחית

 

שלב הניסוי: הכנתי פנקוטה משולבת קרם קוקוס ושמנת, התוצאה לא היתה לטעמי וטעם הקוקוס לא היה מורגש. הכנתי פנקוטה נוספת, מקרם קוקוס בלבד ואת האמרטו המרתי ברום. התוצאה לא היתה לטעמי והקוקוס היה מורגש מעט מאוד. מבחינתי – לא מומלץ.

 

סוכר

מהו היחס האידיאלי בין שמנת וסוכר בפנקוטה, כדי שהפנקוטה לא תצא מתוקה מדי?

לדברי אורן גירון היחס האידיאלי הוא 100 גרם סוכר ל-500 מ"ל נוזלים, כלומר 20%.

 

שלב הניסוי: במתכון של אורנה ואלה (ראו בהמשך) מופיעים 70 גרם סוכר לעומת 750 מ"ל שמנת, כלומר קרוב ל-10% - והתוצאה איננה מתוקה מדי. במתכון של לילך גרמן (ראו בהמשך) מופיעים 250 גרם סוכר לעומת 1,200 מ"ל נוזלים, כלומר קרוב ל-20% - וגם זו, עד כמה שהדבר לא נשמע הגיוני, איננה מתוקה מדי. מסקנתי היא, אם כן: הִמנעו מלעבור את סף ה-20% סוכר לעומת נוזלים.

 

וניל

להכנת פנקוטה קלאסית תזדקקו למקל וניל, שניתן להשיג בכל חנות תבלינים, או למשחת וניל, שהיא מוצר נפלא, המקל מאוד על השימוש בווניל, נשמר לאורך זמן במקרר וניתן להשיג בחנויות המתמחות בקונדיטוריה.

 

ומה לגבי תמצית וניל? לטעמי לא כדאי, משום שתמצית איננה איכותית מבחינת אותנטיות הטעם כמו וניל מתרמיל או משחת וניל - ואיננה מותירה את הנקודות השחורות הקטנטנות כמו וניל אמיתי.

 

ומה אומרים השפים בעניין? אורן גירון ממליץ להשתמש במקל וניל, שיניב את הטעם הנכון. אם אין בנמצא, ניתן להשתמש במשחת וניל – ועל שימוש בתמצית וניל ימליץ רק אם ממש לא מצליחים להשיג מקל או משחת וניל. לדברי לילך גרמן, שימוש במשחת וניל במקום במקל וניל מקצר את משך הבישול, משום שהמשחה נטמעת בקלות רבה יותר בשמנת.

 

שלב הניסוי: הכנתי את כל הנסיונות עם משחת וניל והתוצאה היתה מצויינת.

 

ג'לטין

מרכיב הכרחי בפנקוטה הוא הג'לטין, האחראי על ייצובה והפיכתה לקינוח שניתן להפוך מקערית לצלחת. קיימים בשוק שני סוגי ג'לטין: אבקת ג'לטין ודפי ג'לטין, כשדפי הג'לטין אינם כשרים וניתן להשיגם אך ורק בחנויות המתמחות בקונדיטוריה. הבדל נוסף הוא נוחות השימוש: את דפי הג'לטין יש לטבול במים קרים, לסחוט ואז לשלב עם נוזל חם - בעוד את אבקת הג'לטין יש לערבב עם מים, ביחס מדויק של 5 מ"ל מים לגרם ג'לטין. עוד בנושא קראו כאן. צמחונים שנמנעים משימוש בכל ג'לטין שהוא יבחרו בשימוש באגר-אגר.

אז מהו סוג הג'לטין המתאים ביותר לפנקוטה? השפים אורן גירון ורוסלה יונה מעדיפים את שני הסוגים במידה שווה; השפים דיוויד פרנקל ולילך גרמן מעדיפים את דפי הג'לטין, שהם, לדברי גרמן, חזקים ואיכותיים יותר.

 

שלב הניסוי: הכנתי פנקוטה עם אבקת ג'לטין והייתי מרוצה מרמת היציבות שהושגה.

 

יחס שמנת-ג'לטין

במתכון אחד שמצאתי, היחס היה בין 500 מ"ל שמנת ו-14 גרם ג'לטין; במתכון של אורנה ואלה היחס הוא 750 מ"ל שמנת ל-14 גרם ג'לטין; במתכון אחר ליטר שמנת ל-14 גרם ג'לטין ובמתכון של לילך גרמן 1150 מ"ל נוזלים ביחס ל-14 גרם ג'לטין.

 

אז מהו היחס הנכון בין שמנת וג'לטין, כדי שלא יתקבל מרקם ג'לטיני מדי ועדיין הפנקוטה תצליח להחלץ בקלות מהקערית?

לדברי פרנקל, יחס של 14 גרם ג'לטין ל-750 מ"ל הוא המדויק ביותר. "כמובן שכל פנקוטה מתנהגת קצת אחרת וכמות גדולה יותר של ג'לטין משפיעה על המרקם ויוצר שמנת יציבה וג'לטינית יותר", הוא אומר, "אך אם מוסיפים, למשל, יוגורט עזים, יש צורך להוסיף עוד ג'לטין". לדברי גירון ורוסלה, היחס האידיאלי בין שמנת וג'לטין הוא 14-18 גרם ג'לטין לליטר נוזלים. כיוון שהמתכון של גרמן מותאם להגשה בכוסות או ב"שוטים", היא ממליצה למי שמעוניין להפוך את הקינוח על גבי צלחת או להגישו בחוץ להגדיל את היחס ל-14 גרם ג'לטין לליטר נוזלים.

 

שלב הניסוי: הכנתי פנקוטה לפי יחס של 750 מ"ל שמנת ל-14 גרם ג'לטין (המתכון של אורנה ואלה) ולפי יחס של 1150 מ"ל נוזלים ל-14 גרם ג'לטין. הראשונה היתה פנקוטה שבוודאות ניתן להפוך על גבי צלחת, השנייה הלכה והתייצבה אמנם ככל שהמשיכה להתקרר במקרר, אך בבוקר שלמחרת הכנתה לא היתה זו פנקוטה שמתאימה להיפוך.


דפי ג'לטין (צילום: אסף רונן)

 

חזור למעלה
אופן ההכנה

בישול השמנת

ההכנה מתחילה מבישול שמנת עם וניל וסוכר, תוך ערבוב בכף עץ (נטולת ריחות בישול קודם) או מרית סיליקון, עד שהסוכר יימס לחלוטין, אך מהו משך הבישול הנדרש בהמשך? הדבר משתנה ממתכון למתכון: לעתים מצוין שיש לבשל על סף רתיחה במשך 15 דקות - ולעתים כתוב שיש להביא לסף רתיחה ותו לא. "זה תלוי מה החוזק הרצוי של הווניל בפנקוטה", אומר אורן גירון, "כשמשתמשים בווניל טהור, אין צורך ביותר מבישול עד סף רתיחה. יש שמרתיחים את השמנת ומבשלים אותה במשך 10-15 דקות על מנת להעלות את רמת השומן, באמצעות אידוי חלק מהמים. כך מתקבל מרקם שומני יותר, סמיך ועשיר יותר, שידרוש פחות ג'לטין".

 

גם פרנקל, רוסלה וגרמן ממליצים על בישול עד סף רתיחה, תוך ערבוב אקראי - ולא מעבר לכך כשמדובר בשמנת בלבד. אך כשיש תוספת טעמים, כגון קפה, לימון או לבנדר, ממליצה גרמן להאריך מעט בבישול כדי שהטעמים ייספגו - ואילו פרנקל טוען שיש להסתפק בבישול עד סף רתיחה כדי לא לפגוע בארומות.

 

במהלך הבישול לא כדאי להתרחק, משום שגם אש קטנה על להבה גדולה עלולה להביא לרתיחה. בבישול ארוך יחסית, בדקו את המתרחש בסיר מדי 4 דקות.

 

שלב הניסוי: בישלתי שמנת (בלבד) במשך 15 דקות ושמנת עם חלב במשך 8-9 דקות- בשני המקרים התוצאה היתה מצויינת. הבישול הארוך הניב פנקוטה מאוד שמנתית ועשירה.

 

המסת הג'לטין

אבקת ג'לטין אפשר להמס במים קרים, ביחס של 5 מ"ל מים לגרם אחד של ג'לטין, או במעט מסך השמנת המתוקה. מה עדיף? גרמן, רוסלה וגירון ממליצים להמס את האבקה במים קרים – ואילו פרנקל ממליץ להמיסה בשמנת מתוקה, ביחס של 10 מ"ל שמנת על כל גרם אבקה. אחרי ערבוב הג'לטין במים/שמנת כדאי לערבב אקראית. כיצד תדעו שהג'לטין נמס כראוי? האבקה סופחת את כל המים שבקערית והופכת לג'לי שקוף-צהבהב-קריסטלי.

 

הוספת הג'לטין לשמנת

אחרי המסת הג'לטין, שמתבצעת לפני חימום השמנת או בזמן שהשמנת מתבשלת, בהתאם למשך הבישול המתוכנן, יש להוסיף את הג'לטין המרוכך לשמנת בבת אחת ולטרוף מהר בעזרת מטרף ידני. לחלופין מציע אורן גירון לבצע השוואת טמפרטורות בין שתי התערובות: לצקת מעט נוזל חם לקערית הג'לטין המומס, לטרוף מהר בעזרת מטרף ידני ואז לצקת תערובת זו בחזרה לסיר שבו הנוזלים החמים. "מה שחשוב הוא, לעולם לא להרתיח את הג'לטין או להוסיפו לנוזל רותח", אומר גירון, "משום שהוא עלול להתפרק ולהעלות ריחות לא נעימים".

 

סינון התערובת

עם תום האיחוד בין השמנת המבושלת והג'לטין המרוכך יש לסנן את התערובת במסננת דקה לקערה, במטרה להיפטר מגושי ג'לטין או גושי שמנת, במידה ונותרו כאלה, וגם במטרה לסלק מרכיבים ששימשו לתיבול השמנת, כגון מקל וניל, גרידת קליפת לימון וכו'.

 

חזור למעלה
אחסון והגשה

יציקה לכלים

התערובת מוכנה ומצוננת? כעת יש לצקת אותה מייד לקעריות או לכוסות הגשה. אם אין לכם כלים אישיים שכאלה, אפשר לצקת את הפנקוטה לתבנית אינגליש או כל תבנית גדולה שהיא ולאחסן במקרר, אלא שההגשה תהיה הרבה פחות אסתטית.

 

"אין צורך לצנן את התערובת לפני היציקה לכלים ואף רצוי שלא לעשות זאת", אומרת גרמן, "משום שהיא תתחיל להתקרש בקערה ולא ניתן יהיה להעבירה לכוסות". לדבריה, לא קיימת כאן סכנה שהקעריות/כוסות תישברנה מפאת החום, משום שהתערובת איננה רותחת, היות ובישלנו אותה עד סף רתיחה ולא עד רתיחה. אם ממש חוששים לחיי הקעריות, אומרת גרמן, אפשר להמתין דקה-שתיים - אך לא יותר מזה.

 

הכנה לקירור

לפני ההכנסה למקרר יש לכסות את הכלים בניילון נצמד, כדי שלא ייווצר קרום צהבהב שיכער את המנה – וכדי למנוע ספיחת ריחות מהמקרר. בהכנת פנקוטה שמתכננים להפוך לפני ההגשה ממליץ פרנקל להצמיד את הניילון הנצמד לקרם עצמו – וכך למנוע היווצרות קרום באופן מוחלט. אם לא מתכננים להפוך את הפנקוטה, ממליצים השפים להמתין במשך 20-60 דקות לפני כיסוי המנות בניילון נצמד, כדי לצמצם את כמות טיפות המים שיזלגו על הפנקוטה כתוצאה מהאדים העולים מעלה.

 

במהלך הצינון ממליצה רוסלה לערבב את הפנקוטה שבקעריות/כוסות באופן אקראי, כדי שלא ייווצר קרום וכדי שגרגירי הווניל לא ישקעו, ורק אז להכניס למקרר.

 

קירור

אז מהו משך הקירור המינימלי כדי שתתקבל פנקוטה שניתן להפוך על גבי צלחת? גירון ופרנקל ממליצים על קירור בן 4-6 שעות. רוסלה וגרמן ממליצות על קירור ארוך יותר, בן לילה, כשמדובר על פנקוטה המוגשת בכוסות (כמו זו של גרמן) או על פנקוטה בה היחס בין הג'לטין לשמנת נמוך יחסית, להשגת יציבות והטמעת הטעמים. "אם תשלבי המון ג'לטין בשמנת אפשר לקבל פנקוטה גם תוך שעה", אומרת גרמן, "אך אין זה מומלץ מבחינת המרקם והטעם".


פנקוטה בקערית אישית (צילום: אסף רונן)

 

שחרור הפנקוטה מהקערית

אז איך מחלצים פנקוטה מקערית? השפים מציעים שיטות אחדות:

  • עוברים עם מטלית ספוגה במים חמים סביב בסיס הקערית/הכוס.
  • טובלים את הקערית/הכוס בכלי רחב ועמוק יותר, שבו מים חמים , למשך 2-3 שניות.
  • משחררים עם סכין את דופנות הפנקוטה, הופכים על גבי צלחת ומחממים את בסיס הכלי בעזרת מטלית ספוגה במים חמים.
  • הופכים את הקערית על צלחת ומחממים את בסיסה בעזרת ברנר.
  • אם הפנקוטה קוררה ברינג, מחלצים אותה בעזרת פאלֶטה קטנה.

 

אפשר להקפיא פנקוטה?

לדברי אורן גירון - אפשר בהחלט; לדברי לילך גרמן לא כדאי, משום שהשמנת עלולה להתפרק.

 

שלב הניסוי: כיוון ששפע קעריות פנקוטה גדש את המקרר שלי בשבוע האחרון, החלטתי להקפיא קערית אחת, לא לפני שעטפתי אותה בשכבה נוספת של ניילון נצמד. אחרי הקפאה בת 24 שעות הפשרתי את הפנקוטה במקרר במשך לילה: הפלא ופלא - הפנקוטה חזרה למצבה הקודם, ללא כל פגע.

 

עם מה מעטרים/מגישים פנקוטה?

השפים מציעים לעטר את הפנקוטה ברוטב קרמל, גנאש שוקולד, רוטב טופי, סלט פירות אלגנטי, קוּלי (רוטב שמשמש כמצע) פטל, קולי תות (ראו בהמשך), קולי פסיפלורה (כנ"ל), קולי מנגו, פירות יער טריים – או שילובים פריכים כמו אגוזים מסוכרים, פיסטוקים מקורמלים, שטרויזל, קרמבל (הנה בצק מתאים), טוויל וכו', שייצרו קונטרסט לרכות של הפנקוטה.

 

הוספת טעמים לפנקוטה

זהו, מיציתם את הפנקוטה הקלאסית? השפים מציעים לתבל את הפנקוטה בטעמים שונים, שיש להוסיף בעת בישול השמנת – ואת רובם יש לסנן עם סיום הבישול:

  • קפה – בעזרת מעט אספרסו, שיש לקזז מכמות הנוזלים הכוללת
  • שוקולד – מוסיפים קוביות שוקולד מריר לשמנת החמה המעורבבת עם הג'לטין, אחרי הוצאת מקל הווניל, ומערבבים עד להמסה מלאה
  • לימון - בעזרת גרידת קליפת לימון
  • תפוז - בעזרת גרידת קליפת תפוז
  • לבנדר - בעזרת פרחי לבנדר מיובשים, שניתן להשיג בחנויות תבלינים (וחשוב לאחסנם במקרר או במקפיא, במיוחד בקיץ)
  • אניס - עם כוכבי אניס
  • קינמון - עם מקלות קינמון

 

חזור למעלה
מתכונים

פנקוטה (על בסיס שמנת בלבד)

מתכון מתוך הספר "אורנה ואלה - ספר המתכונים", באדיבות הוצאת "אחוזת בית"

 

פנקוטה שמנתית מאוד ועשירה, פשוט מדהימה.

 

שימו לב לכך שיש להתחיל בהכנה מבעוד יום. חשוב לדייק בכמות המים שמערבבים עם אבקת הג'לטין. אם אין לכם כלי מדידה לנוזלים, אפשר למדוד בבקבוק של תינוק, במידה ויש. במקום אמרטו ניתן להשתמש בברנדי או בכל ליקר לטעמכם.

 

המרכיבים (ל-7-8 מנות):

750 מ"ל (3 מיכלים) שמנת מתוקה 32% שומן

70 גרם (כ-1/3 כוס) סוכר

תוכן מקל וניל או כפית משחת וניל

1 שקיק (14 גרם) אבקת ג'לטין

2 כפות אמרטו (ליקר שקדים)

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים שמנת מתוקה, סוכר ותוכן מקל וניל או משחת וניל בסיר בינוני על אש בינונית ומערבבים עד להמסת הסוכר.
  2. כשהשמנת מתחילה להעלות אדים, מנמיכים לאש נמוכה-בינונית, כזו שתשמור על סף רתיחה (מבלי שהשמנת תרתח) ומבשלים כך במשך 15 דקות תוך ערבוב אקראי בכף עץ. מסירים מן האש.
  3. בזמן שהשמנת מתבשלת מניחים אבקת ג'לטין בכוס או קערית ויוצקים 70 מ"ל (4 ו-1/2 כפות) מים קרים/מים בטמפ' החדר. ממתינים כ-10 דקות (מערבבים אקראית) עד שכל המים נספגים באבקה ומתקבל ג'לי.
  4. מייד עם הסרת השמנת מן האש מוסיפים את הג'לטין המומס לשמנת (בבת אחת) וטורפים במהירות בעזרת מטרף ידני, עד שכל הג'לטין נמס בשמנת.
  5. מניחים מסננת מעל קערה ומסננים את תערובת השמנת לקערה.
  6. מוסיפים ליקר אמרטו ומערבבים.
  7. יוצקים לקעריות/כוסות הגשה, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך לילה.
  8. מגישים כך, או בלוויית תוספת מבין המוצעות לעיל/הקולי המופיעים בהמשך.


(צילום: אסף רונן)

 

פנקוטה (על בסיס שמנת וחלב)

מתכון של לילך גרמן, שפית ובעלים של קייטרינג הבוטיק "פודארט-לילך"

 

פנקוטה קלילה יותר מהקודמת – ופשוט נפלאה.

 

לדברי לילך, המתכון מתאים ל-25 מנות ב"שוט" של וודקה. מפאת מצוקת קעריות, אני הכנתי את המתכון בתבנית אינגליש באורך 30 ס"מ. להערכתי המתכון יתאים ל-7-9 קעריות הגשה קטנות-בינוניות. אני הכנתי את המתכון עם 2 חב' שמנת מתוקה 38% וחבילה אחת של שמנת מתוקה 32%, והתוצאה היתה נפלאה. אתם מוזמנים לבחור בסוג השמנת המועדף עליכם מבין השתיים. אפשר להשתמש בחלב מלא (3.8% שומן) – אך לא מומלץ להשתמש בחלב שמכיל 1% שומן.

 

שימו לב לכך שיש להתחיל בהכנה מבעוד יום. 

 

המרכיבים:

750 מ"ל (3 מיכלים) שמנת מתוקה 32%

450 מ"ל (2 כוסות פחות 1/5 כוס) חלב 3%

250 גרם (1 ו-1/4 כוסות) סוכר

תוכן מקל וניל או כפית משחת וניל

1 שקיק (14 גרם) אבקת ג'לטין

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים שמנת מתוקה, חלב, סוכר ותוכן מקל וניל או משחת וניל בסיר בינוני על אש בינונית ומערבבים עד להמסת הסוכר.
  2. כשהתערובת מתחילה להעלות אדים, מנמיכים לאש נמוכה-בינונית, כזו שתשמור על סף רתיחה (מבלי שהתערובת תרתח) ומבשלים כך במשך 8-10 דקות, תוך ערבוב אקראי בכף עץ. מסירים מן האש.
  3. בזמן שהשמנת והחלב מתבשלים מניחים אבקת ג'לטין בכוס או קערית ויוצקים 70 מ"ל (4 ו-1/2 כפות) מים קרים/מים בטמפ' החדר. ממתינים כ-10 דקות (מערבבים אקראית) עד שכל המים נספגים באבקה.
  4. מייד עם הסרת השמנת מן האש מוסיפים את הג'לטין המומס לשמנת (בבת אחת) וטורפים במהירות בעזרת מטרף ידני, עד שכל הג'לטין נמס בשמנת.
  5. מניחים מסננת מעל קערה ומסננים את תערובת השמנת לקערה.
  6. יוצקים לקעריות/כוסות הגשה, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך לילה.
  7. מגישים כך, או בלוויית תוספת מבין המוצעות לעיל/הקולי המופיעים בהמשך.

  

קולי פסיפלורה

קוּלִי (Coulis, במלרע, ולא במלעיל כמו שרבים אומרים) פירושו מצע בצרפתית. הכוונה לרוטב שעליו ניתן להניח את הפנקוטה כשהיא משוחררת מהתבנית/קערית בה התקררה ארוכות והתייצבה.

 

יש כעת מעט פסיפלורה מקירור אצל הירקנים – וכן ניתן להשיג תוכן פסיפלורה קפוא בחנויות המתמחות בקונדיטוריה, מעדניות - ואפילו אצל הירקן שלי. בקרוב מאוד תתחיל עונת הפסיפלורה. קולי זה מצריך קירור לפני שילובו במנת פנקוטה.

 

המרכיבים (ל-1/2 כוס):

1 כוס תוכן פסיפלורה

2 כפות אבקת סוכר

1 כף רום (משקה)/ברנדי

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים את כל המרכיבים בסיר קטן על אש גבוהה.
  2. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מבשלים במשך 15-20 דקות או עד להסמכה מספקת. אם הנוזל הסמיך יתר על המידה, אפשר לדלל במעט מאוד מים קרים. לצנן היטב לפני שילוב עם פנקוטה.


(צילום: אסף רונן)

 

קולי תות

המרכיבים (ל-1 כוס):

10 תותים, מנוקים

2 כפות אבקת סוכר

1 כף רום (משקה, לא תמצית) או ברנדי

 

אופן ההכנה:

  1. מרסקים את כל המרכיבים במעבד מזון עד לקבלת רוטב חלק. טועמים ומתקנים תיבול עם אבקת סוכר או ברנדי במידת הצורך.

 

 

מדריכים נוספים של יעל גרטי לחג השבועות:

 

צילומים: אסף רונן – צילום מזון, תדמית ופרסום

סטיילינג: נעמה רן

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פנקוטה בכלי אישי
צילום: אסף רונן
צילום: שירן כרמל
ליצירת קשר עם יעל גרטי לחצו על התמונה
צילום: שירן כרמל
מומלצים