מחקר: סטטינים מורידים ב-40% הסיכוי להתקף לב
התמדה בטיפול בסטטינים לשם הורדת הכולסטרול מפחיתה משמעותית מהסיכון ללקות באירוע לב ראשון, כך מגלה מחקר ישראלי שנערך על-ידי קופ"ח מכבי, מהגדולים מסוגו שנערכו בעולם. החוקר: "התמדה ב-80% מהזמן מעניקה אפקט הגנה כמו מי שנטל ב-100%"
הקפדה על נטילת סטטינים מסייעת לא רק בהורדת רמת הכולסטרול בדם ובמניעת אירוע לב חוזר: מחקר ישראלי חדש ורחב היקף מוצא כי נטילת סטטינים יכולה להפחית ב-40% את הסיכוי לאירוע לב ראשון. המחקר נערך בקרב אנשים שנטלו סטטינים ללא רקע של אירועי לב, אלא בשל עודף כולסטרול בלבד.
רוצים לדעת עוד? בקרו בערוץ הכולסטרול שלנו
המחקר, אחד הגדולים מסוגו בעולם, נערך בקרב 171,535 מבוטחי מכבי, בני 75-45 וללא עבר של מחלות לב, שהחלו ליטול סטטינים בשנים 2009-1998.
לקו פחות בלבם
החוקרים מצאו קשר משמעותי בין התמדה בשימוש בתרופה לבין אירועי לב.
לנבדקים ה"מתמידים" ביותר, שנטלו סטטינים לאורך 80% מתקופת המעקב, היה סיכון נמוך ב-40% ללקות באירוע לב בהשוואה לנבדקים שלא התמידו בנטילת הסטטינים ונטלו אותם במשך פחות מ-20% מתקופת המעקב.
בקרב אוכלוסיית המחקר, אנשים ללא מחלת לב בעברם אך בעלי עודף כולסטרול, נרשמו חמישה מקרים של התקפי לב לשנה לכל אלף נשים, ו-17 מקרים לכל אלף גברים.
המעקב נמשך עד להתרחשות של אירוע לב ראשון, צנתור או ניתוח מעקפים או בין השנים 2009-1998.
המחקר נערך על ידי ד"ר ורדה שלו, ד"ר גבי חודיק, ענבל גולדשטיין וחוקרים נוספים ממחלקת אינפורמטיקה רפואית במכבי שירותי בריאות, והוא הוצג בכנס האיגוד הישראלי לקרדיולוגיה בחודש שעבר.
שיעור המתמידים אינו גבוה
ד"ר חודיק, אפידמיולוג בכיר במחלקת אינפורמטיקה רפואית במכבי שירותי בריאות, הסביר כי אמנם נשמע הגיוני שסטטינים שנמצאו יעילים למניעה שניונית של התקפי לב אצל מי שבעברו מחלת לב יהיו יעילים גם במניעה ראשונית, אך עד היום היה חוסר ודאות מבחינה מחקרית ולא היו ראיות לכך חד-משמעיות.
"המחקר שלנו הוא בהיקף הגדול ביותר", אמר ד"ר חודיק, "ולא מדובר כאן בניסוי קליני, אלא במחקר על אנשים שנטלו את התרופה לאורך עשור. הוכחנו בצורה דרמטית שבאוכלוסייה רגילה, בלי היסטוריה של מחלות לב, יש ירידה גדולה בסיכון בקרב אלו שמתמידים בטיפול".
המחקר מצא גם כי שיעור המתמידים בטיפול בסטטינים אינו גבוה: 90 אלף מהנבדקים נטלו סטטינים רק 60% מהזמן או פחות.
"בערך 75% ממי שמתחילים ליטול סטטינים מפסיקים בשלב כזה או אחר, חלקם בשל תופעות לוואי כמו כאבי שרירים, חלקם מפני שאינם אוהבים את הרעיון שיצטרכו ליטול תרופה 'לכל החיים', ואצל חלק רמת הכולסטרול ירדה. המחקר מראה ששווה להתמיד, ולו רק ב-80% מהזמן. כלומר, אם אדם מדלג על נטילת התרופה יום בשבוע הוא ייהנה מאותו אפקט של מי שנוטל 100% מהזמן", אומר ד"ר חודיק.