י-ם: הדתיים בדרך להיות המגזר השני בגודלו בעיר
המגזר החרדי נאלץ לחפש פתרונות דיור מחוץ לירושלים, וקצב הגידול שלו הפך מעט איטי יותר מזה של הדתיים-לאומיים והמסורתיים. בקרב האוכלוסייה החילונית נרשמת ירידה
ירושלים היא העיר המגוונת והמורכבת ביותר בישראל, מה שהופך אותה להיות גם העיר הכי לא צפויה. כך למשל, למרות שבעבר היה נראה שהגידול באוכלוסייה הדתית-לאומית נמצא במגמת האטה, כעת מתברר שהוא גדל בקצב אפילו מעט מהיר יותר מהחרדים. הציבור המסורתי-דתי גדל במהירות אף גדולה יותר משני מגזרים אלה.
מנתונים של "מכון ירושלים לחקר ישראל" עולה כי מאז 2003 נרשמה עלייה של כ-19% באכלוסייה המסורתית-דתית (36 אלף ב-2009), כ-15% בדתית-לאומית (54 אלף) ו-14% בחרדית (78 אלף). לעומת זאת, ירידה של כ-5% נרשמה בציבור המסורתי-לא דתי (55 אלף) וכ-10% בציבור החילוני (55 אלף).
מהשוואה שנערכה במכון התברר כי בחמש השנים האחרונות קיים הבדל משמעותי במגמות האוכלוסייה בירושלים לעומת ישראל ככלל. בשעה שבבשאר הארץ נרשם גידול של כ-14% בקרב האוכלוסייה החרדית, בירושלים הגידול עמד רק על 5%. בעוד בישראל הגידול באוכלוסייה הדתית עמד על 16%, בירושלים האוכלוסייה הדתית גדלה ב-26%.
מי הולך ללמוד?
המגמות בולטות במיוחד כשמסתכלים על מספר התלמידים במוסדות הממלכתיים-דתיים, לעומת אלו שלומדים במוסדות ממלכתיים. בירושלים לומדים יותר כרבע מיליון תלמידים, מתוכם כ-150 אלף יהודים. מספר התלמידים החרדים הוא הגבוה ביותר באופן משמעותי ועומד על כ-94 אלף. החינוך הממלכתי
והממלכתי-דתי מגיעים יחד לכ-59 אלף (כ-30 אלף וכ-27 אלף בהתאמה, ועוד כ-2,000 בחינוך מיוחד).
במשך שנים מספר הילדים בגני חובה ממלכתיים היה גדול מזה של הדתיים. השנה לראשונה יש מספר זהה בשני המגזרים - 1,924 ילדים בכל אחד מהם. גם בבתי הספר הממלכתיים-דתיים נרשמת עלייה. נתון זה בולט לא רק בכמות הבקשות לפתיחת בתי ספר חדשים (שניים נפתחו השנה), אלא בעיקר במספר הילדים שעלו לכיתות א'. בתי הספר הדתיים עברו השנה את בתי הספר החילונים (1,954 בממ"ד לעומת 1,801 בממלכתי), בעוד שלפני שש שנים היו בממ"ד 1,720 ובממלכתי 1,841.
על אף שמספר התלמידים בממלכתי נמצא כבר למעלה מעשור בירידה, קצב הירידה התמתן, ואף הצטמצם מאוד בשנה האחרונה. בשלוש השנים האחרונות רושמים החילונים עלייה בילדי הגנים: מ-1,765 לפני קצת יותר מעשור ל-1,924 השנה.
החינוך החרדי ממשיך להיות הגדול ביותר באופן משמעותי, ובעשור האחרון גדל בכ-25%. כיום כ-94 אלף תלמידים לומדים במסגרות חרדיות.
החרדים יוצאים למטרופולין
אחראית המחקר ב"מכון ירושלים לחקר ישראל", מיה חושן: "אני חושבת שהגידול של האוכלוסיה הדתית בירושלים היא אחת התופעות המעניינות. עצם
הגידול מגביר את כושר המשיכה של העיר לאוכלוסייה דתית נוספת, צעירה ומשכילה. אני רואה את זה כתופעה חיובית, ויש כאן בהחלט בשורה לחיזוק העיר ולכוח העבודה שבה. לעומת זאת, בכל הנוגע לחילונים יש ירידה - וזו בעיה
"רבים מדברים על הגירה שלילית מירושלים. חלק מההגירה הזו היא של חרדים שאינם מסוגלים לעמוד בעלויות הגבוהות של מחירי הדירות ועוזבים ליישובים חרדיים במטרופולין ירושלים, כמו קרית ספר וביתר עילית, זאת בשעה שאוכלוסייה דתית ממשיכה להגיע. מהנתונים שבידינו ניתן למצוא גם סימנים חיוביים באשר למגמה של גידול במספר צעירים דתיים-לאומיים וצעירים לא דתיים בעיר".