נתניהו: לא נחזור אחורה לעיר חצויה
בטקס הממלכתי לרגל "יום ירושלים" בגבעת התחמושת, הזכיר ראש הממשלה תמונות מנוף ילדותו. גם נשיא המדינה דיבר על אחדות העיר: "ירושלים נפתחה לרווחה על-ידי ישראל ונשמה אווירה של חירות"
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר הערב (יום ד') בטקס הממלכתי ליום איחוד ירושלים כי ישראל לא תחזור אחורה "לימים שהיינו צריכים לעלות על בנין טרה סנטה כדי לצפות בעיר העתיקה, אנחנו לא נחזור אחורה לעיר חצויה, לא נחזור אחורה לעיר פצועה ושסועה, כי ביום שירושלים שוחררה ואוחדה, התאחה הפצע".
האירוע בגבעת התחמושת התקיים בהשתתפות נשיא המדינה, שמעון פרס, הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, ראש העיר, ניר ברקת, ואישים נוספים.
נתניהו בגבעת התחמושת. "לא נחזור לעיר פצועה" (צילום: מרק ישראל)
נשיא המדינה, שמעון פרס, דיבר על הרגע שבו אוחדה העיר: "בכ"ח באייר, יום לאחר שחרור הר הבית על-ידי הצנחנים, הם פתחו בשירה אדירה של התקווה. כך נראתה השעה שבה ההיסטוריה שינתה כיוון ושלא ידענו כמותה 2,000 שנה. זו ירושלים המבקשת שלום ופתוחה לתפילת מאמיני כל הדתות, ירושלים נפתחה לרווחה על-ידי ישראל ונשמה אווירה של חירות. איחוד ירושלים חוּדש, והיא שבה להיות מרכז ובירתה של מדינת ישראל. אני מאמין בנצחיותה של ירושלים, אני מאמין שירושלים תדע שלום אמת בימינו אלה".
הוא ספד לנופלים למען איחוד הבירה: "ירושלים היא ראש עצמאותנו וראש תקוותנו. בחשבון 44 השנים שחלפו, האור הגדול של דמוקרטיה, שאפשרה לחיות בה על אף הבדלי דת ולאום בצל הגדול של הסכסוך. נפקוד ביום הזה את זכרם ההרואי של חללי גבעת התחמושת והנופלים בכל חזיתות המלחמה. בדמם הם גאלו את בירתנו".
נתניהו הזכיר לנוכחים תמונות מנוף ילדותו בירושלים השסועה: "היתה לי ילדות מאושרת, גם חברי הירושלמים, רובי ריבלין, הסתגלנו לכל, אבל תדעו שבמרכז העיר עברו גדרות תיל, שטח הפקר, מוקשים, מזבלה, צלפים על החומות, חומות נגד הצלפים. בתנאים כאלה מובן מאליו שהעיר לא יכלה להתפתח, היא הייתה חנוקה ומצומקת וללא שום עתיד. ויום אחד זה השתנה. אני זוכר את היום הזה ואת מילות מוטה גור שהעבירו רעד בלב.
"זמן קצר לאחר מכן נסחפתי כמו אלפים אחרים בנהר אנושי שפשוט זרם אל הכותל. אני זוכר את תחושת ההתרוממות הכבירה, התעלות שפיעמה בלב כל אחד ואחד... על הגלעד הזה, לזכר טובי בנינו שחירפו נפשם לחבר את קרעיה של העיר אנו חוזרים ונשבעים - אם אשכחך ירושלים, תשכח ימיני, תדבק לשוני לחיכי".
מוקדם יותר צעדו רבבות משייח ג'ראח לכותל המערבי במסגרת "ריקוד הדגלים". במקביל לצעדה, קיימו פעילי שמאל ותושבי שייח' ג'ראח הפגנה בשכונה למען "סולידריות יהודית-ערבית נגד האפרטהייד". בשלב מסוים פרצו עימותים בין כמה מהמשתתפים ופעילי שמאל ושניים מהם נעצרו לחקירה.
Read this article in English